21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, özellikleri nelerdir?

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, özellikleri nelerdir?

21 Mart İlkbahar ekinoksunun ne olduğu merak konusu oldu. Ekinoks yılda iki kez 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde meydana geliyor. Peki, 21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, özellikleri nelerdir?

Ekinoks kelimesi gece ve gündüzün eşit olası anlamına gelmektedir. Kuzey Yarım Kürede ilkbaharın başlangıcı olan bu doğa olayı aynı zamanda Nevruz olarak kutlanmakta. Kuzey Yarım Kürede ilkbaharın ilk günü olarak kabul edilen İlkbahar ekinoksu, ilkbahar ılımı olarak da adlandırılmaktadır. 21 Mart İlkbahar ekinoksunun ne olduğu merak konusu oldu. Peki, 21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir, özellikleri nelerdir? İşte detaylar:

21 Mart İlkbahar Ekinoksu nedir

21 MART EKİNOKSU NEDİR?

21 Mart İlkbahar Ekinoksu’nda güneş ışınlarının ekvatora dik açıyla (90 derece) gelmesiyle gece ve gündüz eşitlenmektedir böylece kuzey ve güney kutbu aynı anda gündoğumu hattına girmekte. Bu olayla beraber beraber gün ışığı kuzey ve güney yarımkürede eşit olarak paylaşılmaktadır.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu

21 Mart İlkbahar Ekinoksu’nun gerçekleşmesiyle Güney Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de gündüzler gecelerden uzun olmasıyla gün ışığı kuzey ve güney yarım kürede eşit olarak paylaşılmaktadır.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu özellikleri

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU ÖZELLİKLERİ

  • Güneş ışınları Ekvator’a dik açıyla gelir.
  • Güneş ışınları her iki yarımküreye eşit açılarla gelir.
  • Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artar.
  • 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre’de gündüzler, Güney Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Güney Yarımküre’deki gündüzler Kuzey Yarımküre’den daha uzun sürer.
  • 21 Mart Kuzey Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.
  • Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.
  • Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.
  • Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir (Ekinoks).
  • Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.
  • Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımküre’nin ilkbaharı, Güney Yarımküre’nin sonbaharıdır. 23 Eylül Güney Yarımküre’nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre’nin sonbaharıdır.

Gamze Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.