82 Yaşında 74 Yıldır Yorgancılık Yapıyor

82 Yaşında 74 Yıldır Yorgancılık Yapıyor

Akif Turan, çok küçük yaşlarda öğrendiği yorgancılık mesleğini, 74 yıldır sürdürüyor. Yorgancılık mesleğinin de artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında olduğunu belirten Turan, "Ne yazık ki fabrikasyon ürünlere ilgi ve talep arttı. Yorgancılık mesl

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

3 çocuk 9 torun sahibi Akif Turan, 8 yaşında İstanbul'da çırak olarak başladığı bir yorgan evinde öğrendiği yorgancılık mesleğini, İncesu Caddesi'ndeki dükkanında halen sürdürüyor. 82 yaşındaki Turan, 74 yıldır sürdürdüğü mesleğini ilk günkü gibi severek yaptığının altını çizerek, yorgancılığın, fabrikasyon elyaf ürünlerin yaygınlaşması ile her geçen gün gerileme kaydettiğine üzüldüğünü söyledi. 

8 YAŞINDAN BU YANA YORGANCI

Akif Turan, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (ANKESOB) bağlı Ankara Hallaçlar ve Yorgancılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 1966 kayıtlı çok eski üyelerinden.  Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan yorgancılık mesleğinin kendisine babadan kalmadığını belirten 1934 Maçka Trabzon doğumlu Akif Turan,  ilkokul 1. sınıfı okuduktan sonra 1942 yılında okulu bırakarak, İstanbul'a gidiyor ve bir yorgancının yanında çırak olarak çalışmaya başlıyor. 8 yaşından bu yana yorgancılık mesleğini sürdüren Akif Turan, 1963 yılında Ankara'ya geliyor. Turan, "3 oğlumun 2'si ve torunlarım ile birlikte el emeği göz nuru yorgancılık mesleğini halen sürdürmeye çalışıyorum." diye konuştu.

YÜN İLE PAMUK DAHA SAĞLIKLI

Mesleğini hep severek yaptığını belirten Turan, elyafa karşılık yün ve pamuktan yapılan yorganın daha sağlıklı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Mesleğimi severek yaptım. Geçmişte çok revaçta olan yorgancılık mesleği de direnmemize rağmen tıpkı bazı eski meslekler gibi yavaş yavaş yok oluyor. Mesleğimiz artık bitiyor. Daha sağlıklı olan yün ve pamuktan yapılan yorgan ve yatakları sadece çok sınırlı sayıda bazı vatandaşlarımız tercih ediyor. Gelecekte ise isteseler de bu yorganları, yastık ve yatakları bulamayacaklar. Vatandaş yorgancılıktan anlamıyor. Yorgancılık öğle bir meslektir ki eşi benzeri yoktur. Benim Ustam Selanikliydi. Bize derdi ki; 'Dünya devletleri toplansa bomba yapar dünyayı su haline getirir, yorgancılığa bir şey yapamaz'. Yorgancılık iğne ile yapılan bir el sanatıdır. Onun için çok güzel bir meslektir. Fakat vatandaşlarımız kıymetini bilmiyor. Vatandaş, renkli renkli,  fabrikasyon ürünü sağlığa zararlı elyaf yorganları alıp kullanıyor, sonra pişman oluyor, tekrar bize geliyor ve tabii bu arada zarar da ediyor. El sanatına dayalı biçimde üretilen yorgana olan merak ve rağbet her geçen gün azaldığı için yorgancılık maalesef devamlı kan kaybediyor. Yün ve pamuk yorganların rağbet gördüğü dönemlerden bugün geldiğimiz noktada artık el yapımı yorgana ilgi çok az. Herkes hazıra dayalı ürünlere ilgi gösteriyor. El ürünü yorganlarımız yün ya da pamuk olsun, bunlar terletmez, ısıtır. Vatandaşlarımız sentetik elyaftan dolayı sağlığından olmasın. Her şeyin başı sağlıktır. Maalesef vatandaşlarımız çok fazla dikkate almadıkları için hazıra kaçıyor."

MESLEĞİMİZDE ÇIRAK YETİŞMİYOR

Çırak yetişmediğini ve ustada bulamadıklarını belirten Turan, şöyle devam etti: "Yorgancılık mesleğinde geçmişte çırak yetiştirmenin ayrı bir önemi vardı. Günümüzde ise artık çırak-kalfa yetişmiyor. Dolayısı ile artık usta da bulamıyoruz. Eskisi gibi arkadan gelen olmadığı için de mesleğimiz kaybolan meslekler arasında.  Zor ve sabır gerektiren yorgancılık mesleği ustalık istiyor. Mesleğimizi ancak el sanatlarına hevesli, yetenekli insanlar yapabilir.  Yünü tarayacaksın, yorgan üzerine serip çubukla eşit bir şekilde düzelterek, dikiş işlemine hazırlayacaksın. Yorganın her tarafı eşit olacak.  Bu işi makine yapamaz, tamamen el sanatına dayalı işimiz." 

AHİLİĞİ YAŞAYAN VE YAŞATAN SON USTALARDAN

Ankara Hallaçlar ve Yorgancılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Temel Çolak da Akif Turan'ın günümüz Ahilik geleneğinin bugünkü temsilcilerinden biri olduğunu söyledi. Oda Başkanı Çolak, "Akif Turan ustamız,  Ahilik geleneğini yaşatmayı başarabilmiş, sektörümüze örnek olmaya ve yön vermeye devam eden son ustalarımızdandır. Akif Turan ustamız, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından Ahilik İl Kutlama Komitesi'ne Ankara için 'Yılın Ahisi' adayı olarak önerildi." bilgisini verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.