Tarifelere yapılan zamma tepki geldi: Geri çekilmeli

Tarifelere yapılan zamma tepki geldi: Geri çekilmeli

Telefon tarifelerine yapılan yüzde 65’lik rekor zamma Tüketici Hakları Derneği’nden tepki geldi. Başkan Ergün Kılıç, “İnsanlar bayram öncesi telefon etmeye çekinir hale geldi. İletişim ve haberleşme tüketicinin temel ihtiyacıdır. Zam geri çekilmeli” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu mobil haberleşme hizmetleri azami ücret tarifesini güncelledi. Cep telefonu tarifelerine tek seferde yüzde 28, yıllık bazda yüzde 65 oranında zam yapıldı. Düzenlemenin 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacağı duyuruldu.

Yeni tarifede pek çok detay dikkat çekti. Yurt içi aramaların dakikası da 3 lira 12 kuruş olarak belirlenirken, yurt dışı aramaların dakikası ise 31 lira 35 kuruş olarak açıklandı.

1-004.jpg

HABERLEŞMEYE ZAM YAĞDI

Tarife değişiklikleri sadece arama ücretlerini etkilemekle kalmadı. Diğer hizmetlerin ücretlerinde de önemli artışlar yaşandı. Numara değişikliği hizmet ücreti 136,52 liraya çıkarılırken, hat devir ücreti 59,83 liraya yükseltildi. İsim ve unvan değişikliği fiyatı da 40,86 lira olarak belirlendi.

Faturalarla birlikte gönderilen her bir ayrıntı sayfası için 4 lira 9 kuruş fiyatlandırma yapıldı. SMS ücretleri de zamlandı. Yurt içi için 2 lira 23 kuruş, yurt dışı için ise 5 lira 51 kuruş olarak belirlendi. Bilinmeyen numaraları aramanın dakikalık bedeli ise 8 lira 84 kuruş olarak açıklandı.

2-002.jpg

VERGİ YÜKÜ AĞIR

Gazetemize konuşan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yapılan zamların kabul edilebilir olmadığını söyledi. Kılıç, “BTK’nın verdiği kararın haberleşme ihtiyacı zaruri olan tüketiciyi ciddi anlamda zorlayacağını öngörüyoruz. İnsanlar bayram öncesi telefon etmeye çekinir hale geldi. Telekomünikasyon, haksız vergilerin en ağır olduğu alanlardan birisi. Yüzde 20 KDV ve yüzde 10 özel iletişim vergisi mevcut. Toplamda yüzde 30 vergi yükü vatandaşa ağır geliyor. Bu çok büyük bir yük” diye konuştu.

5.jpg

“KARAR GERİ ALINSIN”

Alınan karar ile vatandaşın haberleşme hakkına ciddi bir müdahale yapıldığını kaydeden Kılıç, “Biz Tüketici Hakları Derneği olarak yapılan zam oranında indirime gidilsin demiyoruz. Zam tamamen kaldırılsın. Fiyat artışı için seçim sonrası beklenmiş gibi görünüyor. Kamuda ya da özel sektörde bu uygulamayı sık görüyoruz. Bu da kabul edilebilecek bir şey değil. Fiyat artışı zorunlu hale geldiyse, zorunlu hale geldiği zaman yapılır. Şeffaflık tamamen terk edildi. BTK’nın yetkilileri bu durumu izah etmeli” ifadelerini kullandı.

DOLAYLI VERGİ VURGUSU

Kılıç şöyle devam etti: “İletişim ve haberleşme tüketicinin temel ihtiyacıdır. Temel ihtiyaçlardan dolaylı vergiler mutlaka kaldırılmalı. Tüketici dediğimizde aklınıza çalışan, uğraşan insanlar gelmesin. Türkiye’de milyonlarca işsiz var. Bu insanlar da temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Para kazanmayan bir vatandaş, ülkenin şuan ki ekonomik durumunda temel ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Bir kez daha tekrarlıyoruz; temel ihtiyaç ürünlerinden dolaylı vergiler kaldırılmalıdır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.