Aksesuar değil ihtiyaç 

Aksesuar değil ihtiyaç 

Başkanı Hüseyin Uzun, “Mevzuat gereği aksesuar olarak kabul edilen kemer, cüzdan gibi ürünlerden yüksek KDV alınıyor” diyerek bunların aksesuar değil ihtiyaçlar arasında yer aldığını belirterek vergi indirimi yapılmasını istiyor. 

Türkiye'deki diğer sektörlerde yaşanan sorunların ayakkabı ve çanta sektöründe de yaşandığını aktaran Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, piyasaların canlanması için atılması gereken bazı adımların olduğunu söylüyor. Hüseyin Uzun, “Piyasaların canlanmasını devlet, millet ve her meslek grubu istiyor. Ancak bunun için atılması gereken adımlar bulunuyor. Vergi indirimi, borçların yapılandırılması ve mevzuatta yanlış olduğu düşünülen bazı değişikliklere gidilmelidir” şeklinde belirtti.

KDV kolaylığı beklediklerini açıklayan Hüseyin Uzun, “Beyaz eşyadaki KDV'leri nasıl kaldırdılarsa benim piyasamı canlandırmak için de deriden, ayakkabı ve çantadan geçici olarak KDV alınmasın. Belki beyaz eşya kadar katma değer üretemiyoruz ama istihdam alanına gelince ülkede 18 bine yakın işyerimiz, 300 bine yakın çalışanımız var. Dolayısıyla bu sektörü de canlandırabilmek için bizdeki KDV oranlarında da bir düzenleme yapılmalıdır" dedi.

KEMER AKSESUR DEĞİLDİR

Mevzuat gereği bazı satılan ürünlerin aksesuar olarak kabul edildiğini ve bundan dolayı yüksek KDV alındığını aktaran Ankara Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun bu alanda düzenleme yapılmasını istiyor. 
Uzun, “Aksesuar diye kabul ettikleri kemer, cüzdan, evrak çantaları gibi ürünlerden yüzde 18 KDV alınıyor. Biz diyoruz ki artık bunlar kesinlikle ve kesinlikle aksesuar değildir. Bugün kemersiz, cüzdansız bir insan göremezsiniz. Erkeklere olarak bizim şu anda kartlıklarımız, cüzdanlarımız, kemerlerimiz bayan çantalarından daha çok satılıyor. Bayan çantaları aksesuar olarak geçmezken diğerleri aksesuar olarak kabul ediliyor. Bunların tekrar düzenlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

MEVZUAT GÜNCELLENMELİ

Ayakkabı ve Çantacılar odası olarak ürünlerdeki KDV dengesizliğinin giderilmesini isteyen Başkan Hüseyin Uzun, mevzuatta güncelleme yapılmasının gerekli olduğunu dile getiriyor. Uzun, “Bayan çantaları haricindeki diğer ürünler aksesuar olarak kabul ediliyor ve bunlardan yüksek KDV alınıyor. Bizim dükkanlarımızda sattığımız bayan cüzdanı, erkek cüzdanı, kemer gibi malzemelerin hiçbiri aksesuar değildir. Artık bunların değerlendirilip aksesuar olmaktan çıkarılması gerekir. Mevzuatta güncelleme yapılması şarttır” ifadelerini kullandı. 

KDV oranlarında düzenlemeler yapılarak kemer ve cüzdandaki yüzde 18’lik KDV oranlarının düşürülmesini talep eden Hüseyin Uzun, “Cüzdan, kemer türü ürünlerin aksesuar olmadığı kabul edilmeli ve KDV oranlarında düzenleme yapılmalıdır. Bizim oda olarak hükümetten beklentimiz budur. Ayakkabı ve çantada olduğu gibi kemer, cüzdanda da KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’ düşürülmelidir. 

HAKAN ŞAHİN - HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.