Staj mağdurlarına CHP’den de destek geldi: Sigorta başlangıcı sayılmalıdır

Staj mağdurlarına CHP’den de destek geldi: Sigorta başlangıcı sayılmalıdır

8 Eylül 1999 öncesi staj sigortalıların EYT dışında kalması haksızlığa neden olurken, MHP’den sözünü tutmasını bekleyen staj mağdurlarına İyi Parti ve BBP'den sonra CHP’den açık destek geldi.

Staj ve çıraklık mağdurlarının gözü kulağı Meclis’te; EYT Düzenlemesi’nin genişletilerek kendilerinin de kapsama alınmasını bekliyorlar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu yaş sınırı olmadan çözülüyor. Yaklaşık 2 milyon 250 kişinin çıkacak düzenlemeden yararlanması öngörülüyor. Ancak EYT'de en büyük problem olarak staj ve çıraklık mağduriyeti gösteriliyor. Bir mağduriyeti bitirirken diğer mağduriyetin devam etmesine göz yumulması “adaletsizlik” olarak değerlendiriliyor.

Staj mağduru nedir?

EYT’de milat olan 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj veya çıraklık sigortası olanlar için bu sigorta resmi sicil numarası olarak kabul edilirken, sigorta başlangıcı sayılmıyor. Bu nedenle bu insanlar EYT’den faydalanamıyor.

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ STAJ SİGORTASI OLANLAR DA FAYDALANSIN

Staj ve çıraklık mağdurları kendi durumlarıyla ilgili olarak Meclis’e gelecek EYT düzenlemesine ek yapılmasını istiyor. 8 Eylül 1999 öncesi staj ve çıraklık sigortası yapılanlar EYT kapsamına dahil edilmek istiyor. Staj ve çıraklık sigortası sigorta başlangıcı sayılmadığı için emeklilikleri yıllarca ötelenen ilgili vatandaşlar, tıpkı EYT’liler gibi kendilerinin de mağdur edildiğini belirterek, bu mağduriyetin giderilmesini istiyorlar. Bu noktada açıklamalar yapıyor, eylemler düzenliyorlar. Siyasi partilerden destek bekliyorlar.

MHP’NİN SÖZÜ VARDI

MHP’nin 2018 seçimleri öncesi bu konuda sözü olduğunu hatırlatan staj mağdurları, Meclis’te EYT düzenlemesi görüşülürken bu partiden staj sigortası teklifi gelmesini ümit ediyorlar.

mhp-teklif.jpg

Cumhur İttifakı ortağı MHP 2018 seçim beyannamesinde “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” taahhüdünde bulunmuştu. MHP’nin seçim beyannamesinin 121’inci sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi halen yer alıyor.

chp-aydin-milletvekili-suleyman-girgin.jpg

AKŞENER: BUNLAR ÇÖZMEZSE BİZ ÇÖZERİZ

Staj mağdurları MHP’nin yanı sıra İyi Parti ve CHP’den de ümitli. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener daha önce yaptığı açıklamalarda, staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik hakkının sözcüsü olduklarını belirterek, “Bunlar çözmezse biz çözeceğiz” demişti.

CHP DE DESTEKLİYOR

CHP’den de destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Son olarak CHP Aydın Milletvekili Süleyman Girgin, konuyla ilgili çok net konuştu. Girgin "2021 Ticaret Bakanlığı Bütçesinde söyledik ve halâ söylüyoruz. Sigorta; tercih değil, zorunluluktur. Kısa vadeli mi uzun vadeli sigorta mı yapalım denmez. Staj ve çıraklarda, SGK tescili yapılmış ve iş akdi oluşmuşsa emeklilik sigorta başlangıcı sayılmalıdır" dedi.

BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ DE DESTEKLİYOR

Bu arada, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de daha önceki açıklamalarında staj mağdurlarının haklı olduğunu ve desteklediklerini ifade etmişti.

www.gazeteilksayfa.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum