Ankara Kalesi’nde bulunan saat kulesi hala çalışmıyor

Ankara Kalesi’nde bulunan saat kulesi hala çalışmıyor

Ankara Kalesi’nde bulunan saat kulesi hala çalışmıyor. Kale esnafı saat kulesinin tekrar aktif hale gelmesini istiyor. Kale esnaflarından Erkan Kaptan, saat kulesi ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Başkentin en önemli mekânlarından olan Ankara Kalesi’nde bulunan saat kulesi hala çalışmıyor. Galatların, Ankara’ya yerleşmesi ile yapılan Ankara Kalesi’nin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ankara Kalesi’nde bulunan saat kulesi ise kapı üzerinde bulunan kitabeye göre 1885 yılında yapılmıştır. 2007 yılında gördüğü yenileme sonrası kısa süreliğine çalışan saat kulesi günümüzde hala çalışmıyor. Kale esnafları ve ziyaretçiler saat kulesinin eski zamanlarına dönüp çalışmasını istiyor. 1885 yılında inşa edilen saat kulesinin eski Ankara atmosferini yansıttığını ifade eden kale esnaflarından Erkan Kaptan ’’ Biz o çan sesini tekrar duymak istiyoruz. Buraya hem eski Ankara havasını katacak hem de turizm yönünden faydalı olacak. Saat kulesi turistik açıdan çok önemli ’’ dedi.

1-002.jpg

‘’KALENİN SİMGESİ SAAT KULESİDİR’’

Kale esnaflarından olan Erkan Kaptan, Ankara Kalesi’nde bulunan saatin gerçeğine bağlı kalarak restore edilmesi gerektiğini ifade etti. Kaptan ‘’ Restorasyon yapılmalı ama gerçeğine bağlı kalarak yapılmalı. Ankara Kalesi, Ankara’nın simgesi ise kalenin simgesi de saatidir. Ankara Kalesi’nin turizm olarak daha canlı olması için çok önemli bir eserdir saat kulesi. Bu nedenle kale esnafı olarak bu saatin tekrar eski günlerine dönmesini istiyoruz’’ dedi.

SAAT KULESİNİN ÇANI ÇALINDI

Erkan Kaptan, saat kulesinin içerisinde bulunan çanın çalındığını ifade etti. Saat kulesinin 2007 yılında restore edildiğini ifade eden Kaptan "Burası 2007 yılında bir restore gördü. Daha sonra içerisinde bulunan çan güpegündüz çalındı. O çan Fransa’nın bir şehri olan Strazbourg’da yapıldı. Ben hiç unutmam biz çocukken o saatin sesiyle uyanırdık. O kadar güzel bir sesi vardı ki hiç kulağı yormazdı. Tekrar o saatin sesine kavuşabilmek bizim için çok önemli. Bu çan aslında tek başına bile önemli bir değerdi, bu önemli değer kayboldu. Böyle bir değerin çalınmış olması gerçekten üzücü" ifadesinde bulundu.

2-005.jpg

AHİLİĞE IŞIK TUTAN SAAT KULESİ

Saat kulesinin tarihi öneminden bahseden Kaptan "2007’de yenileme yapıldı fakat faaliyete tam anlamıyla geçirilemedi. Çok kısa bir süre biz o çanın sesini duyabildik. 1980’li yıllara kadar saatin çalıştığını görüyorduk ve çan sesini de duyuyorduk. Kulede bulunan saat kaç ise çan da o kadar çalıyordu. Bu saat kulesi ahilik dönemine ışık tutuyor. İnsanlar o dönemde namaz saatlerini, iş saatlerini ve ticareti bu saate bakarak yönetiyordu. Biz de kale esnafı olarak aynı atmosferi yaşamak istiyoruz. Burada tekrar o sesi duyabilmek çok önemli" şeklinde konuştu.

3-004.jpg

ANKARA KALESİ TİCARETİN MERKEZİ

Ankara Kalesi'nin tarih boyunca da ticaretin merkezi olduğunu söyleyen Erkan Kaptan "Burası tarih boyunca hep ticaretin merkezi oldu. Bilinen tarihi 2 bin yıllık ama asıl tarihi bilinmiyor. Buradan 5 bin yıllık eserler de çıkabiliyor. Roma tiyatrosunda bunları gördük. Bizans’tan tutun Roma’ya kadar bir sürü eser çıkıyor. Aslında burada çok özel bir tarih var. Saat kulesi de bunlardan bir tanesi. Saat kulesinin tekrar eski haline dönmesini istiyoruz" ifadesinde bulundu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.