ATEM Başkanı Akçamdan Kentsel Dönüşüm Çağrısı: Süreç hızlanmalı

ATEM Başkanı Akçamdan Kentsel Dönüşüm Çağrısı: Süreç hızlanmalı

ATEM Başkanı Hakan Akçam, şehirlerde kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması gerektiğini belirterek “Şehirlerimizi ve insanlarımızı korumak için bir an önce kentsel dönüşüm faaliyetlerinin tamamlanması gerekiyor. Süreç hızlanmalı” dedi.

Asrın afeti diye nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Deprem ile alakalı yapılan çalışmaların yanı sıra kentsel dönüşüm faaliyetleri de tekrardan ülke gündemine geldi. Gazetemize verdiği açıklamalarda yerinde dönüşümü desteklediklerini belirten ATEM Başkanı Hakan Akçam, şehirlerde kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması gerektiğini belirtti. Akçam, “Şehirlerimizi ve insanlarımızı korumak için bir an önce kentsel dönüşüm faaliyetlerinin tamamlanması gerekiyor. Süreç hızlanmalı” dedi. Akçam ayrıca, meslektaşlarının hakkını korumak adına Emlak Danışmanlığının yasalaşması için TBMM’ye sunulan kanun teklifi hakkında düşüncelerini belirterek. “Türkiye çapında yaklaşık 135 bin işletme olduğu varsayımıyla ve yaklaşık 300 bin çalışanı ve yine yaklaşık 1 milyon ila 1,5 milyon kişilik bir aile topluluğunun geçiminin sağlandığı bu meslek kolu tamamen teamül ve genel uygulamalara terk edilmiştir. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın korunması için biran önce kanun teklifi yasalaşmalıdır” dedi.

1-002.jpg

“KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ HIZLANMALIDIR”

11 şehrimizi etkileyen depremlerde yıkılan binaların birçoğunun 1999 yılından önce inşa edilen binalar olduğunu ifade eden Akçam, “17 Ağustos 1999’da 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce’de yıkıma neden oldu. Birçok canımızı kaybettik ve 1999 depreminden sonra alınan önlemler ile olası depremlere hazırlanıldı. 6 Şubat’ta yaşadığımız felaket sonrası fark edildi ki yıkılınca binaların çoğu da 1999 yılından önce inşa edilen binalar” dedi.

2-002.jpg

“HİZMETE HAZIRIZ”

Depremden sonra yapılan denetimler neticesinde başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde hasarlı yapının tespit edildiğine dikkat çeken Akçam, kentsel dönüşüme ilişkin şunları ifade etti: “Kentsel Dönüşüm Kanunu 2012 yılında yürürlüğe girmiş, 2023 yılında da kanunda birkaç değişiklik yapılmıştır. Bundan sonra yapılması gereken de yaşananlardan ders alınarak hasarlı binalar biran önce yıkılarak kentsel dönüşüm süreci hızlandırılmalıdır. Bilimsel yöntemlerle yapılan yeni binalar depreme dayanıklı olacak ve yaşanacak bir deprem felaketinde can kaybının olmasını engelleyecektir. İşte bundan dolayı biran önce kentsel dönüşüm projeleri tamamlanmalıdır. Biz de bu hususta Ankara Emlakçılar Meslek Esnaf Odası olarak verilecek her vazifeye hizmete hazırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

3-001.jpg

“İTİBARIMIZ SAĞLANMALIDIR”

ATEM Başkanı Hakan Akçam, son olarak emlak danışmanlığının yasalaşması için sunulan kanun teklifine ilişkin konuştu. Mesleklerinin yasal güvenceye alınmasını dört gözle beklediklerini ifade eden Akçam, “Tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, vergilerini ödeyen, meslek odalarına kayıtlı, aidatlarını ödeyen ve şartlarına uyan meslek mensupları mesleki kazançları konusunda haksız rekabet yaşamaktadırlar. Şu anki yasal mevzuatla mesleğimizin itibarı sağlanamamaktadır” bilgisini verdi.

Kaynak:Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.