SERÇEV Başkanı Hülya Kırçuval: Tam donanımlı bir tekerlekli sandalye olacak

SERÇEV Başkanı Hülya Kırçuval: Tam donanımlı bir tekerlekli sandalye olacak

SERÇEV Başkanı Hülya Kırçuval, dernek olarak öncülük ettikleri Çocukların Sağlıklı Büyümesi için Pozisyonlama ve Taşınma Sistemlerinin Üretimi Projesini anlattı. Kırçuval, “2024 Mayıs ayında 500 tanesinin üretimi gerçekleşmiş olacak” dedi.

Serebral palsili çocukların ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik dernek olarak yürüttükleri en önemli projelerden birinin çocuklara özel, tam donanımlı, yerli ve milli imkanlarla üretilen tekerlekli sandalye olduğunu belirten Serebral Palsili Çocuklar Derneği Başkanı Hülya Kırçuval, “2024 Mayıs ayında 500 tanesinin üretimi gerçekleşmiş olacak” dedi.

sp-1.jpg

TAM DONANIMLI SANDALYE OLACAK

Serebral Palsili Çocuklar Derneği Başkanı Hülya Kırçuval, serebral palsinin bir hastalık olmadığını vurgulayarak, “doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrasında erken dönemde beynin gördüğü hasar esaslı olarak kas motor ve fonksiyon kaybı, vücut postür bozukluğu” olduğunu ve SP’li bireylerin çoğunun bedensel etkilenimli bireyler olduğunu kaydetti. Tanı alan çocukların hayatlarına özel eğitim, fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçleriyle devam ettiğini aktaran Kırçuval, “Türkiye’de her yıl 6 bin bebek SP tanısı alıyor ve yaklaşık 700 bin SP’li birey olduğu tahmin ediliyor. Serebral palsi tanılı çocuklarıyla birlikte etkilenenler yani ailelerini de dahil ettiğimizde bu sayı 3 milyon kişiye ulaşıyor. Onların ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmak üzere birçok proje üretiyoruz ama içlerinden en önemlisi donanımlı bir tekerlikli sandalye. Bu tekerlekli sandalye çocukta hangi etkilenim var ise ona yönelik bir destek sağlayan ve omurga, baş boyun, kalça desteğinin olduğu donanımlı bir tekerlekli sandalye” dedi.

sercev1-1.jpg

500 TANESİ TESLİM EDİLECEK

Çocukların küçük yaşta doğru pozisyonlanmasının önemli olduğunu ve bunun çocuğun ilerdeki hayatının her alanına etki ettiğini dile getiren Hülya Kırçuval, “Bu proje kapsamında öncelikle deprem bölgesi de olmak üzere Türkiye’nin 6 bölgesinden projede görevli olan arkadaşlarımız oradaki rehberlik merkezlerinin belirlediği çocuklarla ihtiyaçlarına yönelik analizler yapıyorlar. O ihtiyaç analizleri doğrultusunda da biz doğru çocuğa doğru sandalyeyi vermek üzere çalışıyoruz. Çünkü yurt dışından getirilen sandalyeler ve oranın standartlarına uygun. Burada bizim kaldırımlarımız ve sokaklarımız onlardaki gibi değil. Örneğin kaldırım yükseklikleri ve ev içerisinde kapı boyutları gibi. Buna dayanıklı ve işlevsel bir tekerlekli sandalye olması ve çocuğun tüm hayatında ihtiyacını karşılaması lazım. 2024 Mayıs ayında 500 tanesinin üretimi gerçekleşmiş olacak” diyerek sözlerine devam etti.

splibirey-1.jpg

EN İYİ SANDALYE ÜRETİLECEK

Projede 5’inci aylarında olduklarını belirten Kırçuval, “Birçok üniversiteden akademisyenler destek verecek. Yurtdışındaki modellerden tersine mühendislikle burada üretimi yapılacak ama bizim çocuklarımıza, bizim çocuklarımızın yaşam şekline uygun en iyi sandalye üretimi yapılacak. Her çocuğun kişiye özel olacak.

sercev-kanit-1.jpg

Çünkü her çocuğun ihtiyacı birbirinden farklı. Bu noktada MEB, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile özel bir firma işbirliğinde onlarında desteğiyle projeyi yürütüyoruz. Daha sonrasında ikinci bir 500’ün üretimi sağlanacak. Yerli ve milli üretim projesidir. Bunun sonrasında da belki bunun devamı niteliğinde seri üretime geçilecek. Böylece diğer bedensel etkilenimli çocuklarda faydalanabilecek” şeklinde sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.