Sinsin oyunu-ateşi nedir,  ne zaman yakılır?

Sinsin oyunu-ateşi nedir, ne zaman yakılır?

Anadolu’nun önemli kültürel değerleri, halk oyunları vardır. Bunlar bir yandan yörelerdeki sosyalleşmeyi sağlarken aynı zamanda geçmişi günümüze yansıtır. Peki, sinsin oyunu- ateşi nedir, ne zaman yakılır?

Anadolu’nun hemen hemen her yerinde oynanan, Ankara’da da Kızılcahamam ve Elmadağ yöresinde çok görülen sinsin, düğünlerde, sünnet törenlerinde ve kına gecelerinde yatsı namazı sonrası oynanan bir halk oyunudur. Peki, sinsin oyunu- ateşi nedir, ne zaman yakılır?

SİNSİN ATEŞİ- OYUNU NEDİR?

Gerek düğün gerek kına gerekse de bayram günlerinde akşam saatlerinde toplanan kalabalıklar yatsı namazının da kılınmasıyla birlikte ateş yakıp oyun oynamaya karar verirler. Yakılan ateşin etrafında yuvarlak oluşturulur. Buna da Sinsine girme denir. Ortadaki kişi çalan davul ve zurna eşliğinde oyunun figürlerini yaparken kalabalığa adeta meydan okuma gibi ortada gezer. Buna da Sinsin oyunu adı verilir.

SİNSİN ATEŞİ NE ZAMAN YAKILIR?

Önemli konuları konu olan toplanmaların akşamında yatsı namazının kılınmasıyla birlikte ateş yakılmış olur. Oyunun kökeni ‘Ergenekon’a dayandırıldığı için bir tür Hıdırellez ateşine benzetilmektedir. Bilindiği üzere eski Türklerin dağı eritip özgürlüğe kavuşmuş olmasına ve bugünün kutlanmasına Hıdırellez adı veriliyor ve yakılan ateşin etrafın çeşitli oyunlar sergileniyor. Sinsin oyununda da aynı şeyler konu alındığı için Hıdırellez’e çok benzetiliyor.

manset.jpg

FARKLI BİRÇOK İSMİ VAR

Sinsinin Anadolu’nun her yerinde oynanmasından kaynaklı değişen yörelerde farklı farklı isimler verilmiş. Bunlar, simsim, sinidi, çındır ve yumruklu figürler sergilenmesinden dolayı yumruk isimleridir. Bunun yanı sıra çeşitli görüşlere göre; Sinsin oyunu içerisinde savaş sahneleri barındırdığı için eski Türklerin bir nevi savaş stratejilerinin kalıntıları olarak da yorumlanıyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.