Uzmanlar uyardı! Z Kuşağı Tehlikede

Uzmanlar uyardı! Z Kuşağı Tehlikede

Gençler yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Uzmanlar yeni neslin eskisi kadar dışarı çıkmadığı için Z kuşağını, artan körlük salgını riskine karşı uyardı.

Uzmanlar Z Kuşağını artan “Körlük Salgını” tehdidine karşı uyardı. Kullanılan teknolojilerin körlük riskini arttıracağını ve uzun süre ekrana maruz kalmanın göz sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği bildirildi.

KÖRLÜK DALGASI TETİKLENİYOR

Yapılan araştırmalarda son 30 yılda miyop vakalarında yüzde 46’lık bir artış olduğu görüldü. Bu vakalarda görülen artışların devam edeceği ve salgın seviyesine ulaşabileceği iddia ediliyor. Uzmanlar ise Z Kuşağının bu körlük dalgasını tetikleyebileceğini ve bu salgınla mücadele etmek için önlem alınması gerektiğini söylüyor. Özellikle bu salgının Z kuşağı çocuklarının yaşlandıkça tüm sağlık sistemlerini tehdit edebileceği öngörülüyor.

basliksiz-3-kopya.jpg

SALGIN SEVİYESİNE ULAŞTI

Z Kuşağını etkileyen bu vakanın, ekran başında kalma süresinin artmasıyla ve gençlerin gelişim çağında doğal ışığı kaçırmaları, görüş yeteneğinde uzun sürede yıkıcı hasara yol açtığı biliniyor. Öte yandan Uzmanlar, bu durumun daha da kötüleşeceğini salgın seviyesine ulaşacağını bildiriyor.

DOPAMİN EKSİKLİĞİ ETKİLİ

Küresel boyutta korkutucu yan etkilere ulaşan körlük salgını, uzmanlara göre ergenlikte kapalı alanlarda bilgisayar başında kalan çocukların yeterli seviyede dopamin alamadıkları için gözlerinin zarar gördüğünü söylüyor. Telefon ve tabletlere bakarak geçirilen zamanın miyop ve uzağı görememeye neden olduğu aktarılıyor. Edinilen bilgilere göre, bir görme bozukluğu olan miyop ’un sadece gözlük kullanmak anlamına gelmediğini ciddi körlük hasarlarına yol açabileceği bildiriliyor.

ARTAN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Dijital teknolojilerin artışı bağımlılık türlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle gençler günün her saatini bu teknolojilerle geçiriyor. Her an etkileşimde bulunulan bu cihazların insanların hayatlarında olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. İnsanların vücudunun bir uzvuymuş gibi kullanılan akıllı telefonlar, tabletler gibi cihazlar hem fiziksel hem de psikolojik bozukluklara sebebiyet verebiliyor. Özellikle bu cihazlara uzun süre maruz kalmak ciddi hasarlara neden olabildiği ortaya çıktı. Uzun süre ekranlara bakmak, gözlerde yorgunluğa, kuru göze ve uzun vadede görme yeteneğinde azalmaya yol açabilir.

basliksiz-2-kopya.jpg

ÖNLEM ALINMALI

Teknoloji bağımlılığı konusunda gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiği ve ekranlara uzun süre maruz kalmanın bir sonucu olan körlük salgını için önlem alınmalıdır. Özellikle kullanım süresi için sınırlamalar belirleme, kullanımı dengeleme, bilinçli kullanım, aile ve arkadaşlarla zaman geçirme, fiziksel aktivite, uyku düzenine dikkat etme gibi bu önlemlerin alınması gerekiyor. Ayrıca teknoloji kullanımın olumuz etkileri konusunda farkındalık yaratmak ve gerektiğinde profesyonel yardım almak da önemli olabiliyor.

Kaynak:Zeynep Pamuk/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.