Ulus'ta bulunan tarihi lise yenileniyor: 60 günde tamamlanacak

Ulus'ta bulunan tarihi lise yenileniyor: 60 günde tamamlanacak

Osmanlı Döneminden kalan tarihi lise bakıma alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 1905 yılında ‘Mektebi Sanayi’ adı ile kurulan tarihi Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bakım yapmak için ihaleye çıktı.

Ankara’nın en eski okullarından olan ve Osmanlı Döneminden kalan Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bakım ve onarıma alınıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında okulun dershaneleri ve idari binaları 1931 yılına kadar Maarif ve İskân ile Milli Müdafaa Vekaletleri olarak kullanılmış, cephedeki askerimize, okul atölyelerinde ihtiyaç duyduğu malzemeler ve mühimmat hazırlanılarak Millî Mücadele'ye destek verdiği kayıtlara geçmiş. Tarihi lise bugünlerde MEB tarafından bakım ve onarıma alınıyor. Milli Eğitim Bakanlığınca çıkılan okul tadilat ilanında tarihi Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açık ihale usulü ile ihale edilerek tadilata alınacağına ve ihale tekliflerin sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden yapılacağı vurgulandı.

60 GÜNDE TAMAMLANACAK

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, tarafından gerçekleşecek okul bakım ihalesinin Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Şube Müdürlüğü Hisarpark Caddesi Karakuş Sokak No:12 Ulus Altındağ -Ankara adresinde 17 Kasım 2023 saat 10:30’da gerçekleşeceği bildirildi. Habere konu olan tadilatın 60 takvim günü süreceği duyuruldu. Ayrıca, ihale sözleşmesi imzalandıktan sonra en geç 10 gün içinde işe başlanacağı bilgisi verildi.

basliksiz-1-006.jpg

KAZANANI FİYAT BELİRLEYECEK

Ekonomik açıdan en avantajlı teklif sadece fiyat esasına göre belirleneceği bildirilen ihale hakkında, “İhaleye sadece yerli istekliler katılabilecektir. İhale dokümanı EKAP üzerinden bedelsiz olarak görülebilir. Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, e-imza kullanarak EKAP üzerinden ihale dokümanını indirmeleri zorunludur. Teklifler, EKAP üzerinden elektronik ortamda hazırlandıktan sonra, e-imza ile imzalanarak, teklife ilişkin e-anahtar ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilecektir. İstekliler tekliflerini, anahtar teslimi götürü bedel üzerinden vereceklerdir. İhale sonucu üzerine ihale yapılan istekliyle anahtar teslimi götürü bedel sözleşme imzalanacaktır. Bu ihalede, işin tamamı için teklif verilecektir. İstekliler teklif ettikleri bedelin yüzde 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Bu ihalede elektronik eksiltme yapılmayacaktır” denildi.

İŞTE OKULUN KISA TARİHÇESİ

Mesleki ve teknik eğitimde bir asrı geride bırakan “Ulus Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi", 1905 yılında "Mekteb-i Sanayi" adıyla kurulmuştur. İki yıl süreli eğitim veren Mekteb-i Sanayi; terzilik, kunduracılık, marangozluk dallarında faaliyet göstermiştir. Okul binasının bulunduğu yer, 1905 yılında boş bir arsadır. Bu arsa, valiliğin isteği doğrultusunda okul olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiş ve arsa üzerine bu günkü bina inşa ettirilmiştir. 1913 yılında İdare-i Umumiye Vilayet Kanunu ile giderleri okulların bulunduğu illerin Özel İdare bütçelerine konarak resmi devlet kurumu haline getirilen sanat okulları, o dönemde Maarif Vekaletine (Milli Eğitim Bakanlığı) bağlı değildir.

ara-005.jpg

O DALLAR EKLENDİ

Bina mülkiyeti Ankara İli Özel İdaresi' ne ait olup binanın kullanım hakkı 2765 Sayılı kanunla Millî Eğitim Bakanlığına verilmiştir. Bina 12.06.1933 tarih ve 94 cilt, 41 sıra, 155 ada, 1. parsel olarak "Kagir Sanayi Binası" adı ile tescillidir. Bölge Sanat Okulları'nın Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmesi hakkındaki 07.06.1935 tarih ve 2765 Sayılı kanunla binanın sanat okulu olarak kullanıldığı sürece kira ve başka bir ad altında para ödenmeksizin kullanma hakkı Milli Eğitim Bakanlığına verilmiştir. 1923 yılında okulun adı "Sanayi Mektebi" olarak değiştirilmiştir. 1924-1927 yılları arasında" Ankara Sanat Mektebi" adını alan okulun eğitim süresi dört yıla çıkartılmış ve mevcut bölümlere; demircilik, dökümcülük ve tesviye dalları eklenmiştir.

KURTULUŞ SAVAŞINA DESTEK VERDİ

Kurtuluş Savaşı yıllarında okulun dershaneleri ve idari binaları 1931 yılına kadar Maarif ve İskân ve Milli Müdafaa Vekaletleri olarak kullanılmış, cephedeki askerimize, okul atölyelerinde ihtiyaç duyduğu malzemeler ve mühimmat hazırlanılarak Milli Mücadele'ye destek verilmiştir. Bu süreçte, yatılı eğitim alan öğrenciler eski adı Etipalas -Parkpalas olan bugün Akbank'a ait olan binada barındırılmış, teorik eğitim de bu binada verilmiştir. Atölye uygulamaları ise mevcut olan okul binasında sürdürülmüştür.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.