11 yıl süren dava sonuçlandı: Yenimahalle Teleferik Hattı süresiz kapatıldı

11 yıl süren dava sonuçlandı: Yenimahalle Teleferik Hattı süresiz kapatıldı

2013 yılında Mimarlar Odası'nın, Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davada karar belli oldu. Dava sonucunu resmi sayfasından yaptığı paylaşım ile bildiren EGO Genel Müdürlüğü, Yenimahalle-Şentepe Teleferik Hattı’nın süresiz olarak kapatıldığını duyurdu.

12 Nisan’da Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde yer alan Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri’nde yaşanan teleferik kazasının ardından, Keçiören Belediyesi harekete geçerek Keçiören Teleferik Hattı’nı bakıma almıştı. Keçiören Teleferik Hattı’nda bakım devam ederken, EGO Genel Müdürlüğü, resmi sayfasından yaptığı açıklama ile Yenimahalle-Şentepe Teleferik Hattı’nın süresiz olarak kapatıldığını duyurdu. 2013 yılında Mimarlar Odası'nın, Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davada sonuç belli oldu. Mahkeme, imar planının iptaline karar verdi. EGO, vatandaşların ulaşımda aksaklık yaşamaması adına kapatılan Teleferik Hattı’nın yerine 271 numaralı otobüs hattında ek seferler düzenleneceğini bildirdi.

suresiz-kapatildi.jpg

MİMARLAR ODASI DAVA AÇMIŞTI

2013 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin Yenimahalle - Şentepe arasına teleferik yapmak için kolları sıvamasıyla, projenin planlamaya aykırı ve kamu yararına uygun olmadığını öne süren Mimarlar Odası’nın Ankara Şubesi projeye dava açmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, o dönemlerde yapmış olduğu basın toplantıları ile teleferiğin bilirkişi raporunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Rapordan ise Bilirkişilerin, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin görüşlerini, destekleyen sonuç çıkmıştı.

Teleferiğin Ankara için uygunsuz bulunduğu raporda; İstasyonların belirlenmesinde ayrıntılı bir ulaşım etüdünün yapılmadığı, bilimsel verilere dayanmaması sebebiyle şehircilik ilkelerine uygun olmadığı, kent bütününe bakılmadan parçacı bir ulaşım planının sergilendiğinin altı çizilmişti.

teleferik-hatti.jpg

DAVA SONUÇLANDI, TELEFERİK KAPATILDI

Açılan dava 11 yılın ardından sonuçlandı. Dava neticesinde teleferik hattı süresiz olarak kapatıldı. EGO Genel Müdürlüğü, Yenimahalle-Şentepe arasında toplu taşıma hizmeti sunan Teleferik Hattı’nın, süresiz olarak kapatıldığını resmi sayfasından yaptığı şu açıklama ile duyurdu:

“Mimarlar Odası tarafından 2013 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne açılan dava sonuçlanmış olup mahkemenin imar planının iptaline karar vermesi sebebiyle yeni bir düzenleme yapılana dek teleferik işletmemiz süresiz olarak kapatılmıştır. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması adına ulaşım hizmetimiz, aynı güzergâhta 271 numaralı hatta konulacak ek otobüs seferleri ile sürdürülecektir.”

tel-kiriklari-tespit-edilmisti.jpg

TEL KIRIKLARI TESPİT EDİLMİŞTİ

Ocak ayında, yapılan son bakım çalışmalarının ardından problemsiz bir şekilde hizmet vermesi beklenen hattın bir bölümü, EGO Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamanın ardından tekrar kapatılmıştı. EGO Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada 2’nci etap taşıyıcı halatın ek yerinde tel kırıkları olduğu tespit edilmiş ve ivedilikle yüklenici firma tarafından, halatın manyetik testi yaptırılmıştı. Konuya ilişkin hazırlanan raporda, halatta bulunan kırıkların yolcu taşıma standartları dışında olduğu belirlenmişti.

yenimahelle-hatti.jpg

EGO RESMİ SAYFASINDAN DUYURMUŞTU

Yenimahalle, Yunus Emre ve TRT Seyir istasyonlarında yolcu taşımacılığı devam edileceği aktarılan açıklamanın devamında ise şunlar aktarılmıştı:

“Bu nedenle Kuruluşumuzca derhal Teleferik hattının tahliye işlemlerine başlanılmış ve 2. etaba ilişkin halat temin edilip değişim işlemleri gerçekleştirilene kadar TRT Seyir-Şentepe istasyonu arasındaki seferler durdurulmuştur. Ancak, Yenimahalle, Yunus Emre ve TRT Seyir istasyonlarında yolcu taşımacılığı devam edecektir.

Yolcu güvenliğini ön planda tutarak, gerekli önlemleri almak adına planlanan çalışma süreci boyunca; Teleferik Sistemini kullanan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için aynı güzergâhta yeterli sayıda otobüs ring seferleri ile hizmet verilecektir.”

sentepe-teleferik.jpg

AYDA 250 BİN YOLCU TAŞIYORDU

2014 yılında yapımı tamamlanarak başkentlilere hizmet vermeye başlayan ve aylık ortalama 250 bin yolcu taşıyan Yenimahalle-Şentepe teleferik hattı, süresiz olarak kapatıldı. Toplu taşıma amaçlı Türkiye’de ilk defa Ankara'da yapılan teleferik hattı başkentlilere ulaşım konusunda büyük kolaylık sağlıyordu. Yenimahalle metro istasyonunda başlayarak, Şentepe merkezine kadar devam ederek havadan saatte 2 bin 400 kişi kapasiteli toplu taşıma imkanı sunmaktaydı. 4 duraklı ve 106 kabinin aynı anda hareket edebileceği teleferik sisteminin uzunluğu ise 3 bin 257 metre olan hattın, her kabini 15 saniyede bir istasyona giriyordu. Minimum 13.5 dakikada vatandaşlara hızlı bir şekilde istekleri noktaya ulaşabiliyordu.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.