Uzmanlar uyarıyor: Hazır salep tüketimine dikkat

Uzmanlar uyarıyor: Hazır salep tüketimine dikkat

Özellikle kış aylarında çokça tüketilen salep ile ilgili uzmanlardan dikkat çeken bir uyarı geldi. Hazır saleplere dikkat diyen uzmanlar, içerisindeki nişasta ve tatlandırıcının şekeri olanların rahatsızlığını tetikleyebildiğini söylüyor.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte salep tüketimi arttı. Uzmanlar hazır salep tüketimi hakkında uyardı. İçerisinde bulunan nişasta ve şeker, şeker hastalığına sahip kişilerin rahatsızlığını tetikleyebildiğini dile getiren Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, “Kesinlikle gerçek salebin tüketilmesini öneriyoruz. Yalnızca doğal ve gerçek olan bir salep bağırsak hareketlerinin artmasına neden olur. Gerçek salepte kıvam vermek için daha fazla miktar eklemeniz gerekir. Ama hemen kıvam alan bir saleple karşılaştıysanız daha fazla nişasta içerikli olduğunu düşünebilirsiniz” dedi.

saleppp.jpg

ŞEKER HASTALIĞINI TETİKLİYOR

Salebin oldukça yararlı olduğunu ve kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Deniz Zünbülcan, hazır salep tüketilmemesini şu sözlerle anlattı:

“Salep içeriğinde şeker ve karbonhidrat bulundurmasından kaynaklı kalorisi oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra içeriğinde bulunan nişasta ve şeker, şeker hastalığına sahip kişilerin rahatsızlığını tetikleyebilir. Yalnızca doğal ve gerçek olan bir salep bağırsak hareketlerinin artmasına neden olur. Özellikle akciğer enfeksiyonları, bronşit ve solunum sıkıntılarında salebin önemli faydaları bulunuyor. Paketli saleplerin içeriğinde nişasta, kıvam arttırıcı şeker ve aroma verici katkı maddeleri bulunuyor. Kesinlikle gerçek salebin tüketilmesini öneriyoruz. Maalesef ki gerçek salebi ayırt etmenin kolay bir yolu bulunmuyor. Gerçek salepte kıvam vermek için daha fazla miktar eklemeniz gerekir. Ama hemen kıvam alan bir saleple karşılaştıysanız daha fazla nişasta içerikli olduğunu düşünebilirsiniz.”

doktor.jpg

GÜVENİLİR YERLERDEN TEMİN EDİN

Hazır salep ve gerçek salebin ayrımının zor olmasından dolayı güvenilir yerlerden salep temin edilmesi gerektiğini ifade eden Zünbülcan, “İçerisinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salepleri aktarlar ve güvenilir markalar aracılığıyla piyasaya sunuluyor. Buralardan alarak kullanabilirsiniz. Aynı zamanda salebi şekerle karıştırarak tüketmek yerine, sütle kaynatıp içerisine bal ekleyerek daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Kalori miktarının yüksek olmasından kaynaklı olarak, faza tüketimde belli başlı sağlık sorunlarına yol açabilir. Sürekli olmamak kaydıyla günde bir bardak salep tüketmek yeterli olacaktır. Buna ek olarak salebin üzerine döktüğünüz tarçın taze olmalıdır. Aksi halde karaciğerinizi yorabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.