Ankara Kalesi’nde dönüşüm devam ediyor

Ankara Kalesi’nde dönüşüm devam ediyor

Tarihi Ankara Kalesi’nde temizlik ve dönüşüm sürerken, bölge esnafı çalışmalardan memnun. Kale’nin Ankara’nın en güzide bölgelerinden biri olduğunu söyleyen bölge esnafı, Kale’yi gelecekte daha güzel günlerin beklediğini dile getirdi.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’da Ankara Kalesi’ni kale esnafı Erkan Kaptan ve Kudret Yılmaz gazetemize anlattı. Esnaf Kaptan ve Yılmaz, kalenin geçmişte hem savunma amaçlı hem de yerleşim yeri olarak kullanıldığını ve bazı sorunlara rağmen halen aynı şekilde devam ettiğine değinerek kaleyi daha güzel günlerin beklediğini ifade etti. Kale çevresinin eskiden fakir bir bölge olduğunu dile getiren esnaflar insanların buranın yaşam tarzından korktuğunu ama artık böyle bir şeyin yaşanmaması gerektiğini, kalenin rahatlıkla gezilip görülebilecek, elit mekânlara sahip olan bir alan olduğunu söyledi.

kale-sokaklari.jpg

“FAKİR BİR YERDİ”

Kale Esnafı Erkan Kaptan, kale çevresinde yetişen biri olduğunu dile getirerek kalenin geçmişini şu şekilde anlattı; “Kale, insan barındırması anlamında Dünya’da sadece iki tane eşi bulunan yerlerden birisi. Kalede geçmiş dönemde iç kısımda güvenlikli olduğu için zamanın devlet büyükleri iç kısımda, halk ise çevre kısmında yaşarmış. Cumhuriyet’in ilanından sonrada kalenin imara açılmasıyla birlikte birçok bölgeden, çevre il ve ilçelerden Beypazarı, Güdül, Ayaş, Kayaş gibi yerlerden buraya yerleşim oluyor. Burası tabi fakir bir yer o zaman. Dışarıdan ilçelerden insanlar ürünlerini satmak için köylerden toplayıp geliyorlar. Burada da unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları var. Bakırcılık, semercilik gibi meslekler insanlar burada ürünlerini sattıkları zaman eşeğin semerini, atın nalını, samanını, bakır tenceresini, kapı kulpunu, evinin tuzunu buradan tedarik eder köyüne geri dönerdi.”

kale-sokaklari2.jpg

“ŞU ANDA KALE RAHATLIKLA GEZİLEBİLİR”

Erkan Kaptan, eski Ankara’nın bu dönemleri düşünüldüğünde insanlara bu bölgeye girmenin korku da verdiğini ifade ederek, “İnsanlar buranın yaşam tarzından korkuyordu. Kalede bu yerlerden birisiydi. Şu anda Ankara Kalesi son derece güvenli gezilebilir rahatlıkla gelinebilir. Aile ortamının bulunduğu kafelerin, restoranların, sanat merkezlerinin olduğu elit mekânlardır. Burada her esnaf bilinçlidir. Görgü ve görenekledir misafirperverdir. Bunları mutlaka söylemek istiyorum Ankara Kalesi’nde eskiyi düşünerek bugün o izlenim ve korkuyu yaymanın bir anlamı yok” dedi.

kale.jpg

“BİZ BİLE HALEN ÖĞRENİYORUZ”

Kale esnaflarından Kudret Yılmaz ise kalenin günümüzde Ankara’nın kültür sanat merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Ankara Kalesi’nin tarihi çok eskilere dayanıyor. Burada ben aynı zamanda kale çocuğuyum. Şu anda kalemizin geleceği bana göre bir belki iki sene sonra burası Ankara’nın en güzide merkezlerinden biri olacağına eminim. Ankara Kalesi’ni daha güzel günlerin beklediğinin ben şimdiden müjdesini verebilirim. Yeterli olmayan çalışmalar, hala bazı sorunlar var ama. Yavaş yavaş ortadan kalkacak, kalkıyor. Erkan’ın dediği gibi insanlar eskiden kaleye çıkarken gerçekten korkarak çıkarlardı. Bir Hamamönü gibi değiliz şu anda ama. Biz istiyoruz ki normal şartlarda sadece cumartesi Pazar günleri değil, diğer günlerde güzel olsun. Halk gelsin, halk görsün. Birçok etkinlik oluyor. Bugün 100 kişiden 90’ı Ankara Kalesi’nin tamamını bilmez. Biz bile halen öğreniyoruz” şeklinde konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.