81 ilin 62’sinde eğitim kurumu yok: İSG kurslarının yüz yüze olması eğitime erişmesi zorlaştırdı

81 ilin 62’sinde eğitim kurumu yok: İSG kurslarının yüz yüze olması eğitime erişmesi zorlaştırdı

İş sağlığı ve güvenliğinde örgün eğitime geçilmesini gazetemize değerlendiren TİGEP Başkanı Muhammed Fatih Tüten, “62 ilde ÇSBG tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumu bulunmuyor. Dolayısıyla bu illerdeki insanların eğitime erişmesi zorlaştı” dedi.

Pandemi ile uzaktan eğitime geçen İSG kursları 2023 Kasım itibari ile yüz yüze eğitim modeline dönüyor. Bunun üzerine iş güvenliği uzmanlık eğitimleri 90 saat uzaktan 90 saat de örgün olarak işlenmeye başlandı. Yüz yüze eğitime geçilmenin artıları ve eksileri hakkında gazetemize konuşan Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği (TİGEP) Genel Başkanı Muhammed Fatih Tüten, “81 ilimizin 62 ilinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumu bulunmuyor. Dolayısıyla bu illerdeki insanların eğitime erişmesi zorlaştı. Elimizdeki verilere de bakacak olursak, uzaktan eğitim ile örgün eğitimin arasında başarı da hiçbir fark yok” dedi.

is-sagligi-1.jpg

81 İLİN 62’SİNDE EĞİTİM KURUMU YOK

Örgün eğitime geçilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimi hakkında bilgi veren Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri Derneği Genel Başkanı Muhammed Fatih Tüten, “Eğitimlerimizin 15 günü uzaktan eğitim, 15 günü örgün eğitim olarak veriliyor. Biz pandemi başlar başlamaz zaten eğitimlerimizin bir kısmı uzaktan eğitim olduğu için biz tamamını uzaktan eğitim yaptık” dedi.

81 ilimizin 62 ilinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumunun olmadığının altını çizen Tütün, “Dolayısıyla bu ildeki insanların eğitime erişmesi zorlaştı. Uzaktan eğitimdeyken insanlar istedikleri hocayı seçerek, kaliteli eğitimi alabiliyordu. Ancak şu anda en yakın bölgelerindeki eğitim kurumuna gitmek zorundalar. Malum ekonomik şartlar belli. Ulaşım ve konaklama oldukça pahalı. Bir kursiyerin 15 günlük bir eğitim için bir ilden bir ile gidip konaklaması, yeme-içme maliyetleri ekonomik açıdan çok büyük bir sıkıntı” ifadelerine yer verdi.

baskan.jpg

“FAYDADAN ÇOK ZARAR VERİYOR”

“Örgün eğitim ile uzaktan eğitimin çok fark etmediğini düşünüyorum. Bu işte örgün eğitim olmalı fakat bu uygulamalı eğitim şeklinde olmalı” diyen Tüten, şunları aktardı:

“Günümüzün eğitim materyalleri teknolojilerinden faydalanmalıyız. Yani müfredat değişir, bu uygulanır eğitimi ağırlıklı olur o zaman örgün eğitim olmalı. Tabi ki uygulamalı eğitim olmalı, olmasın demiyorum. Fakat şu anda faydadan çok zarar veriyor. Çünkü insanlar uzaktan eğitimdeyken en azından bilgisayar ve telefondan girip eğitimleri takip edebiliyordu. Şu an hiç eğitim kurumuna bile gitmiyorlar. Denetim gelirse haber veriyor, vermezse zaten geçmiş oluyor. Maalesef böyle saçma bir sistem oldu. Çokta kontrol ve denetimde mümkün değil. Sürdürülebilir bir denetim modeli olmaz. Şu anki sakıncaları bu. Müfredat yerine ne kadar, eğitim içeriği güncellenene kadar, yeni bir metodolojiye geçinceye kadar uzaktan eğitim olması herkes için her açıdan daha sağlıklıydı.”

basliksiz-3.jpg

“BAŞARI DA HİÇBİR FARK YOK”

Ellerindeki verilere bakıldığı zaman uzaktan ve örgün eğitim arasında kalite açısından hiçbir fark olmadığının altını çizen Tütün, “Uzaktan eğitim ve örgün eğitim olması eğitmenlerin kalitesini artırmayacak. Çünkü elimizdeki verilere bakacak olursak pandemiden önce örgün eğitimdi. 7 ila 8 yıl boyunca örgün eğitim 3 yıl uzaktan eğitim yapıldı. Sınavdaki başarı oranı hemen hemen aynı, hiç bir değişiklik yapıldı. Sadece yok. O da bize gösterdi ki uzaktan eğitim ile örgün eğitimin arasında başarı da hiçbir fark yok” şeklide konuştu.

basliksiz-2.jpg

MÜFREDAT GÜNCELLENMELİ

10 yıl içerisinde birçok şeyin değiştiğini dile getiren Tüten, eğitim müfredatının güncellenmesi gerektiğini belirtti. 50’den fazla bir yönetmelikten sorumlu olduklarını ifade eden Tüten, sözlerini şu cümlelerle tamamladı:

“Bu yönetmelikler bu 10 yıl içerisinde 50 kere değişmiştir. Artık sahanın isteklerine ve ihtiyaçlarına uygun, geleceğin iş modellerine uygun iş güvenliği uzmanları ve İSG profesyonelleri yetiştirmemiz lazım. Önümüzdeki 50 yılın çalıma modelleri nasıl olacak bunların konuşulması gerekiyor. Bunları da göz önünde bulundurarak yeni bir müfredat eğitim sistemi düzenlememiz ondan sonra da buna uygun eğitimler verilmesi lazım. Burada en öneli husus ise eğitimin de ulaşılabilir olması gerekiyor.”

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.