Ankaralıların göz bebeği Hacı Bayram-ı Veli

Ankaralıların göz bebeği Hacı Bayram-ı Veli

Başkentliler, ne zaman Ulus’a yolu düşse, Hacı Bayram’a uğramayı ihmal etmiyor. Mübarek ramazan ayının da gelmesiyle Hacı Bayram, Başkentlilerin ibadet etmek için bir numaralı tercihi oluyor.

Türkiye'nin ve Ankara'nın dört bir yanından gelen vatandaşlar, Hacı Bayram Camisi'nde namaz kıldıktan sonra, Hacı Bayram-ı Veli Hz. Türbesi'nde dua ediyorlar.  14. ve 15. yüzyılda Anadolu'da yaşamış sufilerden biri olan Hacı Bayram-ı Veli sadece Ankara'nın değil tüm Türkiye'nin en büyük manevi kaynaklarından biri olması nedeniyle ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Vatandaşın İlgisi Arttı

Kahramankazan'ın Tekke köyünden olan İsa Yıldız: "Ne zaman Ulus'a yolum düşse her zaman uğrarım, ibadetimi yapar, dua mı ederim." diyor. Ramazan Ayı dolayısıyla Hacı Bayram-ı Veli Türbesinin daha bir anlamlı olduğunu, mübarek günlerde ve gecelerde ilginin daha da arttığını belirten İsa Yıldız, halkımız manevi değerlerine sahip çıkıyor, halkımız bu konularda artık daha hassas şeklinde konuştu. Türbe ve caminin çevre düzenlemesinden sonra daha çok ziyaretçi çektiğini belirterek, "Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e ve burada emeği geçen herkese teşekkür ederiz, önceden buraların çevresi viranelikti ve buranın huzuruna yakışan bir ortam yoktu" şeklinde konuştu.

Kendi İsteğiyle Feragat Etti

II.Murad'ın kendi isteğiyle tahttan çekilmesinde Hacı Bayram-ı Veli Hz.nin büyük etkisi olduğunun rivayet edildiğini söyleyen Yıldız, "II. Murad'ın "Veli Hz. İstanbul'u almaya ben muvaffak olacak mıyım? sorusuna Hacı Bayram-ı Veli'nin "Padişahım sana İstanbul'u almak nasip olmayacaktır.Ancak peygamber efendimizin (sav) dediği gibi İstanbul elbet feth olunacaktır.Onu feth eden komutan ne güzel komutandır. İstanbul'u beşikte yatan oğlun şehzade Mehmed'le müridimiz Akşemsettin alacaktır. Bu ikisine nasip olacaktır. Ben dahi bunu göremeyeceğim." dediği rivayet edilir", şeklinde konuştu.

Ankara'nın Manevi Bekçisi

Babasının dedesi, Abdullah Efendinin mezarının Hacı Bayram'da olduğunu, o yüzden sık sık gelip buraları ziyaret ettiğini belirten Yıldız, "Abdullah dedem burada ve Zincirli Camisi'nde din görevlisi olarak hizmet etmiştir.’ dedi. İlerleyen yıllarda yapılan tadilatla mezarının yerinin kaybolduğunu dile getiren Yıldız, ‘Bu yüzden de buranın gönlümde ayrı bir yeri var, Hacı Bayram-ı Veli Ankara'nın manevi bekçisi’ dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.