Ankara’da soğuk hava devam edebilir: “Zor ama imkansız değil”

Ankara’da soğuk hava devam edebilir: “Zor ama imkansız değil”

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Ankara’da ani düşen hava sıcaklıkları ve Valilik uyarılarını değerlendirdi. Çukurçayır, “Uygun atmosferik koşul yakalanırsa nisanda da yağış görülebilir. Şu anda zor ama imkansız değil” dedi.

Ankara’da geçen hafta hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyretti. Yer yer kar yağışları görülen Ankara’da Valilik tarafından yapılan zirai don ve fırtına uyarıları ardı ardına geldi. Ayrıca Ankara’da yer yer yağmur yağışı görüldü. Valilik yaşanabilecek olumsuzluklara karşı başta çiftçiler olmak üzere vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması uyarısında bulundu. Konuyu değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, görülen zirai don ve fırtına olaylarının geçici olduğunu ve Batı’dan bir sıcak hava dalgası geleceğini fakat vatandaşların nisan ayında da temkinli olması gerektiğini söyledi. Fırat Çukurçayır, yağışların mevsimlere göre değil, atmosferik koşulların uygunluğuna göre oluştuğunu dile getirerek, “Uygun atmosferik koşul yakalanırsa nisanda da yağış görülebilir. Şu anda zor ama imkansız değil” dedi. Çukurçayır, özellikle çiftçilerin MGM tahminlerinin 3-4 derece altını düşünerek hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

firatcukurcayir.jpg

HAVA SICAKLIKLARI ARTACAK

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 23-24 ve 25’ini kapsayan bir periyot için zirai don uyarısı verdiğini belirterek, “İç Anadolu Bölgesinin tamamını kapsayacak şekilde önümüzdeki bir iki gün hafif don olabilir. Çünkü gece sıcaklıkları eksi derecelere düşüyor. Bu haritaya bakıldığında pazartesiden itibaren de Batı’dan da bir sıcak hava dalgası geliyor. Yani bu denilen risk birkaç günlük bir risk, yavaş yavaş hava sıcaklıkları artıyor. Yağış konusunda Meteoroloji’de her meteorolojik olayın bir atmosferik koşulu var. Bu koşullar yakalandığı zaman mevsimlerden bağımsız olarak o olaylar meydana gelebilir. Bizim beklentimiz yılın ilk yarısının mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçeceği şeklinde. Ondan sonra yavaş yavaş hava sıcaklıkları artıyor” dedi.

ankyagmur1.jpg

HİÇBİR ZAMAN İHTİMAL SIFIR DEĞİL

Fırat Çukurçayır, “Bu uygun atmosferik koşul yakalanırsa nisanda da yağış görülebilir. Bizim takip ettiğimiz bu atmosferik koşulların oluşup oluşmamasıyla ilgilidir. Şu anda zor ama imkansız değil. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde geçmesi bir kar yağışının oluşması için o atmosferik koşulların oluşması ihtimali azalıyor. Ama hiçbir zaman için sıfır değil” ifadelerini kullandı.

ankara2.jpg

3 DERECE DAHA AŞAĞISI DÜŞÜNÜLMELİ

Meteorolojik tahminlerde kapalı ölçümler yapıldığını dile getiren Çukurçayır, “Ziraat ile uğraşan tarım ile uğraşan insanlar bunun birkaç derece daha altını düşünmeli. Çünkü açık alanda ölçülür sıcaklık değeri ile kapalı alanda ölçülen sıcaklık değerleri birbirinden farklıdır. Bunun için örneğin MGM -1 diyorsa ve siz şehrin daha dışındaysanız kırsal kesimde yaşıyorsanız bunun en az 3-4 derece daha aşağısını düşünmelisiniz” diye konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.