Sevgililer Günü’nde tüketim tuzağına düşmeyin

Sevgililer Günü’nde tüketim tuzağına düşmeyin

“14 Şubat” gibi sözde özel günler ile kültür emperyalizmi zihinleri işgal ederken, küresel kapitalizm servetine servet katıyor. Uzmanlar halkı uyarıyor: “Sevginin günü olmaz. 14 Şubat Sevgililer Günü sadece tüketim tuzağıdır.”

Her yılın şubat ayında insanlar ikiye ayrılıyor. Kimilerine göre yılın en özel günlerinden biri sayılan 14 Şubat, kimilerine göre başlı başına tüketim çılgınlığı. Sevgililer Günü nedeniyle 2 katına çıkan fiyatlar, günler boyu süren hazırlıklar ve sevginin bir güne sığdırılmaya çalışılması… Sevgililer Günü’nde yapılan gereksiz harcamalar hakkında gazetemize konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, “Özel günler tüketim toplumunun tuzağıdır. Tüketim çılgınlığından uzak durun” dedi.

1-001.jpg

“ÖZEL GÜNLER TÜKETİM TOPLUMUNUN TUZAĞIDIR”

Kılıç, şöyle devam etti: “Sevgililer Günü tüketim toplumunun baş tacı. Üreteciler, reklam ve pazarlama yöntemiyle vatandaşları tüketime yönlendiriyor. Özel günler tüketim toplumunun tuzağıdır. Sizin duygu ve düşüncelerinizi alınıyor, birleştiriliyor ve bir satış tekniği olarak kullanılan reklamlar sayesinde toplumu istedikleri yöne yönlendiriyor. Bu bizim açımızdan uygun değil. Biz amacının ne olduğuna bakıyoruz. Burada tüketiciler dikkatli olmalı ve kendilerine gerçekten ihtiyaç mı sorusunu sormalı. Yoksa tüketim toplumunun tuzağına düşmüş ve gerçekten birilerinin cebine çok ciddi miktarda para aktarmış oluruz.”

2-001.jpg

İHTİYAÇ DOĞRULTUSUNDA HEDİYE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Hediye alınan kişinin ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapmanın önemini vurgulayan Kılıç, şunları aktardı:

Sevdiğin insanı mutlu etmek kadar tabi ki de güzel bir şey yok. Ancak alışveriş yaparken özellikle karşıdaki insanın ihtiyaçları doğrultusunda hediye almak gerekiyor. Daha sonra kullanabileceği, sürekliliği olan ve en önemlisi hediyeyi aldığınız kişide aldığınız üründen olmaması lazım. Bu aşamada da sevgilinizi iyi tanımak ve isteklerini doğru analiz etmek gerekiyor. İhtiyacı, kişinin ekonomik gücüyle örtüşüyorsa, o hediyeyi alabilme gücü varsa o zaman onu ona göre değerlendirmek gerekiyor. Aksi halde, sizin aldığınız hediye, karşı taraftan beğenilmeye ama sizi kırmayan, alındığınızda kenara ve orada israfa neden olan bir tüketim malzemesine dönüşüyor.”

3.jpg

“YAPILAN BİR HİLE VAR”

Sevgililer Günü’nde fiyatlarda gereksiz bir artış yaşandığını dile getirerek satıcıların hile yaptığını söyleyen Kılıç, “Sevgililer Günü’nde fiyatlar 2 ila 3 katına çıkıyor. Birisi için bir sevinç günü ama kimin için? Satış yapanlar, hizmet sunanlar için bir sevinç günü, iş ona dönüşüyor. Tüketicilerin duygu ve düşüncelerini, kendi çıkarları doğrultusunda sermayeye dönüşüyorlar. Çiçeğin bir üretim maliyeti var. Sevgililer gününde üretim maliyeti mi artıyor? Fakat fiyatlarda ciddi anlamda artışlar oluyor. Bu durum sadece çiçek sektörü için geçerli değil. Başka hediyelerde de aynı durum söz konusu. Burada yapılan bir hile var” ifadelerine yer verdi.

4.jpg

KOÇAL: SEVGİNİN GÜNÜ OLMAZ

Tüketiciler Konfederasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal da "Sevginin günü olmaz, yılda bir kez Sevgililer Günü nedeniyle hatırlanan sevgi, sevgi değildir. 14 Şubat Sevgililer Günü sadece tüketim tuzağıdır, düşmemek gerekir. Bu nedenle Sevgililer Günü nedeniyle hiçbir hediye alınmamalı. 14 Şubat'ta her zaman olduğu gibi sevgi paylaşılarak yüceltilmeli. Hediye almak için de 14 Şubat'tan sonraki bir gün tercih edilmeli. 14 Şubat gibi bu tür günlerde fiyatlar önce şişirilir sonra indirilerek tüketiciler yanıltılır" dedi.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.