18 Mart'ta ne oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin önemi

18 Mart'ta ne oldu? 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin önemi

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü Türkiye'nin dört bir yerinde çeşitli etkinliklerle anılıyor. Peki, 18 Mart’ta ne oldu? 18 Mart ne günü?

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’nci yıl dönümünde, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm kahramanlarımız minnetle hatırlanıyor. Peki, 18 Mart'ta ne oldu? 18 Mart ne günü? İşte 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi:

18 Mart çanakkale zaferi

18 MART ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ

18 Mart günü tüm Türkiye'de kutlanılan ve anma programları yapılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun düşmanlarına karşı zaferiyle sona eren Çanakkale Deniz Savaşları'nın anıldığı bu özel gün, ülkenin tüm şehirlerinde başta Çanakkale olmak üzere çeşitli programlarla kutlanmakta, şehit ve gazi olan Türk askerleri anılmaktadır.

Türk Tarihi’nde çok önemli bir yeri olan bu zafer, Türk Milleti’nin büyük mücadeleleri ve gösterdikleri derin fedakarlıkları sonucu kazanılmıştır. Rekor sayıda insanımızın şehit olduğu Çanakkale savaşı birçok hikâyeye, türküye ve filme konu olmuştur. Askeri deha örnekleri gösteren ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atacak olan savaştaki rütbesiyle Kurmay Yarbay Mustafa Kemal ve silah arkadaşları halk nezdinde güven kazanmışlardır.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemi

NEDEN ÇANAKKALE?

19 Şubat 1915 yılında İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki olan Almanya İmparatorluğunu zayıflatarak, büyük ticari öneme sahip olan İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek istemişlerdir. Bu suretle Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u işgal etmek için harekete geçmişlerdir.

18 Mart ne günü

SONUÇ: KESİN ZAFER

Çanakkale Savaşı'nda güçlü ordulara ve silahlara sahip olmalarına rağmen, büyük bir direnişle karşılaşan İtilaf Devletleri ağır yenilgiler almıştır. İki tarafta büyük kayıplar vermiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kesin zaferi ile biten bu savaş Türk milletinin var olma azmini tüm dünya kamuoyuna bir kez daha kanıtlamıştır. Tüm gazi ve şehitlerimizi gururla anıyoruz.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.