Antik Roma Tiyatrosu bağımlılara mesken oldu

Antik Roma Tiyatrosu bağımlılara mesken oldu

Ankara Kalesi'nin eteklerindeki antik Roma Tiyatrosu, kış aylarının gelmesiyle birlikte madde bağımlısı kişilerin meskeni oldu.

Ulus'ta Hisar Caddesi ile Pınar Sokak arasında yer alan antik kalıntının geçmişi 2 bin 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Yaz aylarında kendini bilmez kimselerin çöplerini attığı Roma Tiyatrosu, kış aylarında da madde bağımlısı kişilerin mesken tuttuğu bir alana dönüşüyor.
Ankara'da bulunan pek çok Roma kalıntısından biri olan Roma Tiyatrosu'nun içler acısı görüntüsü yaz kış değişmiyor. Yaz aylarında, tarihe ve geçmişe saygı duymayan kişilerin çöplerini attığı antik kalıntı, kış aylarında bölgdeki madde bağımlısı kişilere mesken oldu. Antik yapının kalıntılarını, sadece madde bağımlsısı kimseler değil; evsizler ve alkol almak isteyen kişilerde kullanıyor.

YAPININ TARİHÇESİ

Antik yazarlarının Ankara hakkında verdikleri bilgiler arasında tiyatrodan hiç söz edilmemesine karşılık, Ankara'da bulunan bazı yazıtlarda, bu yapıdan dolaylı olarak bahsedilmekte. Ayrıca Roma Hamamı'nda korunan bir heykel kaidesi üzerinde yer alan yazıtta, Dionysos şenliklerinin bu tiyatroda yapıldığı yazmakta. Bizans Dönemi'nde muhtemelen iki evreli değişikliğe uğramış; birinci değişiklikte orkestra su oyunlarının düzenlendiği bir havuza dönüştürülmüş, ikinci değişiklikte ise skene binasının içinin ve doğu paradosa bitişik tonozlu bölümlerin başka bir amaçla kullanıldığı sanılmaktadır. Geç Bizans Döneminde ise oturma sıralarının kaldırıldığı muhtemeldir. Buna rağmen tiyatronun tipik Roma tiyatrolarında olduğu gibi yarım daire biçiminde bir orkestrası ve iki diozomasının olduğu anlaşılmaktadır. M.S.2. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Feyzullah DOĞRU/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.