Alternatif tıp cep yakıyor: Ihlamurun fiyatı 1200 TL’ye dayandı

Alternatif tıp cep yakıyor: Ihlamurun fiyatı 1200 TL’ye dayandı

Kış aylarında hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan bitkilerden biri olan ıhlamurun yanına yaklaşılmıyor. Kilo fiyatı bin TL’yi aşan ıhlamur, kış aylarının vazgeçilmezi olsa da vatandaşlar tarafından zor tüketileceğe benziyor.

Kış aylarında hastalıkların tedavisinde en çok kullanılan bitkilerden biri olan ıhlamurun yanına yaklaşılmıyor. Kilo fiyatı bin TL’yi aşan ıhlamur, kış aylarının vazgeçilmezi olsa da vatandaşlar tarafından zor tüketileceğe benziyor. Çiçek ıhlamur bin TL ila, bin 200 TL arasında, yaprak ıhlamur ise 800 TL ile bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Kilo fiyatı altınla yarışan ıhlamur hakkında gazetemize konuşan Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Aytaç Sevimli, “Bu yıl yağmurun fazla olması sebebiyle maalesef ıhlamur dalında kurudu. Geçen sene Ihlamurun kilosu 400 TL’ye satılırken bu yıl bin TL ila bin 200 TL arasında satışa sunuluyor. Bir buçuk katı kadar bir artış olduğunu söyleyebilirim” dedi.

haber-icccc.jpg

“IHLAMUR DALINDA KURUDU”

Yağmur sebebiyle ıhlamurun dalında kuruduğunu dile getirerek, ıhlamur fiyatlarının geçen yıla oranla bir buçuk kat arttığını söyleyen Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Aytaç Sevimli, şunları aktardı:

“Bu yıl yağmurun fazla olması sebebiyle maalesef ıhlamur dalında kurudu. Geçen sene Ihlamurun kilosu 400 TL’ye satılırken bu yıl bin TL ila bin 200 TL arasında satışa sunuluyor. Bir buçuk katı kadar bir artış olduğunu söyleyebilirim. Tabi bu fiyat artışında kışın etkisi de oldukça fazla. Vatandaşlar havaların soğuması ile beraber bitkilere yöneldi. Bu bitkilerin içerisinde en çok tercih edileni ise ıhlamur. Ürün az, talep çok olunca fiyatlarda ciddi anlamda bir artış meydana geldi. Tabi kilosunun bu denli yüksek olması nedeniyle de vatandaşlarımız kilo ile değil gram veya paket olarak satın alıyor.”

haber-icccccc.jpg

AKTARLAR SIKINTI YAŞIYOR

Ihlamurun az bulunmasından dolayı aktarların sıkıntılar yaşadığını dile getiren Sevimli, “Esnaflarımız, ıhlamur üreticisinde az miktarda buldukları için sıkıntılar yaşıyor. Devletimiz tarafından çiftçilerimize desteklerin daha fazla verilmesi istiyoruz. Kış aylarında soğuk algınlığı, bronşit, öksürük ve grip gibi hastalık semptomlarını hafifletmeye yardım eder. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygının azaltılmasında da etkili olan ıhlamurun ülkemizde daha fazla yetiştirilmesi için desteklenmesi gerekiyor. Üretim artarsa ürün çoğalır, fiyatlarda düşer” ifadelerine yer verdi.

haber-iccccccccccc.jpg

“FİYATI ALTINLA YARIŞIYOR”

Ihlamurun altınla yarıştığını söyleyerek vatandaşların fiyatını görünce şaşırdıklarını belirten Aktarlar, “Vatandaşların yıllardır bitkisel çaylara olan ilgisi malum. Bu durum özellikle pandemiden sonra artış gösterdi. Bitki çaylarının fayları saymakla bitmiyor. Bizde vatandaşların taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Şuanda piyasada ciddi bir ıhlamur problemi var. Tedarik etmekte zorlanıyoruz. Ihlamurun maalesef ki fiyatı altınla yarışıyor. Vatandaşlar fiyatları görünce şaşırıyorlar. Şu anda çiçek ıhlamur bin TL’den başlıyor, bin 200 TL’ye kadar devam ediyor. Yaprak ıhlamur ise 800 TL ile bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Vatandaşlar çoğunlukla paket içi tercih ediyorlar. Paket içi de yine 70 TL’den başlayarak gramı arttıkça fiyatı da değişiyor” diyerek ıhlamur tedarik etmekte zorlandıklarını belirttiler.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.