Apple Watch'lar ağrı tahmini yapabiliyor

Apple Watch'lar ağrı tahmini yapabiliyor

Anemi hastaları üzerine yapılan araştırma sonuçları yayınlandı. Biyoloji ve teknolojik imkanları bir araya getiren en etkileyici cihazlardan Apple Watch’lar üzerine yeni bir araştırma yayınlandı. Tüm detaylar haberimizde…

Neticelere göre Apple Watch ile Orak Hücreli Anemi adındaki hastalığın sebep olacağı şiddetli ağrılar, %84 gibi yüksek doğruluk oranı ile öngörülebiliyor.
Teknolojik imkanlarıyla ön plana çıkan Apple Watch’lar ile kalpteki ritim bozukluklarını keşfetmek, kandaki oksijen seviyesini ölçmek, aşırı terleme ve susuzluk gibi sorunları keşfetmek ulaşılabilir bir yol. Doğrusu pek çok akıllı saat ve bileklikte benzerleri bulunan bu teknolojiler için Apple Watch’lar referans niteliği içeriyor. Neticeler kesin teşhisler için kullanılamıyor, ancak bu saati takanlar, bazı hastalıklara dair izleri önceden erişebiliyorlar.
Herhangi bir tür genetik bozukluk sebebiyle yaşanan ve sahip olanların ciddi ağrılar ile mücadele etmek zorunda kaldıkları “orak hücreli anemisi” adındaki hastalık için de Apple Watch’lar etkin şekilde çalıştırılabilir. Tespit, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ve biyoteknoloji şirketi Evidation Health tarafından yapılan ortak bir çalışmayla gündeme geldi.

AĞRILARI ÖNCEDEN ANLAYAN TEKNOLOJİ

akıllı saat

Araştırmada hastaların ağrı seviyelerini belirlemek için Apple Watch'ın kalp atış hızı, aktivite düzeyi ve uyku verileri tespit edildi. Akıllı saat verileri, hastaların ağrı seviyelerini %84 doğrulukla öngörülebildi. Çalışmayı yürütenler, bu verilerin orak hücre anemisi hastalarının ağrı tedavisi kişiselleştirilmiş çözümler üretilebileceğini ile sürüyor.
Erken ağrı tespit özelliği şimdilik Apple Watch’lar ya da WatchOS işletim sisteminin bir parçası olarak sunulmuyor, ayrıca bu yönde tasarlanan bir uygulama da henüz duyurulmadı. Günümüzde bu özellik sadece araştırmayı yürüten ekip tarafından, saatlerle toplanan verilerin analizi yoluyla çalıştırılabiliyor. Ancak Apple, söz konusu araştırmaların sonucunu kullanarak daha yüksek tahmin doğruluk oranına sahip sistemleri saatlerine kısa bir zamanda bütünleştirebilir.

akıllı saat sağlık

Bahsettiğimiz özelliğin verilerin analizi ile kullanılması, bu imkanın kısa süre içerisinde hem eski hem de yeni Apple Watch’larda kullanıma sunulabileceğini açıkça belirtiyor. Apple’ın bu gelişme hakkında henüz herhangi bir açıklaması ya da güncelleme duyurusu yapmadığını söyleyelim. kalp ritmi, Kan ölçümü ve kalp ritmi takibi gibi diğer özelliklerde benzer araştırmalar sonucunda bu tarz kişisel giyilebilir teknolojik özelliklerin bir parçası haline geliyor.

Sedat Osman Koç /www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.