ASKİ'de kredi sorunu çözülüyor: Çürümüş boru hatları için borçlanmaya izin verilecek

ASKİ'de kredi sorunu çözülüyor: Çürümüş boru hatları için borçlanmaya izin verilecek

ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın 2020 yılından beri dile getirdiği “ASKİ’nin acil değiştirilmesi gereken boru hatları” sorunu çözüme kavuşuyor. O dönem Meclis’teki oylamaya takılan kaynak talebinin yeni dönemde hayata geçmesi bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin yeni dönemdeki üye dağılımı belirlendi. CHP toplamda 90 üye ile çoğunluğu elde ederken, AK Parti'nin 45 üyesi bulunuyor. MHP 10 üye ile temsil ediliyor. Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nin ise birer Meclis üyesi olacak. Meclis'te ayrıca 1 bağımsız üye de yer alıyor.

Önceki seçimlerde 11 Meclis üyesi bulunan İYİ Parti'nin bu dönemde tek bir üyesinin Meclis'e girememesi ise dikkat çekiyor.

1-001.jpg

ASKİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

CHP’nin Meclis’te çoğunluğu ele geçirmesiyle beraber proje yapım süreçlerinde değişikliklere gidilmesi öngörülüyor.

Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasite artırımı ve modernizasyon projesi için alınan kredi onayının ardından, bir hamle de ASKİ’nin acil değiştirilmesi gereken boru hatları için gelecek. 2020 yılında ASKİ beklenen kredi onayın gelmemesinin ardından kendi öz kaynaklarıyla ihalelere çıkmıştı.

4.jpg

SINIRLI KAYNAK İLE ÇALIŞILDI

2020 sonrasında İvedik-Temelli-Polatlı arası içme suyu iletim hattında bugüne kadar 92 kilometre çelik boru döşendi. 2 bin 500 m3 su deposu imalatı tamamlandı.

700 bin kişiye sağlıklı, temiz ve kaliteli içme suyu sağlayacak 350 milyon TL’lik proje tamamlandı. Proje; Mamak ve Gölbaşı arasındaki yaklaşık 25 kilometrelik hattın yanı sıra 5 bin metreküp kapasiteli içme suyu deposu ile 2 terfi istasyonu yapımını içeriyor.

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden Elmadağ, Hasanoğlan ve Lallahan’a şebeke suyu ulaştıracak 28 kilometrelik hat çalışmaları tamamlandı.

Çubuk - Akyurt içme suyu hattında 24 kilometrelik isale hattı projesi tamamlandı. Çalışmalar kapsamında bir de terfi merkezi inşa edildi. Eskimiş olan Akyurt iletim hattı da yenilendi.

Nallıhan ve Çayırhan’da 40 kilometresi asbestli (kanserojen) olmak üzere toplam 76 kilometre içme suyu altyapısı yenilendi.

3.jpg

2020’DE NE OLMUŞTU?

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin olağanüstü toplantısında, Başkan Mansur Yavaş'ın "ASKİ'nin acil olarak değiştirilmesi gereken boruları için borçlanma talebi oylamayla reddedilmişti. Aynı teklif kasım ayı toplantısında "ileri tarihte görüşmesi istenerek" tekrar reddedilmişti. Yavaş, karara tepki göstererek, "İnsanlar daha ne kadar zehirli su içmek zorunda kalacak? Biz fanteziye para harcamıyoruz, halkın sağlığı için bu parayı harcamak istiyoruz" demişti.

5.jpg

25 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

Aynı krediler için geçmiş yıllarda onay verildiğini söyleyen Başkan Yavaş, “Borular 25 yıl boyunca değiştirilmemiş. Yeterince arıtılmayan bu sular, Sakarya Nehri’ne de karışıyor ve 25 milyon insanın sağlığını ilgilendiriyor. Polatlı’nın su borusu hattı habire patlıyor. Gölbaşı’nın boruları patlarsa, ilçe bir ay susuz kalacak. İlk geldiğimizde de acil yapılması gerektiğini söyledik, reddedildi. Şimdi de temmuzda görüşülsün deniyor. Meclisin temmuzda onay verip vermeyeceği de belli değil” diyerek tepki göstermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.