Zekat nedir ve nasıl verilir? Zekat vermek için gerekli şartlar nelerdir? Zekat ne demek?

Zekat nedir ve nasıl verilir? Zekat vermek için gerekli şartlar nelerdir? Zekat ne demek?

İslam, zengin ile fakir arasındaki dengeyi sağlayan ve yardımın üzerinde duran bir dindir. Öyle ki bunu farz yerine getirmiştir. Peki, Zekat nedir ve nasıl verilir? Zekat vermek için gerekli şartlar nelerdir? Zekat ne demek? İşte detaylar:

İslam dini toplumun bütün kesimleri arasında sosyal dengeyi temin etmede büyük rolü bulunan sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı bir hak ve görev olarak kabul etmiş ve Müslümanlara bu konuda önemli sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumlulukların başında da zekat gelmektedir. Zekat, hicretin ikinci yılında farz kılınmış olup, dinen zengin sayılan kimsenin sahip olduğu mali imkanlarını belli oranda ihtiyaç sahiplerine vermesi demektir. Peki, en genel itibariyle Zekat nedir ve nasıl verilir? Zekat vermek için gerekli şartlar nelerdir? Zekat ne demek? Tüm detaylar haberimizde:

zekat-2.jpg

ZEKAT NEDİR VE NASIL VERİLİR?

En güzel ve en etkili sosyal yardımlaşma şekli olan zekat, toplumda sosyal ekonomik şartların ıslahını hedef alan ve fakirlik problemin çözümüne katkı sağlayan mali bir ibadettir. Bu öneminden dolayı zekat, Kur’an-ı Kerim’de seksenden fazla ayette ve Hz Peygamber (s.a.v) hadislerinde daima namazla birlikte zikredilmiştir. İnsanların sahip oldukları mal, mülk ve servetler ile her türlü dünya nimeti gerçekte yüce yaratıcımız Allah'u Tealaya aittir. İnsanı ancak sınırlı bir zaman için bunlardan yararlanma imkanı verilmiştir. İnsana düşen kendisine emanet edilen nimetleri asıl sahibinin istediği şekilde kullanmaktır.

zekat-3.jpg

Cenabı Hak, kullarından kimisine çokça verdiği servetin içinde fakirlerin ve muhtaçların hakkı olduğunu bildirmiş, hali vakti yerinde olanlara zekat ve sadakalar ile fakirlerin haklarını gözetmelerini emretmiştir. Zekatını vermeyenler ise dünyada bir takım zararlar göreceği gibi ahirette de acıklı bir azaba uğrayacaktır. Kur’an-ı Kerim’de Sebe Suresi’nin 39’uncu ayetinde şöyle buyrulmaktadır: “Altın ve gümüşü biriktirip gizleyerek onları Allah yolunda harcamayanları elem dolu bir azap ile müjdele. O gün bunlar cehennem ateşinde kızdırılacak da onların alınları böğürleri ve sırtları bunlarla dağlanacak ve işte bu kendiniz için biriktirip sakladığınız şeylerdir haydi tadın bakalım biriktirip sakladıklarınız denilecek” buyrulmaktadır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.