Altındağ'daki Camilere El İşi Değecek

Altındağ'daki Camilere El İşi Değecek

'Her mahalleye bir cami projesi' ile Altındağ'a farklı bir görünüm kazandıran Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin şimdi de ilçedeki bazı camilere ilgili ilginç bir projelerinin olduğu ortaya çıktı.


TEKLİF BİZZAT BAŞKAN TİRYAKİ'DEN
Bu projeyle ilgili Habervaktim'e konuşan 40 yıllık oyma ustası Rasim Erdoğan, Başkanı Veysel Tiryaki'nin talimatı ile Altındağ'da bazı camilerdeki bozulan dekorasyon ürünleri oymacılık sanatı ile onaracaklarını ve CNC tezgahlarından çıkmasından dolayı Arapça yazıları bozuk ya da sündürülmüş  olan panoları el emeği ile yeniden yapacaklarını belirtti. Teklifin Başkan Tiryaki'den geldiğini kaydeden Erdoğan, "Anlaşırsak Altındağ'daki 3 tane camiyi yapacağız. Daha sonra başka camiler var onları da elden geçireceğiz" dedi.
 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Siteler'deki marangoz atölyesinde 40 yıldır ahşap oymacılığı konusunda büyük işlere imza atan, çivi ve yapıştırıcı kullanmadan günler boyunca süren çalışmalar neticesinde cami dekorasyonunda kullanılan mihrap, minber, vaiz kürsüsü, kapı, tavan yapan oyma sanatı ustası Rasim Erdoğan, Habervaktim'e mesleğinin inceliklerini anlattı.
NE BİR ÇİVİ NE DE BİR YAPIŞKAN KULLANILIYOR
Eserlerinin tamamen el işi olduğunu Selçuklu ve Osmanlı motifleri ile ilmek ilmek işlenen oyma sanatını kullanarak yapıldığını aktaran Erdoğan, yaptıkları bir ürünün el işçiliğindeki zahmete göre yapım sürelerinin uzadığını söyledi. "Ürünlerin büyüklüğü küçüklüğü değil işçiliği önemlidir" diyen Erdoğan, 3 ayda teslim ettikleri malzemenin olduğu kadar 15 gün içinde bitirdikleri cami dekorasyonunun olduğunu anlattı.   
MAKİNEYE GÜVENMEYİN
Erdoğan, makineden çıkan ile el yapımı ürünlerin arasında çok fark olduğuna değinerek,  "Makine yapımı malzemeler görsel olarak güzel olabilir ama sanatsal bir değeri yok. Sonuçta makine işi. Makine hatları verir ama el sanatındaki gibi yazılardaki hareketleri veremez" dedi. Makine yapımı olup da üzerinde ayet, hadis olan Arapça yazılı panolarda konusunda uyaran Erdoğan, makine yazılımının iyi yapılmadığı takdirde CNC tezgahlarının harfleri sündürdüğünü ve orijinaline benzemediğini kaydetti.    
ALTINDAĞ'DAKİ CAMİLERE EL İŞİ DEĞECEK
Bunun örneğinin Altındağ'daki camilerde görüldüğünü anlatan Erdoğan, Altındağ'da bazı camilerdeki bozulan dekorasyon ürünleri onaracaklarını ve yazısı bozuk olan panoları yeniden oyma sanatı ile yeniden yapacaklarını belirterek, "Altındağ'da bazı camilerde özellikle yazılı malzemeleri CNC tezgahında yapmışlar bozuk. Yazıları sündürmüşler. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki bize gelerek 'bunları yapalım' dedi. Önceki yaptığımız ürünlere bakıp okeylediler. Anlaşırsak Altındağ'daki 3 tane camiyi yapacağız. Daha sonra başka camiler var onları da elden geçireceğiz" diye konuştu.
OSMANLI'DAKİ SANATA HALA ULAŞAMADIK
Oyma sanatına yıllarını vermesine rağmen bir itirafta da bulunan Erdoğan, "Şuan biz Osmanlı dönemindeki el sanatına ulaşabilmiş değiliz. Çünkü 400-500 yıl önce yapılan işler hala çürümeden duruyor. Hiçbir arıza yok. Çünkü o dönemde ağaca gerekli işlem yapılıyormuş. Ağacı bezirganda kaynatıyorlarmış. O ağaç hayatta ne çürür ne eğilir ne bükülür ne çalışır. O kültürü yok etmişler zaten. Kullandıkları ağaç da karaağaç, ceviz, meşe bu tür ağaçlar. Bu yaptıklarımızı çalışmayan, çatlayıp patlamayan Afrika'dan gelen limba ağacından yapıyoruz" şeklinde konuştu.
BU USTALARA SAHİP ÇIKILSIN
Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı ise Siteler'den çıkan el işi ürünlerin Ankara'ya, Türkiye'ye hatta dünyaya bir güzellik verdiğini söyledi. Taklacı, makine üretimi ile elde yapılan ürünlerin asla birbirini tutmadığını ve bu el işiyle uğraşan ustalara devlet düzeyinde sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.