Yok, böyle şerbet: Bir şerbet yaptı, dünya peşine düştü

Yok, böyle şerbet: Bir şerbet yaptı, dünya peşine düştü

Ankara Kalesi'nde kafe işleten Kadriye Özyurt bir şerbet yaptı, dünya peşine düştü! Kızının ismini verdiği “Ayşegül” şerbeti turistlerden yoğun ilgi gördü. Özyurt, “Kimseye tarifini vermeyeceğim. Ayşegül şerbeti, sadece Kale’de içilecek” dedi.

Kadriye Özyurt, Ankara Kalesi, Safa sokakta bulunan 85 yıllık Erzurum Dadaş Kahve Evi’nde bir şerbet yaptı, adeta dünya peşine düştü! Kızının ismini verdiği, Ayşegül şerbeti turistlerden yoğun ilgi gördü. Taş değirmende öğüttüğü kahvesinin yanında ikram ettiği Ayşegül şerbetini, içen bir daha içiyor. Koç Ailesi’nden eski Başbakanı Bülent Ecevit’e kadar pek çok önde gelen isim burada kahve içmiş. Aynı zamanda Ankara Kalesi'nde dükkân açan ilk kadın işletmeci olan Özyurt, “Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak, şerbetimin patentini aldım. Başta İngiltere olmak üzere, birçok ülke şerbetime talip oldu. Fakat kimseye tarifini vermedim, vermeyeceğim. Kızımın ismini taşıyan Ayşegül şerbeti, sadece Ankara Kalesi'nde içilecek” dedi.

icerisi.jpg

“BEN ÜÇÜNCÜ KUŞAĞIM”

3 kuşaktır devam eden kafede, taş değirmende öğüttüğü kahvesini ve Ayşegül şerbetini birlikte ikram eden İşletme Sahibi Kadriye Özyurt, “85 yılı aşkın süredir burası var, ben üçüncü kuşağım. Burayı ilk açan kayınbabam, uzun yıllar kendisi burayı işletti. Daha sonradayım devraldı. Uzun yıllar dayım işlettikten sonra kısa bir süre başka birisi mekânı işletti. Fakat yapamayınca ben kedisinden mekânı geri aldım. 17 yıldır da severek işletiyorum. Burada kahveleri, taş değirmende çekiliyor, meşe kömüründe kavuruyorum. Ardından yanında kendi yapımım olan meşhur Ayşegül şerbeti ile müşterilere ikram ediliyorum. Kahveyi yaparken kendim için ne kadar malzeme kullanıyorsam, aynı şekilde müşterilerim için de o şekilde hazırlıyorum” şeklinde konuştu.

disarisi.jpg

“LEZZETE ULAŞMAK 6 AY SÜRDÜ”

“Müşterilere, Türk kahvesinin yanında farklı bir lezzet ikram etmek istedim. Her gün deneye deneye şerbeti bugün içmiş olduğunuz tadını getirdim” diyen Özyurt, patentli Ayşegül şerbetinin hikâyesini şu sözlerle anlattı:

“Benden önce burada bu şekilde bir lezzet yoktu. İstediğim tada ulaşmak için sürekli yaptım, döktüm. Malzemelerin pahalı olmasından dolayı da eşimle kavga ediyorduk. Damağıma şerbetin lezzeti hoş geldiği an tamam dedim ve denemeyi bıraktım. İstediğim lezzete ulaşmak 6 ay sürdü. Şerbete kızım Ayşegül’ün ismini verdim. Şerbeti tamamen bitkilerden hazırlıyorum. İçerisinde 35 çeşit bitki bulunuyor. Günlük yaparak, taze taze müşterilerin beğenisine sunuyorum. Patenti bana ait olan Ayşegül şerbetinin içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor. Şeker ve meyve de kullanmıyorum.”

aysegul-serbeti.jpg

“SADECE ANKARA KALESİ'NDE İÇİLECEK”

Birçok ülkenin şerbete talip olduğunu dile getiren Özyurt, tarifini kimseye vermediğinin altını çizerek, “Yaptığım şerbetin taklidini yapmaya çalışanlar oldu. Tarifini isteyenler oldu. Baktım bu şekilde olmayacak, patentini almaya karar verdim. Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak, şerbetimin patentini aldım. Başta İngiltere olmak üzere, birçok ülke şerbetime talip oldu. Fakat kimseye tarifini vermedim, vermeyeceğim. Kızımın ismini taşıyan Ayşegül şerbeti, sadece Ankara Kalesi'nde içilecek” ifadelerini kullandı.

kahve.jpg

KOÇ AİLESİ MÜDAVİMİ

Erzurum Dadaş Kahve Evi’ne her kesimden insan geldiğini söyleyen Özyurt, “Burayı en tepedeki insanlar dahi bilir. Müşterilerimin hepsi benim için çok kıymetli. Milletvekillerinden iş adamlarına, doktorlardan avukatlara tüm meslek gruplarından insanlar gelip kahvemi içip, şerbetimin tadına bakmıştır. Özellikle Koç Ailesi Kale’ye geldiğinde, buraya uğramadan dönmez. Rahmetli Bülent Ecevit’te zamanında kahvemizden içti. Ben her müşteriyi de içeri almam. Ortamın huzurunu bozacak, müşterileri rahatsız edecek kişilere mekânımda yer yok. Kış ayları daha sakin geçse de, yaz aylarında burada oturacak yer bulamazsın” diyerek huzurlu bir ortam olduğuna dikkat çekti.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.