25 yıllık berber İsmail Oflaz: Müşteri düştükçe fiyat artıyor

25 yıllık berber İsmail Oflaz: Müşteri düştükçe fiyat artıyor

Kozmetik ürünlerdeki fiyat artışları berberleri zorluyor. 25 yıllık berber İsmail Oflaz “Müşteri sayımızda inanılmaz düşüş var. Dengelemek için fiyat yükseltiyoruz” dedi.

Mesleğinde 25. yılı olduğunu söyleyen İsmail Oflaz, berber esnafının sorunları ile ilgili gazetemize şu bilgileri verdi: ‘’Pandemi süreci ile başlayan piyasadaki olumsuzluklar etkisini hala sürdürüyor. Kozmetik piyasasındaki artışlar esnafın boynunu büküyor. Özellikle kozmetik ürünlere gelen fahiş zamların kontrol altına alınması gerekiyor.’’

KOZMETİK ZAMLARI CANIMIZI SIKIYOR

Geçen seneki fiyatların iki katına malzeme aldığını belirten Oflaz, ‘’Bir sene içinde bu kadar farkın olması bizi şaşırtıyor. Bir parfüm, bir şampuan nasıl oluyor da bir sene içinde iki katına çıkıyor. Ben bu ürünlere iki katı para verdiğim için fiyatları yükseltmek durumunda kalıyorum. Piyasada 100-150 TL arasında değişen saç tıraşı ücretleri bizde 60-70 TL bandında. Müşteri kaybımızın olmaması için mücadele ediyoruz. Buna rağmen müşteri kaybediyorum. İnsanlar berbere bu kadar para vereceğime kendi imkânlarımla evde tıraş olurum diye düşünüyor. Bu algının oluşmasındaki en büyük etken pandemi süreciydi. İşini bırakan esnaf dahi oldu. Kozmetik ürünlerindeki artış kontrol edilmezse birçok şeyden istemeden feragat edeceğiz. Müşteri sayımızda inanılmaz düşüş var. Dengelemek için fiyat yükseltiyoruz. Elimizden başka bir şey gelmiyor’’ ifadelerinde bulundu.

1-001.jpg

BAĞ-KUR ÖDERKEN ZORLANIYORUZ

Esnafın en büyük sorunlarından biri de emeklilik gün sayısı diyen Oflaz, ‘’Çalışma gün sayısını düşürmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar mevcut. 9 bin iş gününü 7 bin iş gününe düşürmek için mücadele ediyoruz. Bu primlerin şu an ki aylık bedeli 3 bin TL bir gün geç yatırırsak 3 bin 500 TL ödemek zorunda kalıyoruz. Daha bunun kirası, elektriği, suyu ve doğalgazı var. 100 TL gelen elektrik şuan 400 TL geliyor. Evet, artışlar olabilir fakat bu kadar fark canımızı sıkıyor’’ dedi.
Berberlerin hafta sonu izinleri konusuna da değinen Oflaz, ‘’Seçim sürecinde söz verildi bu düzenleme için. Bu düzenlemenin Temmuz ayı gibi yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Tüm berber esnafının bu düzenlemelere uyum sağlamasını temenni ediyorum. Bir dükkân kapalıyken diğerinin açık olması gibi durumların yaşanmaması gerekiyor.

3-001.jpg

BAYRAMLARDAKİ YOĞUNLUKLARI ÖZLÜYORUZ

‘’Geçmişte insanlar berberlerde kuyruk oluştururdu’’ şeklinde konuşan Oflaz, ‘’Eski yoğunlukları özler hale geldik. Bayramlarda bir gelenek haline gelen bayram tıraşı eskisi kadar önemsenmiyor. Vatandaş kendi imkânlarıyla evde tıraş oluyor. Ayda 2-3 defa gelen müşterilerimiz bu sayıyı 1’e düşürdü hatta iki ayda bir gelmeye başladılar. Kendilerince onlar da haklı. Basit gibi görünen bu sorunlar mesleğimiz açısından büyük teşkil ediyor. Bir kültürün, ekmek kapısının yok olması demek. İnsanlar geçmişte berberlerde sosyalleşirdi bu durumu da yavaş yavaş yitiriyoruz’’ dedi.

4.jpg

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Ben de çoğu meslektaşım gibi işime çıraklıktan başladım diyen Oflaz, ‘’Çırak bulmakta zorlanıyoruz. Dünyanın en güzel mesleklerinden birisi berberliktir. Aileler çocuklarını artık bir mesleğe yönlendirmiyor. Eskisi gibi de değil okullar profesyonelleşti. Mesleğinde ustalaşmış isimlerden dersler alınıyor. Yaz dönemlerinde bazen aileler 3-5 aylığına çocuklarını bize gönderdikleri oluyor fakat onlarda belli bir dönemde yaptıkları için mesleği sürdürmek gibi bir düşüncede olmuyorlar. Bir şey öğrenmeden zaten işten ayrılıyorlar. Eskiden çıraklar müşteriden aldıkları bahşişle yetinirlerdi, şuanda gelen çıraklar direkt para soruyor. Eskiden bir kuaförde 3-4 tane çırak olurdu 3 tanede kalfa olurdu şimdi imkânsız. Sorunlarımızı paylaşmamızda bize destek olduğunuz için teşekkür ediyorum’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.