Amatör Telsizci Serdar Tuncel'den Alper Gezeravcı’ya telsizli çağrı

Amatör Telsizci Serdar Tuncel'den Alper Gezeravcı’ya telsizli çağrı

Amatör telsizci Serdar Tunçel, telsizi ile uzayda bulunan Alper Gezeravcı’ya çağrıda bulundu. Tunçel, "Benim yaptığım şey direkt olarak astronotlar ile iletişime geçmekti. İnsanlar ISS üzerinden iletişime girmeye çalıştığımı düşündü" dedi.

İstanbul’da yaşayan Amatör telsizci Serdar Tunçel, telsizi ile yaptığı denemeleri sosyal medya hesabında takipçileriyle paylaşıyor. Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkması ile birlikte çalışmalara başlayan Tunçel, Gezeravcı’ya yönelik iletişim denemelerinin detaylarını gazetemize anlattı. "TA1APD" çağrı işaretiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan Gezeravcı’ya çağrıda bulunan Tunçel "Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkmasıyla çalışmalara başladık. Dönene kadar da devam ediyor. Kendisinin yapmakta olduğu görevler olduğu için telsiz başına oturduğu süre muhtemelen çok kısıtlı. Amatör telsizciliğin de ruhunda bu var. İmkânsızlıklar ile dolu olan bir durumun gerçekleşmesi çok mutlu ediyor. İletişimin sağlanması için tüm bileşenlerin mükemmel olması gerekiyor. Alper Gezeravcı döndükten sonra da ilerleyen süreçte uzay istasyonunda daha uzun süre kalan astronotlara ulaşmayı deneyeceğiz" dedi.

1-001.jpg

‘’BENİM YAPTIĞIM ŞEY ASTRONOTLAR İLE İLETİŞİME GEÇMEK’’

Uluslararası Uzay İstasyonu (İSS) içerisinde bulunan astronotlara gönderdiği çağrılar ile gündeme gelen Serdar Tunçel, uzay istasyonuna çıkan bütün astronotların amatör telsizcilik bilgisi olduğunu ifade etti. ’’Uzay istasyonuna çıkan bütün astronotlar amatör telsizcilik faaliyeti yürüten kişiler oluyor. Bizim ilk astronotumuz Alper Gezeravcı’ya da bir amatör telsizcilik lisansı verildi. Biz de kendimizi Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan Alper Gezeravcı’ya duyurmak için etkinlikler yaptık. Olayın sosyal medyada gündeme gelmesi ile bir yanlış anlaşılma oldu. Benim yaptığım şey direkt olarak astronotlar ile iletişime geçmekti. İnsanlar ISS üzerinden iletişime girmeye çalıştığımı düşündü.’’ dedi. Uzay istasyonunun hareketinin çok hızlı olduğunu ve bu nedenle kısıtlı zamanı olduğunu belirten Tunçel ’’Astronotlarla yapılan görüşmelerde, kendileri bizim çağrı işaretimizi tekrarlayabilir veya sinyalimizi aldığını doğrulayan bir konuşma yapıp görüşmeyi tamamlayabilirler. Bu şekilde de görüşme bizim için tamamlanmış oluyor’’ ifadesinde bulundu.

2.jpg

HEDEF ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU

Kısıtlı süre ile istasyona giden astronotların çok fazla amatör telsizcilik faaliyetine süre bulamadıklarını ifade eden Tunçel "Alper Gezeravcı’nın dönüş sürecinin başlamasıyla hedefsiz kaldık. Dolayısıyla kendimize bir hedef belirlememiz lazım. İlerleyen süreçlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar ile iletişime geçmek ve sürecin devamında İSS’e çıkan tüm astronotlar ile temasa geçmek ileriye dönük hedeflerimizden bir tanesi" dedi.

3-002.jpg

12 YAŞINDAN BÜYÜK HERKES BAŞVURABİLİR

Amatör telsizciliğin bir elektronik haberleşme hobisi olduğunu ifade eden Serdar Tunçel ’’Elektronik üzerine çalışmalar yapabildiğimiz ve bu çalışmalar sonucunda bu hobi ile ilgilenen diğer kişiler ile sosyalleşebildiğimiz bir elektronik hobisidir. İnsanlar bu hobi sayesinde kendilerini geliştirip boş vakitlerini faydalı şeyler ile değerlendiriyorlar’’ dedi. Türkiye’nin çoğu şehrinde amatör telsiz toplulukları ve dernekleri olduğunu ifade eden Tunçel ‘’12 yaşını dolduran herkes bu hobiyi yapabilir. Henüz reşit olmayan birisi velisi ile müracaat ederek, reşit olanlar da E-devlet üzerinden başvurarak amatör telsizci lisansı alabilir’’ ifadesinde bulundu. Lisansı bulunmadan telsiz faaliyetlerinde bulunulmaması gerektiğini ifade eden Serdar Tunçel ’’ Lisansız olarak telsiz taşımak çok ciddi suç teşkil ediyor. Çok ağır cezaları olabiliyor. Kamu düzenini bozabileceği için lisans ve kişinin kendisine müsaade edilen frekanslarda kullanılması çok önemli ’’ şeklinde konuştu.

4.jpg

AMERİKA’YLA GÖRÜŞTÜM

Kendi yaptığı antenler ile de çeşitli denemeler yapan Tunçel ‘’Bu hobinin düşük güçlerde çalışma üzerinde oluşan ek bir tarafı var. Buna QRP deniyor. Düşük güçlerde çalıştığınız zaman her şeyin mükemmel olması lazım. Bugüne kadar da en keyif aldığım görüşmem çok düşük bir güç ile İstanbul’dan Amerika ile yaptığım görüşmeydi. Bu görüşmenin başarılı olabilmesinde iyonosferin ve güneş patlamalarının etkisi de büyük rol oynuyor. Dolayısıyla birden çok faktörün tam zamanında hazır olması gerekiyor. Bu nedenle Amerika ile yaptığım görüşme en keyif aldığım görüşmeydi’’ dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.