Ankara Çayı temizleniyor: 3 ayda 170 bin ton malzeme temizlendi

Ankara Çayı temizleniyor: 3 ayda 170 bin ton malzeme temizlendi

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve düzenli akışın sağlanması amacıyla ASKİ Genel Müdürlüğü, Ankara Çayı’nda temizlik çalışması yürütüyor. 3 aydır devam eden çalışmalar kapsamında şu ana kadar 170 bin ton malzeme temizledi.

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve düzenli akışın sağlanması amacıyla ASKİ Genel Müdürlüğü, Yenimahalle ilçesi Akköprü mevkiinden başlayarak Etimesgut’un Yeşilova Mahallesi sınırına kadar uzanan 20 kilometrelik hatta, Ankara Çayı’nda temizlik çalışması yürütüyor. 3 aydır devam eden çalışmalar kapsamında şu ana kadar 170 bin ton malzeme temizledi.

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, Yenimahalle Akköprü ve Etimesgut Yeşilova arasındaki 20 kilometrelik hattın tamamlanmasının ardından, Ankara Çayı ıslahı boyunca 6 kilometre daha Sincan 1. OSB’ye kadar temizlik yapılacağını, ardından da 10 kilometre dere yatağı genişletme ve düzenleme çalışmasının başlatılacağını aktardı.

basliksiz-3-recovered.jpg

KÖTÜ KOKU OLUŞUMU ÖNLENECEK

Toplum sağlığının korunması aşamasında çalışmalar yaptıkları ve bu doğrultu da Ankara Çayı’ndaki temizlik çalışmasını çok önemsediklerini dile getiren ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, şunları aktardı:

“Ankara Çayı, Sakarya Nehri’nin 2. büyük kolu ve Başkentin doğusundan başlayıp, Sincan’da Çubuk Çayı ile birleşiyor, Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerinden geçerek Ankara’yı 2’ye bölüyor. 2013 yılında ıslahı tamamlanan çay, Ankara’nın yağmur suyu yükünü de taşıyor. İklim krizi ve küresel ısınma nedeniyle geçmişte karşılaştığımız ani sel ve su baskınlarında, Ankara Çayı’nın tam kapasiteye ulaştığı, zaman zaman ise kapasitesinin üzerine çıktığı durumları yaşadık. Bu tarz sorunların çözümü için kollarını sıvayan ekiplerimiz, 7 gün 24 saat kesintisiz çalışıyor. Sel manzaralarının oluşmaması için Ankara Çayı’nda düzenli akışın sağlanması çok önemli. 3 aylık çalışma sonucunda tabanda biriken 170 bin ton malzemeyi çaydan uzaklaştırdık. Kamyonlarla toplam 7 bin 500 sefer yapılarak sağlanan temizlik, Ankara Çayı’nda kökü koku oluşmasını da önleyecek.”basliksiz-1-recovered.jpg

KULLANILMAYAN KÖPRÜ YIKILDI

Temizlik çalışmaları kapsamında; 2013 yılında gerçekleştirilen ıslah çalışması sırasında yenisi planlanmasına karşın eski köprünün yıkılmadığını fark ettiklerini söyleyen Akçay, “Ekiplerimiz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile iletişime geçerek artık atıl durumdaki köprünün yıkımını da sağladı. Eski köprü, dere yatağı kesitini büyük oranda azaltarak risk oluşturuyordu” dedi.

basliksiz-5-recovered.jpg

DERE TEMİZLENDİ

Akçay, Ankara Çayı'nın Çubuk, Hatip, Ova ve İmrahor Çayları ile Ravlı ve Söğütözü Dereleri tarafından beslendiğini vurgulayarak, ASKİ ekipleri tarafında derelerde yağışla birlikte gelen ve biriken teressübat ve bitkileri temizlediğini belirtti.

basliksiz-4-recovered.jpg

1990’LI YILLARDAN BERİ ALARM VERİYOR

2021 yılında Yenimahalle’nin Turgut Özal ve Ergazi Mahallelerinin atık sularının Ankara Çayı’na karışması sonucu kirlilik oluşturduğunu tespit eden ASKİ, atık suların ayrıştırılması için çalışma yapmıştı. Başkent için oldukça önemli bir tatlı su kaynağı olan ve doğal unsurların dışında yıllardır evsel ve endüstriyel atıklar sebebiyle kirlenen Ankara Çayı, 1990’lı yıllardan itibaren kirlilik alarmı veriyor. ASKİ, Ankara Çayı’nı programlı şekilde temizleyerek kötü koku ve çevre kirliliğini önlemek için çaba sarf ediyor.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.