Trafiği rahatlatmanın en kolay yolu: Vatandaşlar raylı sistemlere yönlendirilmeli

Trafiği rahatlatmanın en kolay yolu: Vatandaşlar raylı sistemlere yönlendirilmeli

Her seçim öncesinde gündeme gelen şehir trafiği, bu seçimde de adayların vaatleri arasında yer aldı. Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, “Trafiği rahatlatmanın en kolay yolu toplu taşımayı düzenlemek ve vatandaşı raylı sistemlere yönlendirmektir” dedi.

Yaklaşan yerel seçimlerle beraber belediye başkan adayları vaatleriyle beraber vatandaşların karşısına çıkmaya devam ediyor. Özellikle metropollerde en büyük sorun olarak görünen şehir trafiği ve çözüm önerileri her adayın en büyük vaatlerinden birisi oluyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunun TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, şehir trafiğini çözmenin en basit yolunun vatandaşları raylı sistemlere yönlendirerek şehir içi ulaşım planlarının geliştirilmesi olduğunu söyledi. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan oda yönetimi, “Trafiği rahatlatmanın en kolay yolu toplu taşımayı düzenlemek ve vatandaşı raylı sistemlere yönlendirmek olur” dedi. Ayrıca güncel verilere dikkat çeken yönetim, “Ankara gibi bir kentte metro ve Ankaray sistemiyle taşınan yolcu sayısının diğer toplu taşıma türlerindeki payı hala çok düşük bir seviyededir” bilgisini verdi.

1-002.jpg

TOPLU TAŞIMA ÖZENDİRİLMELİ

“İlk olarak özel araç sahipliğini özendirici değil toplu taşıma öncelikli bir ulaşım politikası benimsenmelidir” ifadeleri ile toplu taşımanın önemine vurgu yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi yaptığı açıklamada, “Ankara gibi bir kentte metro ve Ankaray sistemiyle taşınan yolcu sayısının diğer toplu taşıma türlerindeki payı hala çok düşük bir seviyededir. Ego'nun internet sitesindeki en güncel verilere göre Eylül 2023’te metro ve Ankaray’la taşınan günlük yolcu sayısı toplam 461.949’dur. Ego, özel halk otobüsü ve özel toplu taşıma araçlarıyla taşınan yolcu sayısı ise günlük 1.110.446’dır. Aynı ayda bütün toplu taşıma türlerinde taşınan yolcu sayısı 1.668.017’dir. Yani günlük olarak toplu taşımanın yüzde 70’i otobüslerle yapılırken yalnızca yüzde 28’i metro ve Ankaray’la yapılmaktadır. Kaldı ki dolmuş verileri ortada yoktur. Bunu da dahil ettiğimizde raylı sistemlerle taşınan yolcu sayısı çok daha düşük seviyelerde kalıyor” bilgisini verdi.

2-001.jpg

ÇÖZÜM İÇİN PLANLAMA GEREKİYOR

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, yönetimi gazetemize verdiği özel açıklamalarda son olarak şu hususlara değindi:

“Metro, hafif raylı sistemler, otobüs, tramvay vb. gibi toplu taşıma hizmetleri birbirine entegre bir biçimde planlanmalıdır. Örneğin insanların metrodan indikten sonra 30 dakika otobüs beklemesi o kenti yönetenler açısından çok büyük bir başarısızlıktır. Ulaşım politikası aynı zamanda küresel iklim kriziyle birlikte ele alınmalıdır. Ekolojik bir kırım yaratan, atmosferimizi parçalayan, nefes almamızı engelleyip türlü hastalıklara yol açan fosil yakıt kullanımının azaltılmasıyla ilgili bütüncül politikalar geliştirilmelidir. Yayaların kentte rahatlıkla dolaşımını sağlayabilecek yenilikçi çözümler üretilmelidir. Dezavantajlı gruplar ulaşım politikalarının öncelikli bileşenleri olarak kabul edilmelidir.”

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.