Ankara’nın en büyük mezarlığı birkaç yıla dolacak: Yeni Karşıyaka lazım!

Ankara’nın en büyük mezarlığı birkaç yıla dolacak: Yeni Karşıyaka lazım!

Karşıyaka Mezarlığı’nın birkaç yıl içinde kapasitesini dolduracağı açıklayan Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Dairesi Başkanı Köksal Bozan, “Karşıyaka büyüklüğüne yakın yer lazım” dedi.

Ankara’daki mezarlıkların son durumuna yönelik olarak doluluk oranlarına değinen Mezarlıklar Dairesi Başkanı Köksal Bozan, göreve geldiklerinde; Karşıyaka Mezarlığı’nın yüzde 99 doluluk oranı bulunup, kapatılıp kapatılmamasının konuşulduğunu fakat sorunun kamulaştırılan arazilerle çözüldüğünü söyledi. Başkan Bozan, 4 bin dönüm arazi üzerine kurulu Karşıyaka Mezarlığı’nın aynı doluluk oranını birkaç yıl içinde yakalayacağını vurgulayarak, “Ankara’ya büyük bir mezarlık oluşturulacaksa 50 yıllık bir plan yapılması lazım. Bunun için de Karşıyaka büyüklüğüne yakın yer lazım. Herhalde bu seçimden sonra Ankara’nın gündem maddelerinden birisi olacak konulardan birisidir” ifadelerini kullandı.

koksalbozan2.jpg

50 YILLIK PLAN LAZIM

Mezarlıklar Dairesi Başkanı Köksal Bozan, mezarlıklardaki doluluk oranlarının şehrin en büyük ve aslında görünmeyen problemlerinden biri olduğunu belirterek, “Karşıyaka mezarlığı 4 bin dönüm arazi üzerine kurulu ve geldiğimizde doluluk oranı yüzde 99’du. Kapatılıp kapatılmaması konuşulurken kamulaştırdığımız kenardaki alanlarla Karşıyaka mezarlığımızın ömrünü şu anda 5 yıldır devam ettiriyoruz. Birkaç yıl daha devam edecek ömrü kaldı. Dolayısıyla sadece Ankara’nın değil, tüm Türkiye’nin en büyük mezarlığı olan Karşıyaka Mezarlığı şu anda yavaş yavaş sona doğru yaklaşıyor. Ankara’nın en büyük problemi “Karşıyaka dolduktan sonra ne olacak?” sorusudur. Ankara’ya büyük bir mezarlık oluşturulacaksa 50 yıllık bir plan yapılması lazım. Bunun için de Karşıyaka büyüklüğüne yakın yer lazım. Herhalde bu seçimden sonra Ankara’nın gündem maddelerinden birisi olacak konulardan birisidir. Bu konuda birtakım projeler hazırladık” dedi.

karsiyaka1.jpg

BAĞLUM-KEÇİÖREN ARASI DÜŞÜNÜLDÜ

Köksal Bozan, “Karşıyaka’ya alternatif olarak, Bağlum-Keçiören arasında yaklaşık 5 bin dönümlük arazi düşünüldü. Yenimahalle, Çankaya için çevre yolundan en uzak yerden yarım saatte gelinebilecek bir mesafede. Bu arazinin bir kısmı vatandaşlara, bir kısmı OGM’ye ait. Fakat bize tahsis edilen bir yer henüz olmadı. Bu konu tabi ekonomik olarak zordur ama zamanı gelince mutlaka çözülmesi gereken bir konu. Büyükşehir Belediyesine ait olan yerler ise küçük yerler, dolayısıyla küçük bir araziye Ankara’da mezarlık yapsan en fazla 3 yıl içinde dolar. Seçimden sonra Allah nasip ederse Başkanımız Mansur Yavaş’ın yeni 5 yılında problemi çözeceğini düşünüyoruz” ifadeleriyle konunun önemine işaret etti.

karsiyaker34.jpg

İLÇE VE KÖYLERDE SIKINTI YOK

Bozan, diğer merkez mezarlıklar hakkında da şunları kaydetti:

“Buna istinaden Mamak Ortaköy Mezarlığı, Sincan Çimşit Mezarlığı’nda burası kapandıktan sonra bir 10 yıl daha götürecek ömrü var. Cebeci Asri Mezarlığı zaten dolu bir mezarlık ve kapatıldı. Gölbaşı Mezarlığı da Gölbaşı halkına tahsis edildi. Mezarlık alanıyla alakalı ilçelerimiz ve köylerimizde ise bir sıkıntı yok.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.