Avrupa'nın zirvesindeyiz: 10 gençten 6'sı işsiz
DİSK/Genel-İş’in “Türkiye’de Genç İstihdamı” raporu, gençlerin iş hayatına katılımında yaşanan ciddi sorunları gözler önüne serdi.
DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi’nin yayımladığı “Türkiye’de Genç İstihdamı Raporu”na göre, 15-24 yaş grubundaki gençlerin yalnızca yüzde 39,5’i iş gücüne katılabiliyor. Bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 60,5’i ise ne çalışıyor ne de iş arıyor. Üniversite mezunu her dört gençten biri işsizken, NEET (ne eğitimde ne istihdamda) oranı yüzde 25,9’a ulaşmış durumda.
AVRUPA’NIN ZİRVESİNDEYİZ: GENÇ İŞSİZLİĞİ %17,4
Rapora göre Türkiye, genç işsizliği oranında Avrupa’da en yüksek seviyelere sahip ülkeler arasında yer alıyor. 2023 verilerine göre genç işsizlik oranı yüzde 17,4 ile Avrupa Birliği ortalaması olan yüzde 14,5’i ve OECD ortalaması olan yüzde 10,5’i geride bıraktı.
KADINLAR DAHA DEZAVANTAJLI
Cinsiyet eşitsizliği genç istihdamda da dikkat çekici boyutlarda. Erkeklerde istihdam oranı yüzde 51,7 iken, genç kadınlarda bu oran yüzde 26,4’e kadar düşüyor. Bu durum, kadınların iş gücü piyasasına katılımında ciddi bir engelin varlığını ortaya koyuyor.
Eğitim seviyesi ile istihdam arasındaki ilişkiye de dikkat çekilen raporda, meslek lisesi mezunlarının yüzde 57,3’ü çalışırken, üniversite mezunlarında bu oran yüzde 56,5’te kalıyor. Genel lise mezunlarında ise istihdam oranı yüzde 36,4 seviyesinde.
SENDİKALAŞMA YOK DENİLECEK KADAR AZ
Genç işçilerin yalnızca yüzde 9’u sendikalı çalışıyor. Özellikle 15-29 yaş arası sigortalı genç işçilerin büyük bölümü örgütsüz. Kayıt dışı çalıştırılan gençlerin sayısı ise hem hak kayıplarını hem de sosyal güvencesizliği büyütüyor.
Raporda, Türkiye’de 25 yaş altı gençlerin yüzde 20’sinin yoksulluk sınırında yaşadığı vurgulanıyor. 15-24 yaş grubunda bu oran yüzde 17,1 olurken, çocuklarda yoksulluk oranı yüzde 21,8’e ulaşıyor.
Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.