Akın akın ÇİLEHANEYE

Akın akın ÇİLEHANEYE

Ramazan ayı dolayısıyla ziyaretçilere açılan Hacı Bayram Veli çilehanesine yurdun dört bir yanından ziyaretçiler geliyor. Hacı Bayram Veli’nin itikafa girdiği çilehaneyi görmek için gelen vatandaşların yoğun ilgisi uzun kuyruklar oluşturuyor.

Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan ve Hacı Bayram Veli ile öğrencilerinin 40 gün itikafa girdiği çilehane ziyaretçilerini kabul ediyor. Bugün akşama kadar açık olacak çilehaneyi, öğle ile ikindi arası kadın, ikindi ile akşam arası ise erkek cemaat ziyaret edebiliyor. Ramazan-ı Şerif’in 16 ile 20. günleri arasında açık kalacak olan Hacı Bayram Veli Çilehanesi yoğun ilgi görüyor.

Vatandaşlar çilehaneyi görmek için uzun kuyruklar oluşturuyor. İtikaf ibadetinin yapıldığı odaların da yer aldığı çilehane, bugün son kez ziyaretçilerini kabul edecek. Hacı Bayram Camisi’nin altında bulunan çilehaneye yurdun dört bir yerinden ziyaretçi geliyor. Çilehaneye gelen ziyaretçilerin ortak görüleri, “Çok güzel duygu, tarifi imkansız” şeklinde oluyor. İlk defa gelmiş olanlar heyecan içinde Çilehaneyi görmeyi beklerken, daha önce gelmiş olan vatandaşlar da bu güzel duyguyu yaşamanın tekrardan kendilerine nasip olması nedeniyle şükür duası ediyorlar.

HUZUR KAYNAĞI

Çilehane’yi görmek için uzun kuyrukta bekleyen Gülbahar Eşmebaşı, “Mutluyuz, huzurluyuz, şükürler olsun ki Allah’ım bu günleri de gösterdi. Benim bu Çilehane’ye gelişimin 3. seferi oluyor. Ankara’da yaşıyorum.  Her gelişimde ayrı bir huzur buluyorum. Hacı Bayram’a da sık sık geliyoruz. Maşallah iğne atacak yer yok. İnsanların buraya gelmesi, dualar etmesi çok güzel. Allah vatanımıza dirlik, düzen versin. Benim en büyük duam bu olacak” şeklinde konuştu.

RAMAZAN AYI BİR FIRSATTIR

Hacı Bayram Camisi’nin altındaki Çilehaneyi görebilmek için İstanbul’dan gelen Rabia Vural, “Çilehane’yi görmek için geldik. Burada içim huzur doldu. Herkesin hayırlı olarak ne isteği varsa Rabbim yerine getirsin inşallah. Burada olan veya olmayan tüm halkımız için, dirlik, düzen, birlik ve beraberlik için dua etmeye geldik. Birliğimiz, beraberliğimiz bozulmasın. Mübarek Ramazan ayı da birbirimize bağlanmamız için bir fırsattır. Devletimiz de milletimiz de bu uğurda elinden geleni yapıyor. Gerek toplu iftarlarla, gerekse yardım ve dayanışma kampanyaları ile birbirimize daha sıkı bağlanıyoruz” dedi.

HACI BAYRAM’IN İTİKAFI

Bayramilik’te manevi olgunluğu elde etmek üzere kırk gün süre ile insanlardan ayrılıp küçük bir çile odasında kalıp Allah’ı düşünmek, O’na ibadet etmek, O’nun isimlerini anmak, susmak, az yemek az içmek gibi uygulamalar büyük önem arz eder. Burada amaç zihnin Allah düşüncesi üzerinde yoğunlaşma yeteneği elde etmesidir.

Bu uygulamanın temelinde Peygamber Efendimizin (SAV) peygamberlik gelmeden önce Hira mağarasında bir süre insanlardan uzak kalması, yine O’nun Ramazan ayının son on gününde itikafa çekilmesi vardır. Hacı Bayram-ı Veli Camii ‘nin alt katında bu amaçla inşa edilmiş bir çilehane mevcuttur. Çilehanede bulunan küçük odaları Hacı Bayram-ı Veli ve öğrencileri Akşemseddin, Şeyh Eşrefoğlu Rumi ile tarikat üyeleri kullanmışlardır.

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.