Ankara'nın merkez ilçelerinde deprem tehlikesi yüzde 50 arttı

Ankara'nın merkez ilçelerinde deprem tehlikesi yüzde 50 arttı

Deprem uzmanı Doç. Dr. Özmen yeni ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre Ankara’nın kent merkezindeki ilçelerde deprem tehlikesi değerinin eski haritaya göre yüzde 50 arttığını, çevre ilçelerde ise tehlike değerinin azaldığını belirtti. 

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, bu yılın başında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye’nin Yeni Deprem Tehlike Haritası’na ilişkin muhabirimize bilgi verdi. 1996'dan beri yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nın 23 yıl sonra değiştiğini belirten Özmen, AFAD tarafından hazırlanan yeni haritaya göre 6 ilde deprem tehlikesi artarken, 46 ilde tehlike oranının düştüğünü açıkladı. Haritada Ankara’ya ilişkin ilginç değişiklikler de yer alıyor.  

turkiye’nin-yeni-deprem-tehlike-haritasi,-bulent-ozmen,-turkiye-deprem-bolgeleri-haritasi,--bina-deprem-yonetmeligi,.jpg

YENİDEN DÜZENLENDİ

Deprem uzmanı Özmen, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren haritanın dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelere ve deprem tehlike analizi için gerekli olan veri artışına paralel olarak yeniden düzenlendiğini kaydetti. Haritayla birlikte Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin de değiştiğini ifade eden Özmen, “Türkiye'de artık binaların deprem yükü hesaplamaları, güçlendirme çalışmaları ve riskli yapıların belirlenmesi bu haritaya göre yapılacak” dedi. 

turkiye’nin-yeni-deprem-tehlike-haritasi,-bulent-ozmen,-turkiye-deprem-bolgeleri-haritasi,--bina-deprem-yonetmeligi,,,.jpg

1. DERECE, 2. DERECE GİBİ TANIMLAR KALKTI

Yeni deprem tehlikesi haritasında ‘derece’ tanımının kaldırıldığını aktaran Özmen, "1996 tarihli resmi deprem bölgeleri haritası, Türkiye yüzölçümünün yüzde 66'sının 1'inci ve 2'nci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve nüfusunun yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını göstermekteydi. Yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle, 1996 tarihli harita ile depreme maruz bölgeler olarak tespit edilen yerler yürürlükten kaldırıldı. Artık '1’inci derece deprem bölgesi, 2'nci derece deprem bölgesi' gibi söylemlerde bulunmayacağız. Her yerleşim birimi ve mahallenin deprem tehlikesi, faya yakınlığına veya uzaklığına bağlı olarak değişti" diye konuştu.

KIRMIZI ALANLAR 7 VE 7’NİN ÜZERİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR

Deprem uzmanı Özmen, haritada kırmızı alanla gösterilen yerlerin 7 ve 7’nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olduğunu vurguladı. Özmen bu kırmızı alanların Ankara’ya yakınlığına ve Başkent’i çevrelediğine de dikkat çekti. 

6 İLDE DÜŞTÜ 46 İLDE ARTTI

Yeni haritaya göre Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon’da deprem tehlikesinin arttığını, başka Kırşehir olmak üzere 46 ilde ise tehlikenin azaldığını ifade eden Özmen, "Yeni harita ile birçok ilin deprem tehlikesi değişti. Yeni veri ve bilgilerin ışığında birçok ilin deprem tehlikesi değeri düşmüş, bir kısmının da yükselmiştir” şeklinde konuştu.  

KIRŞEHİR’DE İLGİNÇ DEĞİŞİM 

Haritadaki en önemli değişimin Kırşehir'de meydana geldiğini belirten Özmen "1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 1'inci derece deprem bölgesi içinde ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz illerden biri haline geldi. 

E-DEVLET’TEN “TEHLİKE” SORGULAMASI YAPABİLİRSİNİZ

Özmen, söz konusu harita ve parametre değerlerine, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının web sayfasından e-Devlet şifresi ile interaktif olarak erişilebildiğine işaret ederek, bu sayede kişinin bulunduğu yerin, bölgenin deprem tehlikesi ile ilgili çok farklı şekilde sorgulamalar yapabileceğini, deprem raporu alınabileceğini hatırlattı.

turkiye’nin-yeni-deprem-tehlike-haritasi,-bulent-ozmen,-turkiye-deprem-bolgeleri-haritasi,-e-devlet-deprem-bolgeleri,-bina-deprem-yonetmeligi,,,,.jpg

MERKEZDEKİ İLÇELERDE RİSK ESKİYE GÖRE YÜZDE 50 ARTTI

23 yıl sonra değişen harita Ankara’yı yakından ilgilendiriyor. Başkent’te de dikkat çekici değişimlerin görüldüğünü belirten Özmen, “1996 resmi deprem bölgeleri haritasında 4. derece deprem bölgesinde gösterilen Çankaya, Altındağ, Etimesgut, Keçiören, Pursaklar, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Gölbaşı gibi kent merkezde olan ilçelerde deprem tehlikesi değeri eski haritaya göre yüzde 50 arttı. Eskiden 1. derece deprem bölgesi gösterilen Evren ilçesinde deprem tehlikesi yüzde 75 düştü” dedi. Özmen Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Elmadağ, Güdül, Kahramankazan, Şereflikoçhisar ve Kızılcahamam gibi ilçelerde deprem tehlikesi değerinin önemli oranda azaldığını dile getirdi.

turkiye’nin-yeni-deprem-tehlike-haritasi,-bulent-ozmen,-turkiye-deprem-bolgeleri-haritasi,-e-devlet-deprem-bolgeleri,-bina-deprem-yonetmeligi,,,,,.jpg

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.