Agave yıllar sonra İstanbul'da çiçek açtı

Agave yıllar sonra İstanbul'da çiçek açtı

Ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan ve sadece bir kez çiçek açan Agave bitkisi, yıllar sonra İstanbul'da çiçek açtı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, dünya üzerinde sadece Orta ve Güney Amerika'da yaşayan ve yaklaşık 200 türü olan agavenin özellikle Meksika'nın tropikal bölgelerinde yoğunlaşmış ve kurak iklim koşullarına da uyum sağlayabilmiş otsu bir bitki olduğunu anlattı.

Türkiye'de "Sabır Otu" olarak bilinen bitkinin 50-70 yıllık ömründe tek bir kez çiçek açtığını dile getiren Akkemik, Türkiye'ye genellikle süs bitkisi olarak kullanılan Agave'nin, kurak koşullara adapte olduğu için diğer bitkilere göre yaklaşık 10 kat daha fazla su tutabildiğini söyledi.

Türkiye'deki türün "Agave Americana" olduğunu aktaran Akkemik, şunları kaydetti:

"Meksika'nın Tekila (Tequila) kentinde yetişen ve Mavi Agave ismi verilen türünden Meksika rakısı, yani Tekila üretiliyor. İşte bu Mavi Agave'nin yetiştiği bölge ve Tekila kültürü UNESCO dünya mirası listesinde. Türkiye'deki tür sadece süs bitkisi, UNESCO listesine dahil değil. İstanbul o kadar iyi bir coğrafya ve iklime sahip ki çok farklı iklimlerin bitkileri İstanbul'da yetişebiliyor. Agave de bunlardan biri. İstanbul ikliminin bitkisi olmamasına rağmen Agave de bahçelerde çok rahat kültür bitkisi olarak kullanılabilir. Ancak çok fazla sulanmamalı. Türkiye'de son yapılan çalışmalara göre bitki türü çeşitliliği yaklaşık 11 bin. Bu türlerin yaklaşık 3 bin 500'ü endemik, yani Türkiye'ye özgü. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda dünyanın en zengin bölgelerinden biri. Endemik bitki sayılarını karşılaştırmalı ifade edecek olursak, Avustralya ana karasındaki toplam endemik bitki sayısı 14 bin 290, Madagaskar Adası'nda ve Venezuela'da 8 bin, Amerika'da 4 bin 36, Bolivya'da yaklaşık 4 bin, Türkiye’de 3 bin 500 civarında bulunuyor. Sıralama İran, Arjantin, Yunanistan, İtalya şeklinde devam ediyor. Endemik bitki zenginliği bakımından hemen hemen ilk 10 ülke arasında olduğumuzu söyleyebiliriz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.