2024 yılında Ramazan: Türkiye'nin üçte ikisi oruç tutuyor

2024 yılında Ramazan: Türkiye'nin üçte ikisi oruç tutuyor

Ankara Enstitüsü ile İstanbul Politikalar Merkezi’nin ortak çalışması ile Türkiye’deki oruç tutma eğilimleri belirlendi. Verilere göre ülkemizde düzenli olarak oruç tutma oranı yüzde 67 olarak belirlendi.

Ankara Enstitüsü ile İstanbul Politikalar Merkezi’nin geçtiğimiz aylarda yayımlanan “Türkiye’de Dindarlık Algısı” çalışması, ülkemizdeki oruç tutma alışkanlıkları ile ilgili dikkat çeken veriler içeriyor.

2-007.jpg

ORUÇTAN VAZGEÇENLER VAR

Çalışmadaki anket sonuçlarına göre, Ramazan'da oruç tutma oranları eğitim ve yaşa göre değişiklik gösteriyor. Eğitim düzeyi düştükçe oruç tutma oranı artıyor. Ankete katılanların %67'si Ramazan'da düzenli olarak oruç tuttuğunu ifade etti. "Eskiden tutardım ama şimdi tutamıyorum" diyenler %12, oruç tutmayanlar %11, ara sıra tutanlar ise %9 olarak ölçüldü.

3-001.jpg

KADINLAR ERKEKLERDEN FAZLA ORUÇ TUTUYOR

Kadınların %71,6'sı düzenli olarak oruç tuttuğunu söylerken, erkeklerin yalnızca %61,4'ü aynı şeyi söylüyor. Veriler kadınlarda oruç tutma oranının erkeklerden 10 puan daha fazla olduğunu gösteriyor. Ramazan'da hiç oruç tutmadığını söyleyen erkeklerin oranı da kadınlara göre daha yüksek. Erkeklerin %13,5'i oruç tutmadığını belirtirken, kadınlarda bu oran %7,8.

4.jpg

YAŞLANDIKÇA ORUÇ TUTMA ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye’de genç yaş gruplarında oruç tutma oranı %70'in üzerindeyken bu oran 45 yaş ve üzerinde oransal olarak azalıyor. Örneğin 18-24 yaşındakilerin %75'i ve 25-34 yaşındakilerin %74,2'si düzenli olarak oruç tuttuklarını söylerken, 55-64 yaşındakilerin %53,1'i ve 65 yaş ve üzerindekilerin %54,9'u oruç tuttuklarını ifade ediyor.

5.jpg

EĞİTİM SEVİYESİNE GÖRE DEĞİŞİYOR

Düşük eğitim düzeyine sahip katılımcılarda düzenli oruç tutma oranı, orta veya yüksek eğitim düzeyine sahip olanlara kıyasla daha yüksek. Eğitim düzeyi düşük katılımcıların %71,3'ü düzenli olarak oruç tutarken, orta eğitimlilerin %68,1'i ve yüksek eğitimlilerin ise %55'i oruç tuttuklarını belirtti. Bunlara ek olarak eğitim düzeyi yüksek olanlarda oruç tutmama oranı (%19,9) diğer iki eğitim düzeyine göre oldukça yüksek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.