1 yılda yüzde 100 zamlandı: Taktırmayana ceza! Hem de binlerce lira…

1 yılda yüzde 100 zamlandı: Taktırmayana ceza! Hem de binlerce lira…

Kullanılmadığı zaman binlerce lira ceza ile karşılaşılan kışlık lastik uygulaması öncesi lastik servislerinde uzun kuyruklar oluştu. Bunun yanı sıra; bu yılki lastik ve değişim ücretlerinin geçen yıla göre yüzde 100 zamlandığı, dikkatlerden kaçmadı.

Ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu bugün itibariyle tüm Türkiye’de resmen başladı. 1 Nisan’a kadar devam edecek olan kış lastiği zorunluluğu öncesi lastikçilerde uzun kuyruklar oluştu. Yazlık lastiklerin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda işe yaramadığını belirten uzmanlar, kışlık lastiğin zorunluluk değil gönüllülük esasına göre uygulanması gerektiğini ifade etti. Yalnızca ticari nitelikli araçlarda takma zorunluluğu olan uygulamanın yanı sıra diğer araç sahiplerinin de kışlık lastik kullanmasının önemli olduğuna dikkat çekildi.

kislik-lastik-1.jpg

Yapılan araştırmalar neticesinde kaza oranlarında araç lastiklerinin önemine vurgu yapılırken, kışlık lastik taktırmayan ticari araçlara idari para cezası uygulanacağı da açıklandı. Lastik ustası Sinan Duran ise; kışlık lastik takma zorunluluğu öncesi günde 15 saat çalıştığını belirterek, 70 araç lastiği değiştirdiğini söyledi.

kislik-lastik-2.jpg

“TALEBE YETİŞMEKTE ZORLANIYORUZ”

30 yıldır Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Emek Mahallesi’nde lastikçilik yapan Sinan Duran, 1 Aralık öncesi yaşanan yoğun talebin yanı sıra lastik ile ilgili önemli bilgileri İlk Sayfa Gazetesi’ne anlattı. Birkaç sene evvel ekim ayından itibaren lastik değiştirdikleri ancak son yıllarda insanların son güne kadar beklediğini anlatan Duran, şu ifadeleri kullandı: “Daha önceki tarihler 24 Ekim dediği zaman lastik değiştirmeye başlardık. Ama son yıllarda insanlar son güne kadar bekliyor. Bu da bizi yoruyor. Talebe yetişmekte zorlanıyoruz. 8 kişi çalıştığımız halde sabah 8.30’da başladığımız işi gece 12’ye kadar sürdürmek zorunda kalıyoruz. Çok yoğun bir talep var. Ancak işimizi yapıyoruz. Bu yoğunluktan memnunuz.”

kislik-lastik-3.jpg

“EKSİYE DÜŞERSE İŞE YARAMIYOR”

Kışlık lastiklerin öneminden bahseden Sinan Duran, 7 derecenin altındaki havalarda yazlık lastik kullanmanın tehlikeli olabileceğini söyledi. Duran, bunun yanı sıra kış aylarında sıkça yaşanan eksilerdeki hava durumunda ise yazın kullanılan lastiklerin işe yaramadığını belirtti. Sinan Duran, “Kış lastiği olmayan araba, eksi dereceli havalarda yola oturamaz. Araçlarda yol tutumu olmaz. En ufak frende kayar gider. Yani eğer yazlık lastik kullanmaya devam edeceklerse şimdiden söyleyeyim; hava eksiye düşerse yazlık lastik işe yaramaz” dedi.

kislik-lastik-8-001.jpg

BİR SENEDE YÜZDE 100 ZAMLANDI

Duran, açıklamasında lastik değiştirme ücretinin bir yılda yüzde 100 zamlandığını anlattı. Bir araçta toplam 30 dakika çalıştığını aktaran Sinan Duran, bir arabanın dört lastiğini değiştirmek için Ankara’daki ortalama ücretin 400 TL olduğunu söyledi. Bir arabadan 400 lira kazandığını anlatan Duran, “Geçen sene müşteriden 150-200 lira hesap isterken yüzümüz kızarırdı. Bu sene fiyat iki katına çıktı” diyerek bir yıllık lastik değiştirme ücretinin farkını ortaya koydu.

kislik-lastik-7.jpg

TARİHE DİKKAT!

Kış aylarında yaşanacak olan karlı ve soğuk havalar öncesi kışlık lastik almak isteyen vatandaşlara uyarılarda bulunan lastik ustası Sinan Duran, lastiklerin üretim tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Öte yandan alınacak lastiğin aracın boyutuna uygun olması gerektiğini anlatan Duran, yakıt tasarrufu sağlamak açısından kaliteli ve iyi lastik alınmasına da değindi. Sinan Duran, kışlık bir lastiğin, kaliteli anlamda kullanım süresinin ortalama 6 yıl olduğunu belirtti.

kislik-lastik-5.jpg

EN UCUZU 5 BİN TL

Kışlık lastiği eski olan ya da hiç olmayan, dolayısıyla da kışlık lastik alacak olan vatandaşlara uyarılarda bulunan Sinan Duran, kışlık lastik fiyatlarının ortalama fiyatlarını verdi. Lastiklerin markalarına göre fiyatlarının değişkenlik gösterdiğinin altını çizen Duran, şu anda en düşük ebatta olan bir lastiğin ortalama en düşük fiyatının 5 bin TL olduğunu söyledi. Yüksek ebatlı (17-18-19) lastiklerinin fiyatının ise lastik başı ortalama 8 bin lira olduğunu anlattı. Sinan Duran, araç sınıflarının yükseldikçe fiyatların da yükseldiğine dikkat çekti.

kislik-lastik-4.jpg

TAKTIRMAYANA İDARİ PARA CEZASI: HEM DE BİNLERCE LİRA!

İstanbul’da 25 Kasım’da başlayan ve Türkiye’de bugün itibariyle 1 Nisan’a kadar uygulanacak olan ticari araçlarda kışlık lastik takma zorunluluğuna uymayan sürücüler, daha önce belirlenen idari para cezası miktarınca cezalandırılacak. Zorunlu kışlık lastik takmayan sürücülere 2 bin 568 lira para cezası uygulanacak. Belirlenen bu ücret; 2024 Ocak ayı itibariyle değişkenlik gösterebilecek.

kislik-lastik-6-001.jpg

İSTANBUL’DA BİR HAFTA ÖNCE BAŞLADI

Son iki haftadır yaşanan soğuk havalar ve meteorolojinin özellikle Marmara Bölgesi’ne yaptığı uyarılar neticesinde; kışlık lastik takma zorunluluğu İstanbul’da 25 Kasım tarihinde başladı. İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul İl AFAD yetkilileri tarafından alınan ortak karar neticesinde sürücüler önceden uyarıldı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.