AHİLİK’İN CANLANDIRILMASI ŞART

AHİLİK’İN CANLANDIRILMASI ŞART

Habervaktim’e konuşan Ahi Evren Ocağı İş Adamları Derneği Genel Başkanı Yunus Çelik, şuanki esnaf anlayışı ile Ahilik dönemindeki esnaf anlayışının arasında uçurum olduğunu belirterek, Ahilik sisteminin mutlaka getirilmesi gerektiğini söyledi.


AHİLİK EŞİTTİR DÜZGÜN VE DÜRÜST ESNAF
Ahilik’in düzgün ve dürüst esnaf yetiştirme olduğunu anlatan Genel Başkan Çelik, Ahilik kültüründen özümsenerek helal ve haramı bilen, müşterisine saygılı, devletine bağlı esnaf yetiştirmek için Ahi Evran Ocağı çatısında birleşerek çalıştıklarını söyledi. Şuanda esnaf içerisinde “Ben kazandım yandaki esnaf da kazansın” mantığının şuanda olmadığını da belirten Çelik, günümüzde ise birbirine yardımcı olacakken esnafların kendi arasında sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. 
AHİLİK 7’DEN 70’DE TANITILACAK
Ahilik’in tekrar canlandırılması için en temelden çalışma yaptıklarını anlatan Çelik, birçok projelerinin olduğunu söyledi. Çelik, bu anlamda üniversitelerde Ahiliğin anlatılması için YÖK ile görüşeceklerini, Ahi Evran Ocağı okulları ve kreşleri kuracaklarını yani Ahilik’in 7’den 70’e tanıması için birçok çalışmaya imza atacaklarını dile getirdi. 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Ahi Evren Ocağı İş Adamları Derneği Genel Başkanı Yunus Çelik, Ahilik ile ilgili Habervaktim’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Ahilik’in düzgün ve dürüst esnaf yetiştirme olduğunu kaydeden Genel Başkan Çelik, Ahilik kültüründen özümsenerek helal ve haramı bilen, müşterisine saygılı, devletine bağlı esnaf yetiştirmek için Ahi Evran Ocağı çatısında birleşerek çalıştıklarını söyledi.
AHİLİK KÜLTÜRÜ MUTLAK GETİRİLMELİ
7’den 70’e Ahilik’i ve Ahi Evran’ı anlatacaklarını belirten Genel Başkan Çelik, Ahilik’teki uzmanlaşmayla ilgili bilgiler verdi. Ahi esnafındaki hiyerarşiyi anlatan Çelik, “Yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalıktan sonra bu kişilerin ustaları yeni esnaf adaylarına ‘Artık siz de yetkilisiniz siz de helal bir dükkan açabilirsiniz’ diye yön veriyordu. O dönemde çok güzel bir sistemin olduğunu görüyoruz. Çünkü bu dönemde bakıyorum 2016’da esnaflar birbirlerini yemek için mücadele ediyor. ‘Ben kazandım yandaki esnaf da kazansın mantığı şuanda yok” dedi. Çelik tekrar Ahilik’teki bu sistemin geri getirilmesi gerektiğini vurguladı.
ŞUAN ESNAF ARASINDA BİRLİKTELİK YOK
Şuanda esnaflar arasında birlik ve beraberliğin olmadığından yakınan Genel Başkan Çelik, “Bizim kümelenme dediğimiz bir olay var. Bu alanda marketler bir yerde buluşsa, lokantalar bir yerde buluşsa yani aynı işi yapan esnaflar bir arada bulunsa bu sistem esnafa bir enerji verir. Buluştuğumuz an sadece Türkiye’de değil yurtdışında da yatırım yaparız. Elimizde Ahilik gibi güzel bir sistem var. Bunu kullanmamız lazım” dedi.
ESNAF İÇİN ŞÜKÜR ÖNEMLİ
Esnaf için şükretmenin önemine de dikkat çeken Çelik, “Hata yapmamamız için dürüst olmamız lazım. İşimizde 3 kuruş da 1 lira da kazansak şükretmeliyiz. O ‘şükür’ kelimesi ağzımızdan eksik olmaması lazım. İlla fazla kazanacağız diye bir şey yok. Helal gelsin, hoş gelsin kazasız belasız gelsin” diyerek dürüst, düzgün ve kaliteli bir hizmet verdikten sonra kazancın mutlak arttığına vurgu yaptı.
AHİLİK GİTTİ HAİNLİK GELDİ
Ahilik’in bir başka önemine daha dikkat çeken Çelik, “Osmanlı’da Ahilik kapsamında ev ve iş yerlerine sandıklar kuruluyordu. İnsanlar kazancının yüzde birini, ikisini bu sandıklara atıyordu. ‘Haydi padişahım dışarıdan borç alma’ diyerek Ahi insanı devletine destek çıkıyordu; ancak şimdi öyle değil şuan Cumhurbaşkanı ne zaman gidecek, hükümet ne zaman yıkılacak diye düşünülüyor. Proje hep bu” diye konuştu. Çelik, mutlaka dürüst olmak için biz bu Ahilik kültürüne sarılmamız gerektiğini belirtti.
TÜM ÜNİVERSİTELERDE AHİLİĞİN KURULMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
Ahilik’in tekrar yaygınlaşması için birçok proje üzerine çalıştıklarını anlatan Genel Başkan Çelik özetle şunları söyledi:  “Biz Ahiliğin üniversitelerde bir ders olarak anlatılmasını istiyoruz. Şuan Kırşehir Üniversitesi içerisinde Ahi Evran Enstitü Müdürlüğü var. Biz YÖK başkanına gidip tüm üniversitelerde bir Ahi odasının kurulmasını talep edeceğiz. Üniversitelerimizde Ahi Evran’ı ve onun esnaflığa dair bakış açısını tanıtabilirsek profesyonel biz esnaf yetişecek. Biz 21. YY Ahiler diye yola çıktık. Ahi Evran ocağı kreşleri kuracağız. Çocuklarımız burada Ahi Evran’ı tanıyacak. Ahi Evran ocağı okulları yapacağız. Ahi Evran ocağı ama meslek okulları diyeceğiz. Düzgün esnaf yetiştirmek için çalışacağız”
PROJELER SAYMAKLA BİTMİYOR
“Ahi dede ve torun çizgi filmi yapacağız. Büyüklerde bunu izleyip anne baba birbirine bakıp ‘acaba biz bugün dürüst mü yaptık helal mi yaptık?’ diye düşünecekler. İnsanları düşündürmeye çalışacağız. Ahiliği ve Ahi Evran’ı anlatan Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayınlanacak bir dergi projemiz var. Ahiliğin tanınması için bu dergimizi havaalanlarına bile dağıttıracağız ki yabancı turistler de görebilsin, okuyabilsin ve Ahilik’i merak etsin diye. Ahi Evran Ekonomi Gazetesi düşünüyoruz. Duayen esnaflarımızı bu dergimizde tanıtacağız, eskimeye yüz tutmuş esnaflarımızı ayağa kaldıracağız. Ahi Evren İpek Yolu Fuarı’mız olacak. Türk-i Cumhuriyetlerindeki esnafları burada bizim esnaflarımız ile birleştirip hem Ahi Evran kültürünü ön plana sokup sonra da oradaki esnaf ve iş adamlarını kaynaştırmak için çalışacağız. Ahiliği anlatan 7 dilde bir internet sitesi kuruyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.