Z kuşağı teknolojisiz yapamıyor: Gelişime ekran darbesi

Z kuşağı teknolojisiz yapamıyor: Gelişime ekran darbesi

Teknoloji çağında olunması ve çocukların ellerinde tablet ile büyümesinin ardından yapılan araştırmalarda çocukların ekran başında geçirdiği zamanın, motor fonksiyonlarına zarar verdiği ve geç geliştiği belirlendi.

Japonya’da yapılan araştırma, çocukların ekran başında geçirdiği zamanın motor fonksiyonları gibi birçok alanda gelişimsel gecikmeye yol açtığını saptadı. “American Medical Association of Pediatrics (JAMA)” dergisi, Japonya’daki Tohoku Tıp Fakültesi’nin Megabank Projesi kapsamında, 2013 Temmuz-2017 Mart tarihlerinde yapılan çalışmaya yer verdi.

ETKİLERİ İNCELENDİ

Araştırmada, Miyagi ve İvate vilayetlerindeki 50 farklı klinik ve hastaneden 7 bin 97 çocuğun tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik cihazlarda, ekran başında geçirdikleri zamanlar belirlenerek, bunun çocukların gelişimi üzerindeki etkisi incelendi.

EKRAN SÜRESİ ARTTIKÇA GECİKME DE ARTIYOR

Çocukların 1 yaşından itibaren ekran karşısında vakit geçirmesinin 2-4 yaş aralığında, iletişimsel ve sorun çözme yeteneklerinin gelişiminde gecikmelere yol açtığı, ekran süresinin artmasının gecikmelerde de artışa sebep olduğu gözlemlendi.

İLETİŞİM KABİLİYETİ DÜŞÜYOR

Çocukların 361’inde iletişim kabiliyeti, 400’ünde kaba motor becerileri, 329’unda ince motor becerileri, 301’inde sorun çözme yetisi, 387’sinde kişisel ve sosyal yetenek alanlarında gecikmeler yaşandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.