Ankara’da Hangi Göller Var?

Ankara’da Hangi Göller Var?

Ankara gölleri nerelerdedir diye soruyorsanız Gazete İlk Sayfa ile aradığınız cevaplara hızlıca ulaşabilirsiniz. İşte Ankara’da hangi göller var sorusunun cevabı:

Ankara, İç Anadolu bölgesinde bulunan denize kıyısı olmayan bir şehirdir. Fakat etrafında bulunan göller, şehrin karmaşası ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyen insanlar için alternatif bir yaşam alanı oluşturur. Suyun dinlendiren, huzur veren ve serinleten etkisinden faydalanmak isteyen Ankaralılar tatil günlerinde Ankara göllerine giderek rahatlama imkânı bulabilir. Ankara il sınırları içerisinde irili ufaklı pek çok göle ev sahipliği yapıyor. Fakat gerek çevre düzenlemeleri, gerekse ulaşım imkanları olarak en sık tercih edilen Ankara gölleri: Eymir Gölü, Mogan Gölü ve Mavi Göl şeklinde sıralanabilir.

Eymir Gölü

Ankara coğrafi olarak büyük bir alana sahiptir ve bünyesinde görülmesi gereken pek çok yer barındırır. Bunlardan biri de Ankara Eymir Gölü’dür. Eymir Gölü, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Ankara-Konya şehir yolunda ilerlerken, Haymana yol ayrımına sapıldıktan sonra Eymir Gölü tüm güzelliği ile karşınıza çıkar. Eymir Gölü kendine has faunası ve florasıyla kışın dondurucu zamanlarında bile seyirlik güzel bir manzara sunar. Gölün çevresinin 13,5 km kadarı asfalt yol ile çevrilidir. Dolayısıyla yürüyüş yapmak isteyenler için çok ideal bir alandır. Gölün bulunduğu arazi ODTÜ’ye aittir. Ankara Eymir Gölü aynı zamanda ODTÜ kürek takımının çalışma alanıdır. Bu yüzden gölün kıyısında ODTÜ’nün kayık takımına ait bir kayıkhane vardır.

Eymir Gölünün Tepeden Görüntüsü

Balık avlama tutkusu olanlar Ankara gölleri içinden Eymir Gölü’nü tercih edebilir. Eymir Gölü Ankara içinde su sporları, kayıkla dolaşma ve piknik yapmaya uygundur. Piknik yapmakla uğraşmak istemiyorsanız gölün etrafında bulunan kafe ve restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Ankara kahvaltı mekanları hem de göl kenarı kahvaltı mekanları genel olarak bu bölgededir. Ankara Eymir Gölü’nün etrafı tepelerle çevrili olduğu için şehrin gürültüsünden uzak sakin bir alandır. Hafta sonları kafasını dinlemek isteyenler, ailece vakit geçirmek isteyenler için güzel bir alternatiftir. Ne yazık ki bu göl yüzmek için uygun değildir.

Yaya olarak girmek istediğinde herhangi bir ücret ödenmemektedir. Fakat göle araçla girmek isteyenlerin “göl giriş kartı” çıkarmaları gerekir. İsterseniz cüzi bir miktar karşılığında bisiklet kiralayıp, gölün etrafında da gezebilirsiniz.

Mogan Gölü

Mogan Gölü Gölbaşı Ankara’da yer alan bir diğer göldür. Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olmakla birlikte Gölbaşı Belediyesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Ankara’da deniz olmasa da, Mogan Gölü bir deniz kenarı güzelliğini yaşamak isteyenlerin ihtiyaçlarını giderir. Ankara gölleri arasında şehirle iç içe olan, ulaşım açısından en yakın olanıdır. Ankara Mogan Gölü, çevre düzenlemeleriyle birlikte 600.000m2’lik büyük bir alanı kaplamaktadır. Bu alanın 200.000m2’lik kısmı nesli tükenmekte olan kuşlar için kuluçkalama ve yavrulama alanı olarak ayrılmıştır. Bu sebeple gölün kenarında kuş gözlem evleri mevcuttur. Bu alana ulaşım için uzun bir yürüyüş yolu vardır. Ancak yürüyüş yolu kuluçka ve yumurtlama dönemlerinde kapatılıyor.

Ankara gölleri arasında yer alan bir diğer gölde Eymir Mogan gölüdür.

Gölün çevresinde pek çok etkinlik alanı bulunmakla birlikte ailecek piknik yapmak isteyenler için piknik alanları vardır. Her yaştan insanın özellikle de çocukların yapabileceği birçok aktivite alanı göl çevresinde mevcuttur. Mogan gölü Ankara’da yaşayanlar için dinlenme yerleri, eğlence mekanları, çocuk oyun alanları, mini futbol ve basketbol sahaları, engelli çocuklar için oyun alanları, mini tenis kortları, yürüyüş ve koşu alanları ile geniş bir aktivite yelpazesi sunuyor.

Ankara Mogan Gölü, çocuklara hayvan sevgisi aşılamak isteyenler için harika bir çeşitlilik barındırıyor. Birçok kuşu, gölde yaşayan ördekleri doğal ortamında gözlemleme imkanı veriyor. Aynı zamanda göl çevresinde konumlandırılmış at maneji bulunuyor.

Ankarada bulunan önemli göllerden biri olan Mogan gölü ve sazlıkları

Ayrıca gölün çevresinde deniz feneri binası, bisiklet kulübü, kafeterya gibi yaşam alanları da mevcuttur. Gölün kenarına aracı ile gelmek isteyenler için de iki bin kişilik otoparkı vardır.

Tüm Ankaralıların faydalanması için Mogan Gölünü gören tepede, büyük bir amfi gösteri salonu da vardır. Bunun yanı sıra Mogan Gölü’ne bakan 1000 kişilik nikah salonu da harika bir seyir keyfi sunarak tepede evlenmek isteyenlerin hizmetine sunulmuştur.

Mavi Göl

Ankara’da yaşıyor ve hafta sonu ailecek doğayla iç içe güzel vakit geçirmek istiyorsanız Ankara’ya uzak olmayan Mavi Göl kenarını tercih edebilirsiniz. Ankara Mavi Göl nerede, nasıl gidilir gibi birçok sorunuzun cevabını ise yazıyı okumaya devam ederek bulabilirsiniz.

Mavi Göl, Ankara’nın Mamak ilçesinde, Samsun karayolunun 12.kilometresinde Kayaş yakınlarındadır. Bayındır Barajı üzerindeki göl, adını 6 milyon m3 hacmindeki mavi suyundan alır. Mavi Göl, 2005 yılında etrafı insanların hoşça vakit geçirmeleri için düzenlenmiş bir alandır. Şehir merkezine yakın gezinti alanlarından olan Mavi Göl, 2 bin dönüm üzerinde olan Ankara gölleri arasında en doğal göl yapısına sahip olanıdır. Mavi Göl, mavi ve yeşili birleştiren huzur dolu bir Ankara güzelliğidir. Bu kapsamda gölün çevresine birçok yaşam alanı yapılmıştır. Şehrin karmaşasından, stresinden uzaklaşmak isteyenler için güzel bir alternatiftir.

Ankara gölleri arasında yer alan mavi göl ve kuş bakışı görüntüsü

Mavi Göl’ün etrafında piknik, mangal ve semaver yapabilirsiniz. Spor yapmak isteyenler içinde basketbol sahası, futbol sahası, yürüyüş yolları ve kondisyon aletleri vardır. Balık tutmak isteyenlere yönelik de gölün etrafında 4 adet iskele mevcuttur. Bu iskelelerde isterseniz balık tutabilir isterseniz de manzaranın tadını çıkarabilir, harika fotoğraflar çekerek anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Mavi Göl içerisinde yelkenli teknelerle ve su bisikletleriyle dolaşma imkanı da bulabilirsiniz.

Göl çevresinde bulunan büfelerden eksiklerinizi tamamlayabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca Ankara Mavi Göl giriş ücreti noktasında da bu güzel manzaranın tadını çıkarmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratmıyor. Herhangi bir ücret ödemeden girdiğiniz bu parkta siz de zamanınızı keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

ankara mamak mavi göl ve kenarında banklarda oturan insanlar

Ankara gölleri, doğal güzellikleri ve aktivite seçenekleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar. Mogan Gölü, Mavi Göl ve Eymir gibi göller Ankaralılara göl kıyılarında piknik veya yürüyüş yapmak için ideal alanlar sunar. Aynı zamanda, su sporları, bisiklet turları veya kamp yapmak gibi aktiviteler de yapılabilir. Ankara gölleri, şehrin karmaşasından günlük olarak uzaklaşmanız için mükemmel bir seçenek olabilir ve doğal güzelliklerin keyfini çıkarmanızı sağlar.

Ferit Atmaca / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.