2023 İÇİN ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

2023 İÇİN ÜNİVERSİTELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Gazi Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. İbrahim Uslan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için üniversitelere büyük bir görev düştüğünü anlattı.Uslan, üniversitelerde yaşanan iç çekişmelerin, bireysel kavgaların, üniversiteleri evrensel bilgi ve d

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

 

Gazi Üniversitesi’nde yakın zamanda yapılacak Rektörlük seçimlerinin en iddialı adaylarından biri olan Prof. Dr. İbrahim Uslan, Habervaktim’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İLK GÖREV ÜNİVERSİTELERİN

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için üniversitelerin her açıdan devlete birebir katkı sunması gerektiğini belirten Uslan, Türkiye’nin, dünyada ilk on ekonomiden biri olması isteniyorsa buradaki birinci görevin üniversitelere düştüğünü kaydetti. Günümüzde üniversitelere karşı olumsuz yargıların birtakım sıkıntılar doğurduğuna da dikkat çeken Uslan, “Üniversite, birimleri anlamlı bir bütün içinde bir araya gelmiş, birbiriyle rekabet etmeyen, çatışmayan, dayanışma ve iletişim içerisinde topluma ve insanlığa fayda üreten kurumlardır. Ama biz bakıyoruz ki iç çekişmeler, bireysel kavgalar, üniversiteleri evrensel bilgi ve değerler üreten kurumlar olmaktan çıkarıp üniversitelerin enerjisini  düşürüyor, üretkenlik de azalıyor” dedi.

TOPLUMUN BEKLENTİSİ VAR

Bu yolda Gazi Üniversitesi’ne büyük görev düştüğünü anlatan Rektör adayı Uslan, “Gazi Üniversitesi dünüyle, bugünüyle ve geleceğiyle dev bir sözleşmedir. Türkiye’nin ikinci büyük üniversitesi olan Gazi’nin şu anda 22 fakültesi, yaklaşık 80 bin öğrencisi, 2 bin 103 öğretim üyesi, 4 bin akademik personeli var. Dolayısıyla dev sözleşmeye imza atmış bu insanların ülkeye sunabileceği çok büyük hizmetler olması lazım; en azından toplumun beklentisi bu yönde” diye konuştu.
BİLİM, İNOVASYON, TEKNOLOJİ VE SANAT ÜST KURULU KURULACAK

Göreve gelmesinin ardından Türkiye’nin de büyük ihtiyacı olduğunu düşündüğü ‘Bilim, İnovasyon, Teknoloji ve Sanat Üst Kurulu’ adı altında yeni bir oluşuma imza atacağını duyuran Uslan, “Kuracağımız Bilim, İnovasyon, Teknoloji ve Sanat Üst Kurulu farklı disiplinlere mensup öğretim üyelerinden oluşacak. Bu kurul öncelikle ülkemizin stratejik ihtiyaçlarını belirleyecek ve bu yönde disiplinler arası projeler üretecek.” şeklinde konuştu. Uslan, oluşturulacak kurulun ardından Gazi Üniversitesi olarak bu alanlarda ilklere imza atılacağını vurgulayarak, bilime ve bilim insanına her daim katkıda bulunulacağını söyledi.  

HUZUR OLMAZSA BEKLENTİYE GİRİLMEZ

Rektör olmasının ardından, yönetimde “kapalı devre sisteminin” uygulanmayacağını ve ülkeye fayda üretmek isteyen öğretim üyeleri ile sürekli bir araya gelineceğini anlatan Uslan, “Karşılıklı güven duygusu oluşturulursa huzur ve barışın birlikte geleceğine inanıyorum. Huzur ve barışın olmadığı bir ortamda öğretim üyelerinden de bilimsel bir üretim beklenemeyecektir” dedi.

15 AYDIR İLAN ÇIKMIYOR

Gazi’deki mevcut yönetimi eleştiren Uslan, “Üniversitemize yaklaşık 15 aydır akademik kadro ilanı çıkmıyor. Devlet kurumları ile iletişimde sorun bulunan üniversitelerde işleyişin nasıl tıkandığı hepimizin malumudur. Bu durumdan en çok öğretim üyelerimiz etkilenmektedir. Zira üniversitemizde toplu akademik kadro ilanı en son 2014 Aralık’ta çıktı” ifadelerini kullandı.

ENDİŞEMİZ YOK

Rektörlük yarışıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Uslan şunları söyledi: “32 yıldır mensubu olmaktan gurur duyduğum üniversitemizdeki bu süreçle ilgili öğretim üyelerinin bize olan güveninin ve verdikleri güçlü desteğin farkındayız. Bu farkındalıkla birlikte, ben bu seçimlerden sadece bir rektör çıkmasını istemiyorum. Üniversitemizdeki huzursuzluğun ve mutsuzluğun giderildiği, talepleri hızlı ve etkin bir şekilde karşılanan, kurumsallaşmış itibarlı bir Gazi Üniversitesi’nin çıkmasını arzu ediyorum. Bugün bir rektör gider, diğeri gelir. Ama siz kurumsallaşmada sürekliliği sağlayamıyorsanız, o zaman üniversitenin gidebileceği bir yer yok. Bu bakımdan sistematik bir kurumsallaşmayı yerleştirmek gerekiyor.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.