Ankara'nın su sorununa Gerede çözümü

Ankara'nın su sorununa Gerede çözümü

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ankara'da bu yaz içme suyu sıkıntısının yaşanmayacağını ifade ederek, 'Gerede Projesi'nin yılsonunda Ankara için de devreye sokulacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Son 44 yılın en büyük kuraklığı ile boğuşan Türkiye'de içme suyu sıkıntısının yaşanmayacağını açıkladı.
Bakan Eroğlu, katıldığı bir televizyon programında, Türkiye genelinde  ve Ankara'da bu yıl içme suyu sıkıntısının yaşanmayacağını söyledi. Bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Bakan Eroğlu, Ankara barajlarındaki suyun yeterli seviyede olduğunu söyledi. Çamlıdere Barajı'nın oldukça büyük bir hacme sahip olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, Ankara'da yaşayan vatandaşların içme suyu sıkıntısı yaşamayacaklarını ifade etti.

ANKARA'YA GEREDE SUYU

Ankara'da olası bir su sıkıntısına karşı geliştirilen tedbirlerin başında "Ankara Su Temin Projesi Gerede Sistemi" geliyor. Türkiye'nin en uzun içme suyu maksatlı tüneli olan Gerede Tüneli ile, Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanması bekleniyor. Yılsonunda hayata geçirilmesi beklenen projenin şimdiye kadar yüzde 87'si tamamlandı.

PROJENİN YÜZDE 87'Sİ TAMAMLANDI

Bakanlığın internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Ankara'nın uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için "Ankara Su Temin Projesi Gerede Sistemi" inşa ediliyor. Toplam 31 bin 592 metre uzunluktaki Türkiye'nin en uzun içme suyu maksatlı Gerede Tüneli ile Ankara'nın 2050 yılına kadar olan içme -kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Şu an itibariyle projede yüzde 87 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bu yılsonunda tamamlanması hedefleniyor.

"İSRAFTAN KAÇININ"

Eroğlu, İstanbul, İzmir ve Ankara da dâhil olmak üzere Türkiye'nin hiçbir yerinde su sıkıntısı yaşanmayacağını ifade etti. Eroğlu "Vatandaşlar israf etmeden rahat rahat su kullanabilirler" dedi. Büyük şehirlerde içme suyunun denetimlerin çok sıkı yapıldığını söyleyen Eroğlu, vatandaşların dışarıdan içme suyu temin etmesinin yanlış bir algının sonucu olduğunu ifade etti. Eroğlu, İstanbul ve yılında su sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi. Bakan Eroğlu "Melen barajı projesinin sonuna gelmek üzereyiz, bu proje bittiğinde 2071 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmayacak" dedi.

SON 44 YILIN EN KURAK YILI

Bakanlık verilerine göre; son 44 yılın en kurak yılı yaşayan Türkiye'de olağanüstü kuraklığa rağmen 2018'de içme suyu sıkıntısı yaşanması beklenmiyor. Yine bakanlık verilerine göre, Türkiye genelinde 1 Ekim 2017-5 Şubat 2018 periyodunu kapsayan su yılına göre normalinden yüzde 9 civarında az yağış aldı. Sadece Akdeniz Bölgesi normal yağış alırken, diğer bölgeler de yağışlar normalin altında yaşandı. En fazla düşüş yüzde 30 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde oldu. Yağış azlığı İstanbul’da yüzde 4, Ankara ve İzmir'de yüzde 10 civarında seyretti. Mardin'deki yağış azlığı yüzde 49'lara kadar çıktı.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.