Ankara Metro Durakları ve Sefer Saatleri

Ankara Metro Durakları ve Sefer Saatleri

Ankara metro durakları, toplu taşıma kullanan kişiler için oldukça önemli yere sahiptir. Ankara’nın en çok tercih edilen toplu taşıma aracı olarak metro, toplamda 53 duraktan oluşur. Ankara metro durak isimleri şu şekildedir:

Türkiye’nin başkenti Ankara'da ulaşım konusunda geniş hizmet imkanı sunan Ankara metro durakları, toplu taşıma kullanan kişiler için oldukça önemli yere sahiptir. Ankara’nın hemen her noktasından kolay ulaşılabilir olması sebebiyle en çok tercih edilen toplu taşıma aracı olarak metro, toplamda 53 duraktan oluşur. Ankara metro durak isimleri şu şekildedir:

● Ankaray Metro Durakları (AŞTİ Dikimevi güzergahları arası hizmet veren Ankara AŞTİ Metro durakları)

● Ankara Kızılay Batıkent Metro Durakları (M1 Ankara Metro Durakları)

● Batıkent Törekent Metro Durakları

● Kızılay Koru Metro Durakları

● Keçiören AKM Metro Durakları

Toplamda 64,361 km uzunluğuna sahip olan Ankara Metro güzergahında Ankaray 8.527 km, Ankara Metrosu (M1) 16,661+ M2 16,590 + M3 15,3604 M4 9,223 km uzunluktadır.

Ankara metro durakları haritası

(Ankara metro durakları haritası)

Ankara Metro Sefer Saatleri

Ankara metro durakları çalışma saatleri açısından oldukça geniş bir zaman dilimine sahiptir. Sefer saatleri metro duraklarına göre değişim göstermekle birlikte hareket saati en erken sabah 06.00’da başlar. Yine duraklara bağlı olarak sefer saatleri en geç gece 00.30’dan 01.00’a kadar devam eder.

Ankaray

Ankara' da yapım tarihi en eski raylı sistem olarak bilinen Ankaray, 1996 yılında Dikimevi AŞTİ güzergahı olarak hizmete açıldı. Toplamda 11 durağa sahip olan bu ulaşımda iki aktarma noktası bulunuyor.

Ankaray Durakları

1. Dikimevi

2. Kurtuluş

3. Kolej

4. Kızılay

5. Demirtepe

6. Maltepe

7. Anadolu

8. Beşevler

9. Bahçelievler

10. Emek

11. AŞTİ

M1 Kızılay Batıkent Metrosu

Ankara'da yapımına başlanan ilk metro hattı Kızılay Batıkent güzergahı olarak karşımıza çıkmaktadır. 1997 tarihinde hizmete açılan bu metro hattı toplamda 12 duraktan oluşur. Önceki yıllarda Kızılay güzergahına gitmek isteyen kişiler için Batıkent durağı bir aktarma durağı olarak hizmet verirken bu duraklar birleştirilerek tek bir hat haline getirildi. M1 Ankara Metro durakları, Törekent Metro (Ankara Sincan OSB metro durakları) ile Koru Metro arasında yer alan bir güzergaha sahiptir.

kızılay batıkent metrosu için sıra bekleyen ankaralılar

M1 Metro Durakları Ankara

1. Kızılay (aktarma: Ankaray)

2. Sıhhıye (aktarma: Sincan Kayaş Banliyö Treni)

3. Ulus

4. Atatürk Kültür Merkezi

5. Akköprü

6. İvedik

7. Yenimahalle (aktarma: Yenimahalle Şentepe Teleferik Hattı(

8. Demetevler

9. Hastane

10. Macunköy

11. Ostim

12. Batıkent

M2 Çayyolu Metro

Koru-Kızılay güzergahını kapsayan Çayyolu Metro, 2014 yılında yapım aşamasının tamamlanması ile Ankara’da hizmete açılan ikinci metro hattıdır. Ankara Çayyolu metro durakları iki aktarma noktası ile 12 duraktan meydana gelir.

M2 Metro Durakları Ankara

1. Kızılay (aktarma: Ankaray)

2. Ankara Necatibey metro durağı

3. Milli Kütüphane

4. Söğütözü (aktarma: Ankaray)

5. MTA

6. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

7. Bilkent

8. Tarım Bakanlığı/Danıştay (ankara şehir hastanesi metro durağı)

9. Beytepe

10. Ümitköy

11. Çayyolu

12. Koru

M3 Batıkent Törekent Metrosu

OSB Törekent Batıkent güzergahları arası hizmet veren M3 Ankara metro durakları, 2014 yılında açıldı. Ankara Batıkent metro durakları 12 duraktan oluşmaktadır.

Ankara metro durakları ve batıkent törekent metro hattı

M3 Metro Durakları Ankara

1. Batıkent

2. Batı Merkez

3. Mesa

4. Botanik

5. İstanbul Yolu

6. Eryaman 1-2

7. Eryaman 5

8. Devlet Mah.

9. Harikalar Diyarı

10. Fatih (Ankara Sincan metro durakları)

11. GOP

12. OSB Törekent

M4 Keçiören Metrosu

Keçiören- AKM ( Atatürk Kültür Merkezi) güzergahı olan M4 metro hattı, 2017 yılında hizmete açıldı. Keçiören- AKM arası 9,223 km uzunluğuna sahip olan bu hat, 13 yıl süren çalışma sonucu ulaşıma açıldı.

Ankara Keçiören Metro Durakları

1. Kızılay (aktarma: Ankaray, M1, M2)

2. Adliye

3. Gar

4. AKM

5. ASKİ

6. Dışkapı

7. Meteoroloji

8. Belediye

9. Mecidiye

10. Kuyubaşı

11. Dutluk

12. Gazino

Ankara, toplu taşımada sunduğu raylı ulaşım hizmetlerinde metro hattının yanı sıra banliyö ve teleferik hizmetiyle de ulaştırma imkanı sağlar. Toplamda 3.257 km uzunluğuna sahip Yenimahalle - Şentepe Teleferik hattı ve 36 km uzunluğundaki Sincan-Kayaş demiryolu hattı ile Başkent Banliyö treni raylı ulaşım sistemleri arasında yerini almaktadır.

Yenimahalle–Şentepe Teleferik Sistemi

2014 yılında hizmete açılan Yenimahalle Şentepe Teleferik Sistemi yolcuların havadan ulaşım imkanı elde edebilecekleri bir ulaştırma hizmetidir. 4 duraktan oluşan ve aynı anda 106 kabinin hareket ettiği bu teleferik sistemi ile Yenimahalle- Şentepe arası yolculuk minimum 13 dakikada gerçekleşir. Özellikle kara trafiğini rahatlatan bu ulaşım sistemi ile Yenimahalle metro istasyonundan çıkan yolcular zaman kaybetmeden kısa süre içerisinde Şentepe’ye ulaşabilir.

şentepe teleferik sisteminden görüntü

Başkent Banliyö Treni

Sincan- Kayaş güzergahları arası ulaşımı sağlayan Başkent Banliyö Sistemi (Başkentray), toplamda 36 km’den oluşan bir demiryolu hattıdır. Toplamda 24 duraktan oluşan Başkentray seferleri sabah 06.00’da başlayıp gece 23.00’a kadar devam eder. Banliyö sefer saatleri 15 dakika da bir hareket edecek şekilde düzenlenmiş olup sabah ve akşam mesai saatlerinde bu süre 10 dakika da bir şeklinde gerçekleşir.

ankara metro durakları için önemli olan başkent metro durağı

Başkentray İstasyonları şu şekildedir: Sincan, Lale, Elvankent, Eryaman YHT, Özgüneş, Etimesgut, Hava durağı, Behiçbey, Motor Durağı( Marşandiz), Gazi, Gazi Mahallesi, Hipodrum, Ankara, Sıhhiye, Kurtuluş, Cebeci, Demirlibahçe, Saimekadın, Mamak, Bağderesi, Üreğil, Köstence, Kayaş.

Ankara Metro Nerelere Gidiyor?

Ankara metro durakları, ulaşım imkanları açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Toplamda 53 durağa sahip olan Ankara Metro ile belirlenen metro güzergahının yanı sıra metro aktarma istasyonları ile Banliyö (Başkentray) ve Teleferik (Yenimahalle -Şentepe) hizmet noktalarına da ulaşabilirsiniz.

Ankara Metro Kaç Durak Var?

Ankara metro durakları toplamda 53 tanedir. Bunlar; Batıkent Kızılay Metro 12, Koru Kızılay 11, M3 Batıkent Törekent (Ankara Eryaman metro durakları)11, M4 Keçiören 9 ve AŞTİ Dikimevi 11 durak şeklindedir.

Ankara Metro Durakları Arası Kaç Dakikadır?

Ankara'daki metro durakları arası 2 ile 4 dakika arası sürer.

Ankaray Kaç Durak Var?

Ankaray’da toplamda 11 durak bulunuyor. Bunlar: Dikimevi,Kurtuluş,Kolej,Kızılay, Demirbahçe, Maltepe, Anadolu, Beşevler, Bahçelievler, Emek, AŞTİ’dir.

Ankara Metro Ücreti Ne Kadar?

2023 yılı ile birlikte EGO bilet fiyatları ve abonman fiyatlarında artışa gidildi. EGO Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama neticesinde Ankara metro ücretleri 15 Ocak itibariyle tam bilet fiyatı 9.5 TL, öğrenci bilet fiyatı 4.74 TL olarak belirlendi. Öğrencilerin aylık belirli bir biniş hakkı ile kullandıkları abonman kartları sınırsız biniş hakkı olacak şekilde güncellendi. Buna göre öğrenci abonman fiyatı aylık 140 TL olarak duyuruldu.

Ankarada metroda çekilmiş bir görsel

Ankara Metro Kimlere Ücretsiz?

Ankara’da toplu taşıma araç kullanımında çeşitli özel şartları sağlayan kişiler için ücretsiz ulaşım hakkı bulunur. Vatandaşlar sahip olduğu özel durumlara ya da belirli yaş gruplarına göre farklı serbest kart kullanabilir.

Gazi ve şehit yakınları, engelliler, basın mensupları, 65 yaş üstü vatandaşlar özel durum kapsamında serbest EGO kart sahibi olabilir. Aynı zamanda 6 yaşından küçük olan çocuklar için herhangi bir ücret talep edilmez.

ego otobusunde ankarakart okutan yolcu

Ankarakart Ücreti Ne Kadar?

Ankara metro duraklarında ve genel olarak ulaşımda kullanılan Ankarakart’ın ücretinde tam kart ve öğrenci kart olacak şekilde iki farklı fiyatlandırma bulunur. Otobüs, metro ve banliyö tren hattında geçerli olan bu kartın 2023 güncel fiyatı tam kartta 9.5 TL, öğrenci kartında 4.74 TL şeklinde belirlenmiştir.

Ankarakart sahibi olmak isteyen kişiler kart işlem merkezlerinden kart başvurusu veya “www.ankarakart.com.tr” adresi üzerinden online başvuru yapabilir.

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.