Uzmanlar uyarıyor: Gebelikteki iyot eksikliği zeka geriliğine sebep oluyor

Uzmanlar uyarıyor: Gebelikteki iyot eksikliği zeka geriliğine sebep oluyor

Gebelik döneminde olan vatandaşlara önemli bir uyarı daha geldi. Uzmanlar, gebelik döneminde yaşanan iyot eksikliğinin zeka geriliğine sebep olduğunu söylüyor.

Karar'da geçen bir habere göre iyot eksikliği günlük hayatta birçok soruna sebep olurken uzmanlar özellikle gebelik dönemindeki insanları uyardı. Gebelik döneminde yaşanan iyot eksikliğinin bebeğin hayati tehlikesinin yanı sıra farklı büyük sorunlara yol açtığı belirtiliyor. Bu dönemde yaşanan iyot eksikliğinin bebekte zeka geriliğine sebep olduğu açıklandı. Uzmanların yaptığı bu açıklama iyot eksikliğinin nörolojik bozukluklara yol açtığı ve yaşanan zeka geriliğinin de en büyük sebebinin bu olduğu kaydediliyor.

CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUYOR

Uzmanlar tiroid hormonunun az üretilmesi sonucunda ciddi sağlık sorunları yaşanacağını belirterek, yaşanan bir iyot eksikliğinin akabinde zeka geriliği, nörolojik bozukluklar, ölüm ya da düşük yapma gibi sonuçlar doğurduğunu açıklıyor.

basliksiz-2.jpg

TİROİD BEZİ YETERSİZLEŞİYOR

Çocuk döneminde yaşanan bu eksikliğin büyüme ve gelişmede gerilik sağlayacağını söyleyen uzmanlar, insanların erişkin yaşlarında yaşadığı iyot eksikliği sonucunda tiroid bezinin büyüyeceğini ve guatr oluşacağını aktarıyor. Uzmanlar tarafından iyot eksikliğinde oluşacak tiroid bezinin yetersiz hormon üretimi sonucunda vücutta bazı olaylar yaşandığı kaydedildi.

GÜNLÜK 150 MİKOGRAM ALINMALI

Bu olaylar arasında; kilo alma, üşüme, saç dökülmesi, depresyon, üşüme, kabızlık, ciltte kuruluk, yorgunluk, kolestrol yüksekliği ve depresyon gibi birçok sağlık sorunları yer alıyor. Uzmanlar sağlıklı bir bireyin günlük iyot ihtiyacının 150 mikogram olduğunu söylüyor. Aynı zamanda hekim tavsiyesi olmadan takviye alınmasının doğru olmadığı da aktarılıyor.

Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.