Atıkları sobalarda yakmayın

Atıkları sobalarda yakmayın

Sincan Oto Sanayi bölgesinde yakılması uygun olmayan atıkların yakıt olarak kullanılması hava kirliliği oluşturuyor. Durumdan rahatsız olan vatandaşlar, ilgili esnaftan duyarlılık bekliyor.

Sincan oto sanayi bölgesinde ısınma ihtiyacı için yakılan plastik ve petrol atıklarının çıkardığı kirli duman hava temizliğini ve halk sağlığını tehdit ediyor. Yerleşim yerlerinin yanı başında bulunan bölge ki hava yalnızca sanayi için değil yakında ikamet eden vatandaşları da rahatsız ediyor. Bu konuda yetkililerden çözüm bekleyen vatandaşlar evlerinin içlerine dahi bu dumanın ve kokunun girdiğini söylüyor. 

Duman ve Koku Evimizin İçinde 

Vatandaşlar oluşan kirli havanın evlerinin içlerine girdiğini ve sürekli bunu solumak zorunda kaldıklarını belirtirken, “Bu duman bizi çok rahatsız ediyor. Tabi ki sanayi olacak oradaki arkadaşlarda haklı ısınmak zorundalar işte burada yetkililerin çözüm bulması ve seçenek sunması gerekiyor. Evimizi havalandırmak istediğimizde tamamen koku ve kirli hava içeriye doluyor ve biz bunu sürekli olarak solumak zorunda kalıyoruz. Çağımızda artık hava kirliliğine belediyeler önem veriyor çözümler buluyor bizde yetkililerden bu konuyla ilgilenmelerini istiyoruz. Burası konum itibariyle çukur bir alan ve hava olduğu gibi çöküyor değişmiyor. Hiçbir yerde duman ve sis olmazken buraya geldiğinizde bunu gözle görülür şekilde fark edersiniz” dedi. 

Hastalar ve Çocuklar Etkileniyor

Havadan rahatsız olan çevre sakinleri bu durumun özellikle solunum yolu hastalığı ve küçük çocukların etkilendiğini söylerken gazetemize açıklama yapan astım hastası bir vatandaş, “Solunum yolu hastasıysanız havanın durumu diğerlerine göre sizi daha fazla etkiler. Sürekli olarak bir temiz hava isteme ihtiyacınız olur. Burada sürekli plastik kokusu var ben akşam evime döndüğümde öksürüğüm artıyor. Ayrıca çocuklar da bu durumdan etkilenir bu yaşta sürekli olarak bu kokuyu soluması sağlıklı bir durum değil.

Uzmanlar Uyarıyor

Öte yandan uzmanlar sürekli olarak kirli havanın solunmasının başta solunum yolu hastalıklarına ve birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor. Bu durumdan en çok çocuklarının etkilendiğini erken yaşta solunum yollarının gelişmesine zarar verdiğini ve sık sık solunum yolu enfeksiyonu olabileceğini söylüyor. Kirli havanın akciğer kanseri gelişiminde büyük bir etki olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını da belirten uzmanlar kalp damar hastalıklarında damar sertliğinin ve ritim bozukluklarına da neden olduğunu söylüyorlar. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.