Araç sahipleri dikkat: Teminat yetersiz; kaskosuz çıkmayın!

Araç sahipleri dikkat: Teminat yetersiz; kaskosuz çıkmayın!

Avukat Birkan Buldak ve Avukat Emre Can Kabadayı trafik kazaları sonrası araçlarda meydana gelen hasar nedeniyle oluşan değer kaybı ve araç mahrumiyet bedeline ilişkin tavsiye ve uyarılarda bulundu.

2024 yılı için trafik sigortası teminatları ticari ve özel araçlar için maddi hasarlı giderlerde araç başına 200 bin TL ve kaza başına maddi giderlerde ise 400 bin TL olarak belirlendi. Konuya ilişkin yapılan değerlendirmelerde; Avukat Birkan Buldak, sigorta teminat bedelini yetersiz olduğunu aktararak, “Artık kaskosuz gezmek büyük risk” derken Avukat Emre Can Kabadayı ise kazanç kaybı ve araç mahrumiyet bedelinin sigorta şirketleri tarafından teminat kapsamı dışında bırakıldığını belirterek, bu konuya ilişkin davalardaki zaman aşım süresini hatırlattı.

kanit2.jpg

ARAÇ SAHİBİ TAM KUSURLU OLMAMALI

Avukat Birkan Buldak, trafik kazaları sonucu hasar alan araçların ikinci el piyasa değerinde azalma olduğunu dile getirerek, “Değer kaybının tespitinde, aracın markası, yaşı, modeli özellikleri dikkate alınarak, kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile hasar almış ikinci el piyasa değeri arasındaki fark dikkate alınıyor. Kaydedilen hasarın derecesi ne kadar yüksek ise oluşan değer kaybı da o kadar yüksek oluyor. Aracı hasar almış ve değer kaybı tazminatı talep edecek tarafın meydana gelen kazada tam kusurlu bulunmaması gerekiyor. Değer kaybı tazminatı ile araç sahibi yaşadığı maddi kaybı en az zararla da atlatabiliyor” dedi.

emrecankabadayi.jpg

TİCARİ ARAÇLARDA DA MEVCUT

Avukat Emre Can Kabadayı ise konunun ticari araçlar boyutuna değinerek, “Kazanç kaybı bedeli ticari amaçla kullanılan araçların kaza sonrasında kullanılamayacak duruma gelmesi sonucu uğrayacağı kaybı ifade eder. Bu bedel trafik kazası sonrası aracın kullanılamayacağı zaman aralığı ile günlük kazancı dikkate alınarak hesaplanır. Ticari olarak kullanılmayan hususi araçlar için ise ticari kazanç kaybı bedeli yerine araç mahrumiyet bedeli talep edilebilmektedir. Araç mahrumiyet bedeli ise hususi aracın kaza tarihindeki günlük kiralık bedeli ile aracın kullanılamadığı gün sayısı dikkate alınarak hesaplanmaktadır” diye konuştu.

birkanbuldak2.jpg

SİGORTASIZ TRAFİĞE ÇIKILMAMALI

Avukat Buldak, güncel sigorta teminat bedelinin 200 bin TL olduğunu aktararak, “Bu rakam yüksek model ve düşük km araçların karıştığı kazalarda yeterli olmamaktadır. Bu nedenle de kusurlu tarafın kaskosu da bulunmuyorsa 200 bin TL’yi aşan kısım için araç sahibinin sorumluluğuna gidiliyor. Burada da hem kusurlu araç sahibinin zararı hem de tahsil edilemeyen durumlarda da kusuru bulunmayan araç sahibinin zararı doğuyor. Bu nedenle araç sahiplerine kasko veyahut ihtiyarı mali sigorta yaptırmalarını, kaskosuz trafiğe çıkmamalarını öneriyoruz. Artık kaskosuz gezmek büyük risk” ifadelerini kullandı.

1123131.jpg

TİCARİ ARAÇLAR İÇİN DAHA YÜKSEK

Avukat Kabadayı da kazadan sonra değer, kazanç kaybı ve araç mahrumiyet konulu tazminat davalarının 2 yıl içinde açılabileceğini kaydederek, “Vatandaşlar 2 yılın ardından hak iddiasında bulunamaz. Bununla beraber kazanç kaybı ve araç mahrumiyet bedeli sigorta şirketleri tarafından teminat kapsamı dışında bırakılıyor. Örneğin bir ticari taksi veya bir ticari taşıma yapan servislerin kazaya karıştığı durumlarda kusurlu tarafa yüksek miktarlarda kazanç kaybı ve araç mahrumiyet bedeli yansıtılıyor. Bu nedenle araç sahiplerinin çok dikkatli ve bilinçli bir şekilde trafiğe çıkmalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.