AİSEO Başkanı İbrahim Aydın: Müteahhitlere eğitim verilsin

AİSEO Başkanı İbrahim Aydın: Müteahhitlere eğitim verilsin

AİSEO Başkanı İbrahim Aydın, özellikle deprem bölgelerinde müteahhitlere eğitim verilmesi gerektiğini belirterek “Depremlerde yıkımların önüne geçebilmek için eğitim ve sıkı denetim şart” dedi.

Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın, özellikle deprem bölgelerinde müteahhitlere eğitim verilmesi gerektiğini belirterek “Depremlerde yıkımların önüne geçebilmek için eğitim ve sıkı denetim şart” dedi.

Gazetemize konuşan Aydın, şunları söyledi:

"Kahramanmaraş Depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim. Geçtiğimiz bir yıl içinde bazı konularda olumlu ilerlemeler var. Yasalar, mevzuatlar ve denetimlerde devlet üzerine düşeni yapıyor. Bu gibi üzücü olaylarda sorumlular sadece müteahhitler değildir. Belediyesinden, mühendisine, işçisinden, yapı denetime işini düzgün yapmayan bütün kurumlar ve kişiler sorumludur. Bu konularda en önemli önlem jeolojik raporlardır. Bu raporlar bütün illerimizi kapsayacak şekilde çıkarılmalı. Özellikle deprem riski olan bölgelerde daha emniyetli ve güvenli yapılar yapabilmek için jeolojik etütleri tamamlanmış olmalı. Bu inşaatları yaparken denetleme çok üst seviyede olmalı."

1-004.jpg

"MEVCUT YAPILAR SAĞLAM OLMALI"

Başkan Aydın, depreme her an hazırlıklı olunmasını ifade ederken, “Yıkık kentler, hüzünlü mezarlıklar istemiyorsak, depreme karşı dayanıklı yapılar inşa etmek, her an deprem olacakmış gibi mevcut yapılarımızı sağlam bir hale getirmek zorundayız. Hiç kimseyi günah keçisi yapmayalım. Var mı hatalar? Elbette var. Geçmişten ders alıp bugünü değerlendirelim. Depremden, yapılan yanlışlardan ciddi ders çıkarmamız lazım. Önlemimizi alacağız. İnsanların yaşamasını istiyorsak, bu acıları tekrar yaşamak istemiyorsak, her yeri fay hattı olarak düşüneceğiz, ona göre hesabımızı yapacağız” dedi.

2-006.jpg

"ZEMİN ETÜTLERİ YAPILMALI"

Aydın, zemin etütleri dikkat çekerek, “Öncelikle yapının ayakta kalabilmesi için zeminin jeolojik etüdü, çevresel faktörler hayati derecede öneme sahip. Bunlar yapılıyor ama eksik yapılıyor. Pabuç denilen sistemi kaldıracağız, yapının zemine düzgün bir biçimde yayılması için depreme dayanıklı demirlerden örülü uygulama olan radye temel sistem yapacağız. Temele komple beton dökeceğiz, demirli beton olacak. Binaları düz arazileri temizleyip, 50 cm üzerinde yumuşak toprağa kondurmayacağız. Bir kat bodrumu olacak, bir katı toprağa gömeceğiz ki, deprem binayı yıkmasın. Temel, toprağın üzerinde olmayacak. Müteahhit binayı sağlam yapmış ama temel toprağın üzerinde yan yatıyor. Bunlar işin yüzde 50'si. Bundan sonra kontroller geliyor” açıklamasını yaptı.

3-006.jpg

"UZMANA DANIŞILMALI"

Ankara İnşaat Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı İbrahim Aydın son olarak, "Vatandaşlar bir araba alırken ustasına gösteriyor. Ama ev alırken kimseye danışmıyor. Ailen ile yaşadığın ve milyonlar verdiğin yapıyı almadan işin ehline danışmalısınız. Bu mühendisler olur. Meslek odaları olur. Yapı kontrol şirketleri var. Ev alırken bu gibi kurumlara danışılmalı. Satıcının vicdanlı ve bilgili olmalı. Müteahhitlerin bilinçli olması gerekiyor. İnşaatlarda her şey taşıyıcı sistemden geçiyor. Bu bilinçle çalışması gerekiyor. Müteahhitlere eğitim verilmeli mesleki eğitimler ile müteahhitler bilgilenmeli" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.