Türkiye'nin matematik ve fen bilimlerinde başarı artışı sürüyor

Türkiye'nin matematik ve fen bilimlerinde başarı artışı sürüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'nin matematik ve fen bilimleri alanındaki başarı artışını paylaştı.

Bakan Tekin,'in paylaştığı istatistiksel verilere göre, Türkiye 203 yılında matematik alanında 41 ülke arasından 34. sıradayken, 2018 yılında 79 ülke arasında, 42. sırada yer aldı.

702-x-351-piksel-80.png

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı ve Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu'nun tarama araştırma projesine ilişkin sonuçları paylaştı.

Bakan Tekin, "Türkiye, PISA uygulamasına ilk defa katılım gösterdiği 2003 yılında matematik alanında 41 ülke arasında 34., fen alanında 35., okuma becerileri alanında ise 33. sırada yer almıştır. Sonuçları açıklanan en son uygulama olan PISA 2018 uygulamasında ise ülkemiz matematik alanında 79 ülke arasında 42., fen alanında 39., okuma becerileri alanında ise 40. sırada yer almıştır." diye konuştu.

702-x-351-piksel-81.png

MATEMATİK VE FEN UYGULAMALARINDA YÜKSELİŞ

Türkiye'nin TIMSS uygulamasına ilk kez 1999 yılında katıldığını hatırlatan Bakan Tekin, "Türkiye, bu yıl elde ettiği sonuçlarla 38 ülke arasında fen alanında 33., matematik alanında ise 31. sırada yer almıştır. 2019 yılında yapılan son TIMSS uygulamasına ülkemiz 4. sınıf düzeyinde matematik uygulamasında 58 ülke arasında 23. sıraya, fen uygulamasında ise 19. sıraya yükselmiştir. Yine ülkemiz, 8. sınıf düzeyinde matematik uygulamasında 20. sıraya, fen uygulamasında ise 15. sıraya yükselmiştir." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, "ÇOK YÜKSEK İNSANI GELİŞME" KATEGORİSİNDE

PISA ve TIMMS’e ek olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) 2022 İnsani Gelişme Raporuna göre Türkiye, insani gelişme endeksinde yer alan 191 ülke arasında 48. sıraya yerleşerek, endeks sıralamasındaki en yüksek kategori olan “çok yüksek insani gelişme” kategorisinde üst üste üçüncü kez yer almıştır.

Vahide Ayça Yaslı / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.