Ulus Hali’nde 79 TL’den satılan baklava görenleri şok etti

Ulus Hali’nde 79 TL’den satılan baklava görenleri şok etti

Ortalama kalitede baklavaların kilo fiyatı 500-600 TL civarındayken, Tarihi Ulus Hali’nde 79 TL’den satılan baklavalar görenleri şaşkına çeviriyor.

Hal’de 79 TL’ye baklava satan esnaf işin sırrını “İçinde tereyağı yok, ceviz çok az. Satış da fazla olunca, kurtarıyor” sözleriyle açıklıyor. Vatandaş ise sağlık açısından uygun olup olmadığı konusunda tereddüt ediyor.

Son yıllarda fiyatı en fazla artan ürünlerden biri de kuşkusuz baklava. Olmazsa olmazları olan tereyağ, fıstık, ceviz ve un gibi malzemelerin fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar baklava maliyetini epey yükseltti. Bugün ülke genelinde tanınmış kurumsal firmalarda fıstıklı-tereyağlı baklavaların ortalama fiyatı 500-600 TL civarında.

Ortalama kalitede fıstıklı baklavaların kilo fiyatı böyleyken, Tarihi Ulus Hali’nde 79 TL’den satılan baklava görenleri şaşkına çeviriyor. Hal’de baklava fiyatları şu şekilde:

  • Burma Kadayıf 85 TL
  • Baklava çeşitleri 79 TL
  • Tulumba tatlısı 75 TL

Peki, bazı yerlerde baklavanın fiyatı bin TL’ye kadar çıkarken, Hal’de 79 TL’den satılan baklavalar neyin nesi? Bu nasıl oluyor? Bu ve daha fazlasını üreticisine sorduk.

baklava-4.jpg

CEVİZİ AZ, TEREYAĞI YOK

Ulus Hali’nde 79 TL’ye baklava satan esnaf Mehmet Koç, bu fiyatın piyasaya göre oldukça uygun olduğunu belirterek, “Ulus Hali’nde baklava fiyatının uygun olmasının sebebi, kalabalık olmasından kaynaklı satış fazla oluyor. Burada satışa sunduğumuz baklavaların diğer baklavalardan farkı, cevizinin az tereyağının ise olmamasıdır. Biz buradaki tatlıları sıvı yağı ile yapıyoruz. Tatlılar bu sayede daha hafif bir lezzete sahip oluyor. Bunların dışında bizce bir farkı bulunmuyor. Vatandaşlar ilk etapta fiyattan dolayı tereddütle yaklaşsalar da, daha sonra muhakkak tekrar geliyorlar” dedi.

baklava-2.jpg

VATANDAŞLAR OLDUKÇA ŞAŞKIN

79 TL’lik baklavalar karşısında “Bu dönemde bu kadar uygun fiyata baklava bulmak neredeyse imkânsız. Gördüğümüze göre burada fiyatlar piyasanın çok çok altında. Doğrusunu söylemek gerekirse alıp almama konusunda tereddütlerim var. Sağlık açısından da durumu değerlendirmek gerekiyor. Bu sebeple iyi incelenmeli diye düşünüyorum” diyen vatandaşlar, temkinli yaklaşıyor.

gaziantep-ticaret-odasi-baklavacilar-komite-baskani-mehmet-akincioglu.jpg

BAKLAVACILAR KOMİTESİ: 850 İLE 1000 TL ARASINDA

Baklava dendi mi ilk akla gelen illerden Gaziantep’in Ticaret Odası Baklavacılar Komitesi Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, güncel baklava fiyatlarıyla ilgili geçtiğimiz günlerde şunları söylemişti: “Daha önce birinci sınıf dediğimiz baklava türüne göre 650 TL ile 850 TL arasında satılıyordu. Yeni zamların ardından fiyatlar 850 TL ile bin TL bandına yükseldi. Yaklaşık yüzde 30 oranında bir zam aldık. Bu zam beklenilen ve kaçınılmaz bir şeydi. Birinci sınıf Gaziantep baklavası üretiyoruz ve kullanılan ürünlerin fiyatı düşünüldüğünde bu fiyatların altında baklava satılması mümkün değil. İnsanlarımız kaliteli bir baklavanın maliyetli olduğunu çok iyi biliyor.”

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.