Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

Yerli üretim Türkçe isim

Yerli üretim Türkçe isim

Avrupa ve Amerika’yı dolaşmıyorum, Ankara Kızılay’da AVM’leri geziyorum. Sanki Ticaret yabancıların eline geçmiş, isimleri okumakta ve anlamakta zorluk çekiyorum. Ekseriyet İngilizce veya anlaşılmayan isimlerle dolu iş yerleri. Ankara, İstanbul, İzmir hangi şehre giderseniz gidin bize ait olmayan isim furyası almış başını gidiyor.
Nedir bu yabancı hayranlığımız. Yerli, kültürel değerlerimizden kaynaklanan isimleri neden koymuyoruz.
Yeniden var olalım, milli ve tarihi değerlerimize sahip çıkalım köklerimize dönerim derken yabancı isim ne anlama geliyor.


O zaman eğitim sistemimizi, kültür varlıklarımızı koruma ve yaşatma da görevli olan kuruluşlar sivil toplum kuruluşları hep beraber düşünmeliyiz.


2023 2071 hedefleri koyarken; kurumlar, kuruluşlar, STK’ lar yabancılaşmanın nedenini araştırmalı ve sebebini bulmalıyız. Çözüm yolları üretmeliyiz. Örneğin Milli Eğitim; atama, tayin, nakil vesaire işlerinin yanında eğitime çok çok önem vermelidir. Gerekirse ilk önce ülke sevdasını veren derslerle başlamalıyız. Zenginliğimizi, tarihimizi, medeniyetimizi inanç ve değerlerimizi çocuklara öğretmeli ve sevdirmeliyiz. Ülkesine, kendi insanına, değerlerine hayran olan bir nesil yetiştirmeliyiz. İnsanlık mimarlarını yetiştiren, ülkesini içte ve dışta dört dörtlük temsil eden, yerli Türkçe isim isteyen insanlar yetiştirmeliyiz.


Düşmanlarımızı öven, onlardan örnekler veren, ülkesini ve değerlerini küçümseyen insanlardan sıkılıyoruz.
Yurt dışına gittiğimizde bizi anlatan ve kültürümüzü ifade eden Türkçe isimli kuruluşlar görünce seviniyoruz. Hatta girip tanışıyoruz. Hadi üç beş kuruşumuz nasip olsun diyoruz. Neden bu hassasiyeti ülkemizde göstermiyoruz. Tüketici milli ve yerli kültür ve değerlerimizi ifade eden Türkçe isimli kuruluşlara sahip çıkarsa yerli Türkçe isimler hızla artacaktır.


“Yerli üretim” logolu mallarınıza sahip çıkmalıyız. Bize ait olanlara sahip çıkamaz isek sömürülmekten şikayetçi olamayız. Eğer dünyanın en büyük medeniyetini, kültürünü, insan huzur ve barışını, adaleti insan onur ve şerefini koruyan yaşatan milli yerli kültür ve değerlerimize dönmeye mecburuz.


Gelin bizi anlatan Türkçe isimli kurum ve kuruluşları tercih edelim. Bizi örnek alan, bizden çare bekleyen İnsanların karşısına; onları sömüren, zulmeden ülkelerin kullandığı isimlerle çıkmamalıyız. 
Onlar her şeyimizle bizi istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR